Lemn reciclat – 2 abordări – Canada și România

ChopValue founder Felix Böck - lemn reciclat

Lemn Reciclat … în România? Când? Cine? De ce?

Am pornit acest articol citind pe site-ul Forumului economic mondial o știre despre Chop Value – un startup canadian care colectează bețișoarele de mâncat din Vancouver și le transformă în plăci din care produce chestii pe care le vinde scumpuc.

Chop Value – lemn reciclat în Canada

Pare-se că cca 80 de milioane de perechi apar lunar, deci au continuitate și o sursă aproape inepuizabilă.

Îi admir pe cei de la Chop Value, au zărit o oportunitate, se dau fonduri pentru asta, este un trend urban pentru ecologie, își mai spală mustrările de conștiință unu altul că ajută strângând lemn reciclat, iar cei care cumpără produsele suferă mai puțin pentru ambalajele de plastic pe care le generează zilnic.

Toată lumea câștigă, nu?

ChopValue founder Felix Böck - lemn reciclat
ChopValue founder Felix Böck. Image: ChopValue

La noi nu se pune, noi nu mâncăm cu bețe de unică folosință. Noi avem furculițe și cuțite metalice, în cea mai mare parte. Strâmbăm din nas … ce lemn reciclat, ce firmă? Ce panouri din bețe de mâncat? Mai degrabă s-ar vinde astea ca mobilă de lux la cât snobism există.

lemn reciclat din bețe de mancat Chop Value
 Image: ChopValue
lemn reciclat din bețe de mancat Chop Value
 Image: ChopValue

Mda, și la noi, trebuie lemn reciclat, se face PAL și OSB din el. Doar ca nu prea se știe, pe cine interesează?

compozitia unei placi de PAL
Lemn reciclat - 2 abordări - Canada și România 19

Prin România treaba e așa …

Politicile publice arat pentru mine că niște oameni, în general cu costum și ne-prieteni cu munca fizica sau sportul, stau la masă, discută și consumă ronțăieli pe bani strânși din taxe și vorbesc teme bune pentru statut de ONG. Pace în lume, nici un copil flămând, să nu mai aruncăm murdărie în natură, să fim buni și generoși cu oricine nu poate sau nu vrea să se descurce singur …

Da, se vorbește, se alocă fonduri, se fac pliante și simpozioane, prezentări, se aplaudă, se decernează premii pentru bune intenții.

Ați ajuns vreodată pe Harta Reciclării? Mi-a plăcut cel mai mult harta interactivă, unde poți afla cel mai apropiat centru de colectare. Am citit acolo că un fag matur, de 25 de m, produce în 10 ore atâta oxigen cât are nevoie, un om timp de o lună. Faină comparație. Ne trebuie echivalentul a 270 de milioane de fagi pentru întreaga planetă.

Adresa gresita Vrancart Baia Mare
Lemn reciclat - 2 abordări - Canada și România 20

Partea interesantă cu reciclarea, mergând spre ideea de lemn reciclat este că am descoperit că la mine-n zonă doar Vrancart este singura entitate care primește lemn. Pentru fier vechi știu să enumăr fără să caut pe net 10 în Baia Mare.

Nu e reală locația de pe hartă cu cea din teren, poate că o fi fost mai demult, acum sunt altundeva. Am să merg să întreb dacă chiar primesc lemn la reciclat, și dacă aduce lumea. Că în fapt la noi, așa știu eu, tot lemnul care nu mai trebuie – SE ARDE. Chiar dacă e interzis … știu.

Scrie acolo pe Harta Reciclării că tot lemnul și hârtia care se aruncă anual pot încălzi 50 de milioane de locuințe timp de 20 de ani. Serios?? Dacă e adevărat, soluția autorităților se rezumă doar la atât – să pună în practică răspunsul la această întrebare. Cum îl strângi, ce faci cu ele și cum rezolvi problema încălzirii ieftine. Cui îi mai trebuie gaz din Marea Neagră?

Înainte de a face demersuri ca și în Canada ar trebui să educăm oamenii să nu mai irosească. Dacă nu irosesc nu mai cumpără, dacă nu cumpără cine plătește taxe și TVA? Deci?

Mai facem un simpozion … trăiască consumul, de măturat să măture cine vine după noi, apoi să stingă lumina.

Concluzie

Rămân de părere că reducerea risipei este cheia, folosirea cu cap a resurselor existente și disponibile, educația, rescrierea comportamentului, aprovizionarea locală. Ar trebui colectate toate deșeurile, nu doar lemn reciclat, acolo unde se produc, la supermarket-uri. Și lângă magazinul de mobilă, sau rampe cu containere administrate de primărie.

Pentru primarul de Baia Mare – oare vrei să citești asta – Proiecte comunitare – fabrici de brichete sau peleti? Iar celor care au terenuri si se gospodăresc singuri le recomand să-și ia – Tocator resturi vegetale pe benzina – AgriEuro

Aș vrea să se mai documenteze administrația publică – Lemnul de foc – reducerea TVA pentru toată biomasa și să înțeleagă cum stă treaba – Soba pe lemne – între mit, confuzii și realitate

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.