Pavilion pentru vatra de foc – între rustic și modern

cort din lemn pentru zona de vatra de foc

Februarie se află la mijloc, este momentul potrivit să facem planuri de iarbă verde și tot ceea ce se întâmplă afară are legătură cu vatra de foc, invariabil. Cred că nu putem concepe o ieșire în aer liber, la grădină, livadă sau casă de vacanță fără să ardem lemn și să pregătim la ceaun sau grătar bunătăți culinare.

Chiar dacă ne referim la pământ sub tălpi, la iarbă și totul devine rustic, nu e neapărat să fim primitivi în sensul strict. În funcție de locul unde se află vatra de foc, în jurul ei putem imagina structuri din lemn de protecție, cu roluri diverse, dar în primul rând utile. M-am exprimat deseori că îmi place rusticul, însă nu variantă butucănoasă, brută ca din cabana pădurarului. Prefer ca lemnul să fie prelucrat atent, să aibă frumusețe orice alcătuire din câteva scânduri, un finisaj de protecție și de ce nu, un aspect estetic.

Lemnul și piatra fac casă bună în orice situație, începând din epoca de piatră până astăzi, dar nu mă gândesc că un aranjament modern să fie azi construit din topor. Un minim de confort este necesar, chiar dacă plouă sau nu, dacă e ziuă sau seară, suntem la liziera pădurii sau în curtea cabanei de vacanță. Un pavilion de protecție pentru băncile din jurul focului nu strică și e de preferat să fie construit cu puțină atenție la detalii.

Aș începe așa, în opini mea, imaginea de mai jos exemplifică destul de bine minimul acceptabil pentru mine:

cort din lemn pentru zona de vatra de foc
vatra de foc din pietre

Aceste mici structuri pot fi un prilej de meștereală foarte bun pentru a ne exersa primele tentative de a construi ceva cu propriile mâini. Nu există limite de design sau cote impuse, sunteți liberi să imaginați singuri orice variante corespund particularităților locului. Acest articol vrea doar să extindă limitele ideilor posibile pentru a ne asigura că locul cu vatra de foc este transformat într-un punct central de interes.

Știu sigur că acolo te sfârșesc orele de lumină și senzația de povestit în jurul focului este imposibil de egalat.

adapost vatra de foc

gazebo pentru vatra de foc

Pentru amenajări mai pretențioase, aceste pavilioane din apropierea unor construcții pot fi mult mai elaborate, pot include pergole, dar sunt la bază tot structuri de suport pentru vatra de foc, fie că este doar un cerc de piatră sau ditamai barbeque profesional. Totul se învârte în jurul focului, așa-i? Oare vă aduceți aminte despre focul suedez?

Imaginile de mai jos sunt despre construcții elaborate, totuși simple. Este poate nevoie de intervenția unui dulgher specializat, pentru a face îmbinări frumoase, proporții reușite, finisaje de să-ți ia ochii.  Eu unul sunt însă destul de căpos să cred că și singur pot face astfel de pavilioane. Cu 2x sau 3x efort, dar ce satisfacție!

Îmi strâng idei pentru a construi lângă căsuța de la livadă un astfel de loc, mai bine echipat și ceva mai protejat de intemperii. Vatra de foc există într-un loc provizoriu, însă intenționez să o mut definitiv. Sunt foarte determinat să finalizez construcția, pentru ca vara asta să stăm acolo, toată familia, mai multe zile.

Imaginea de mai jos nu este pentru vatra de foc, însă mi-a plăcut extrem de mult, este un A-Frame de adăpostire cu locuri de luat masa, în mijlocul pădurii, pentru drumeți

A-frame shelter

Vă rog, citiți textul înainte de a ne suna sau de a trimite email cu cerere de preț. Valori oferim doar pentru mobila din catalogul online www.mobelamadeus.ro, pentru aceste articole informative singura noastră așteptare este să inspirăm pe alții să se apuce de treabă. Sper că nu toată lumea se teme să se murdărească pe mâini.

Cu drag, de idei la gura sobei!

pavilion in aer liber cu vatra de foc
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.