Pardoseli din lemn pe capat de fibra

pardoseli din lemn capat de fibra

Chiar daca scriu despre pardoseli din lemn, iar imaginile folosite sunt extrem de frumoase, nu ma refer aici la altceva decât la o soluție surprinzătoare sau încântătoare, estetic, pe care o văd din punctul de vedere a unui proiect personal DIY. Parchetul clasic, podelele sau parchetul stratificat sunt optiuni pe care le văd clar destinate unor aplicații orășenești.

pardoseli din lemn capat de fibra
pardoseala din brad – capat de fibra – lemn vechi

Ideea de pardoseli din lemn, pe capăt de fibra mi se pare mai potrivită pentru cabane sau casute de vacanță și cum tot românul s-a născut meșter și poate repara o Dacie cu o sârmă și-un ciocan, mă gândesc că mai sunt și alții ca mine care ar putea încerca să ia în considerare această variantă.

Citește și despre Pardoseli din lemn cu forme neregulate – Ourada Design  sau Lemn pe capat de fibra – mobilă germană cu elemente din stejar aparte

Am găsit aceste imagini în spațiul online american și mi-a plăcut foarte mult ideea. la noi am văzut-o pusă în practică doar ca soluție pentru alei în curte, cu bușteni rotunzi îngropați în pământ sau nisip. Imaginile din articol arată cum o grindă pătrată, debitată la o grosime intre 5-10 cm, depinde de particularitatea aplicației, poate fi folosită pentru a placa o suprafață de pardoseală. Sigur că se poate executa la un nivel profesionist această placare, ceea ce implică o prelucrare pe cote exacte a fiecărei bucâți de lemn, însă se poate marja și pe un aspect rustic și atunci un meșter mai puțin priceput sau un proprietar de cabana mai îndemânatic poate să se înhame la o atfel de lucrare.

pardoseli din lemn capat de fibra
pardoseala din pin – capat de fibra – lemn vechi, cu rosturi

Lemnul pe capat de fibra are un aspect puțin întâlnit și apreciat de o tot mai mare parte dintre cei care aleg lemnul în amenajările lor. Lemn vechi, recuperat din grinzi sau nou, dar de esențe mai puțin comune, oricare poate oferi o surpriză plăcută, ca aspect. Stejarul este un exemplu minunat de lemn care are versatilitatea de a arăta excelent și de-a lungul fibrei și pe capt de fibră. Pentru pardoseli din lemn în acest gen, ”cărămizile de lemn” constructive pot fi o soluție mai puțin rece care merge excelent într-o magazie sau într-o mansardă, trebuie însă calculate bine greutățile pe care le preia suportul de bază.

pardoseli din lemn capat de fibra
pardoseala din stejar- capat de fibra – lemn vechi

Mie mi se pare că cheia reușitei stă în a delimita perimetrul care vine placat în acest mod cu o bordură/centură de beton ori grinzi de lemn solid ancorate pentru a preveni deformările ulterioare. lemnul masiv, indiferent de esența din care face parte, ”lucrează pe lățimea fibrei, iar particularitatea acestui tip de pardoseala este că tăieturile în materialul lemnos sunt perpendiculare pe fibră. Estetica are de câștigat pentru că la final aspectul vizibil este capătul de fibră, naturală, crăpată sau nu. Precauția principală ar trebui să fie la prevenirea deformărilor ulterioare. Aici se poate lucra ori prin montarea cu rosturi, ori prin finisajul cu soluții impermeabile, gen rășină epoxidică.  Mă gândesc că la rostuire trebuia avut grijă excesiv de mare să nu se păteze lemnul, iar șlefuirea ulterioară trebuie să țină cont de materialul pentru rostuit. Aplicarea de rășină epozidică pe aceste pardoseli de lemn cred că este cea mai bună soluție, dar încă mai culeg date despre acest procedeu.

7 alte idei de pardoseli din lemn

pardoseli din lemn capat de fibra

pardoseli din lemn capat de fibra

pardoseli din lemn capat de fibra
busteni rotunzi și podele
pardoseli din lemn capat de fibra
lemn vechi
pardoseli din lemn capat de fibra
stejar
pardoseli din lemn capat de fibra
placare cu lemn pe capat de fibra la mansarda
pardoseli din lemn capat de fibra
hol placat cu lemn end-grain

Voi ce credeți? Mi-ar place să aflu cât mai multe păreri.

Citește și – Lemn pe capat de fibra – mobilă germană cu elemente din stejar aparte

pardoseli din lemn capat de fibra
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    este ingenial ! fantastic dar depinde si de cost ! face concurenta !?

    • la partea de design sigur face concurenta, nu pot evalua pe partea de cost. Eu le vad ca fiin foarte potrivite pentru regie proprie. Sunt foarte multe solutii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.