OSB 3 – material de bază în construcții – costuri diferite în RO vs Europa

OSB si timber frame

PAL-ul este un produs care intră în zona mobilei, de multă vreme, iar OSB 3 și mai recent OSB4 sunt destinate preponderent pieței construcției.

Apreciez că materialul de bază folosit la producția de OSB este în mare parte inutilizabil în alt mod.

OSB

OSB3 este varianta cu rol structural în construcții pentru placări de pereți, pardoseli și astereală de acoperiș. Printre calitățile acestui material sunt și izolarea fonică și termică, barieră de vapori și etanșeitate la aer. Dacă folosești plăci cu nut și feeder sau TG pe care la montaj le și lipești pe contur, poți evita cheltuiala cu unele folii. Toate sistemele de construcții de case eficiente energetic folosesc plăcile respective în construcțiile de tip Timber Frame.

Preferabil ca Oriented Stranded Board -ul să fie utilizat la interior, ca și contravântuire și strat suport pentru structura de pereți de gips carton. Nu e corectă utilizarea pe exterior, mai ales ca placă finală, vopsită sau nu, și expusă intemperiilor. Dacă avem și polistiren sub ea, spre interiorul casei, atunci difuzia vaporilor de apă din structura de lemn a casei spre exterior este compromisă. Avem în ultima vreme mai multe variante libere de formaldehide sau cu procent scăzut de VOC.

Ok, era doar o prezentare generală, toată lumea știe ce este și oricine e interesat de construcții a văzut și a lucrat cu o placă de acest fel.

Avem 2 giganți austrieci producători în România. Avem aceste plăci disponibile în orice magazin care se respectă și care vinde materiale de construcții. În toată Europa … cam aceleași plăci, de la cei 2 mari …

Problema mea este că aici, în țara unde se produce este mai scump ca și în țări aflate la mii de kilometri distanță de fabrici, cu TVA mai ridicat decât al nostru. Diferența de calitate este un subiect asupra căruia am mari îndoieli. Toți comercianții externi oferă discounturi la unele praguri cantitative. La noi nici pomeneală.

Mi se pare însă de-a dreptu’ dezarmant și sfidător ca prețul acestui material să fie mai mare la 300 de km de fabrică decât la o locație aflată la 2000 de km de fabrică și să ajung să-l achiziționez de acolo, mizând pe o diferență de calitate.

OSB 3 în România

OSB 3 15 mm Mat
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 18
pret Ro De
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 19

OSB 3 în Belgia

osb pret Belgia
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 20

OSB 3 în Cehia

OSB 3 în Cehia
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 21

OSB 3 în Germania

OSB 3 în Germania
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 22

Nu știu cine câștigă – statul sau comerciantul, sau producătorul. Cert este că în acest caz și nu e singurul, suntem ca și colonie de aprovizionare, cum erau statele africane mai demult. Sunt câteva materiale de bază pentru casele eficiente energetic care se evită să fie prezentate clar, cu prețuri la vedere. Nu se spune nici totul despre montaj, fazele necesare pentru a nu irosi banii, totul este așa, puțin secret și misterios ca să mențină costurile într-o zonă crepusculară. Dacă reușești să traversezi etapele unei construcții fără ceartă cu meșterii, cu materialele aduse la timp, după ce ai răzbătut prin hățișul costisitor al tuturor aprobărilor – fără să ajungi la Jebel, Gătaia, Socola sau Sighetu Marmației – EȘTI TARE!

Mă deranjează si discuția despre standardul dublu de calitate, provenit din aceeași fabrică.

Ni se impun tot felul de reguli și restricții, avem voie numai piscicultură și creșterea bivolilor, de parcă românul nu tot porc mănâncă și lapte de vacă bea, ca restul europenilor.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
OSB 3 - material de bază în construcții - costuri diferite în RO vs Europa 23
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.