nZEB – conceptul de la baza noii legislații în construcții din România

nZEB - conceptul de constructii noi din 2020
conceptul de constructii noi din 2020
case eficiente

nZEB – near Zero Energy Building – să începem cu traducerea.

Începutul ar trebui să fie simplu, mă bazez pe un document emis pentru a defini nZEB de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România. Update 2020 – Documentul respectiv nu mai e disponibil, site-ul s-a modificat, denumirea ministerului s-a schimbat.

Minunea s-a întâmplat în 2014, de atunci au fost mai multe acte legislative și normative, OUG-uri și ordine care schimbau, updatau sau reglementau ceea ce va deveni obligatoriu pentru toată lumea din 2020. Un fapt straniu este ce începând cu 1 ianuarie 2019 aceste obligativități sunt deja impuse clădirilor publice. Dacă le-au finalizat înainte de 31 decembrie 2018 au scăpat, așa că de acum înainte nu vor mai fi inaugurări vreme îndelungată.

nZEB Irlanda

De-abia aștept știrile care vor anunța spitale, școli, grădinițe, sedii administrative sau de poliție ori ale autorităților publice centrale sau locale ce se vor construi de acum înainte și vor respecta aceste cerințe. Parcă văd deja eoliene montate în curte sau câmpuri de panouri solare, pentru a nu deveni de domeniul fantasticului și să fac referințe la captarea energiei valurilor sau micro-hidrocentrale. Dacă printre cititorii acestor pagini sunt o parte care consideră că glumesc îi asigur că treaba e pe bune, lege, nu dezideratele unui OUG sau filiale Greenpeace. nZEB vor fi de acum încolo toate clădirile cu caracter public și din 2020 și cele rezidențiale.

Fără îndeplinirea normelor nZEB nu se acordă autorizația de construire!

V-am captat atenția? Recent, acum 2 zile, am participat la o prezentare făcută de un inginer cu specializări în audit energetic pentru clădiri nZEB unde s-a prezentat unui grup de arhitecți și structuriști noile cerințe legislative, cu detalii și exemple.

consumul de energie nZEB

Citez din documentul mai sus amintit:

”Potrivit Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată:

-clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero;

-clădirile noi din proprietatea/administrarea autorităţilor administraţiei publice care urmează să fie recepţionate după 31 decembrie 2018 vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero.

Clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădireacu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.”

defalcarea consumatorilor pentru nZEB

Din forumul Softpedia am găsit un topic extrem de dezbătut, de unde citez:

”Conform modificarilor si completarilor aduse Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor la sfarsitul lunii ianuarie 2016 toate cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectuiaza in baza autorizatiei de construire emise incepand cu 31.dec.2020, vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero (prescurtat nZEB – nearly zero energy buildings). Pentru cladirile publice, regula se aplica de la 31 dec.2018.
‘”..Clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere..””
„”.. Dintre sursele regenerabile de energie fac parte:

Merită să aflați dacă Biomasa – este lemnul sursă regenerabilă?

surse de energie regenerabila

Și încă o referință este pagina Comisiei Europene pentru segmentul nZEB.

prognoza nZEB

Părerea mea personală :

nZEB este un ideal, cu năzuințe de a ajunge acolo prea timpurii. Încă oamenii nu înțeleg ce înseamnă casa pasivă, nu realizează importanța izolării corecte a unei locuințe, în condițiile în care profesioniștii acestui sector sunt ei încă confuzi și pot spune că o mare parte chiar ignoranți. nZEB este dezideratul de după valorile casei pasive, poți visa la un consum redus de energie doar după ce ai depus efort de a scădea energia necesară încălzirii și evitarea pierderii acesteia.

Nu poți pretinde unei clădiri din beton, cu ferestrele sparte să genereze energie din surse regenerabile pentru a încălzi camerele în care bate vântul liber.

  • Va trebui să învățăm să construim case MULT MAI MICI. Să investim în confortul unui spațiu ce nu a fost dimensionat excesiv, peste nevoile reale ale ocupanților săi.
  • va trebui să înțelegem că materialele de ultimă generație produse cu un consum uriaș de energie, nu sunt răspunsul la case care sunt prietenoase cu mediul, poluarea având loc înainte ca noi să construim cu ele
  • VA TREBUI să deprindem noțiuni elementare de protejare a naturii, de utilizare responsabilă a resurselor naturale, să devenim economi, prevăzători, precauți
  • Ar fi minunat să descoperim tehnicile vechi, deja inventate, să le adaptăm și să le folosim azi, cu rezultate de cele mai multe ori incredibile
  • Concomitent cu interesul pentru hrana sănătoasă va apărea și interesul pentru biomasă, din surse regenerabile. Vom ajunge să nu mai irosim apa și să o colectăm când vine gratis ”de sus”

Cea mai ieftină și la îndemână sursă de energie regenerabilă va fi lemnul, de aceea subiectul nZEB este găzduit în paginile noastre.

Masonry heater Association - nZEB cu sobe eficiente
Eu mi-aș dori o astfel de soba

Arderea eficientă, în sobe sau termo-șeminee performante a lemnului sau biomasei de origine vegetală, cu consumuri extrem de scăzute față de ceea ce astăzi presupunem că este normal va fi prima soluție disponibilă pe teritoriu României. Avem peste 2 miliarde de mc de lemn în pădurile României, exploatăm anual legal cca 11-13 milioane de mc și poate se mai fură încă pe atâta sub (ne)atenția autorităților, din cei peste 50 de milioane de mc cât reprezintă creșterea anuală. La alții e mai mult – Lemnul pentru casa din lemn crește în 23 de secunde – pentru că Germania are 110 milioane mc de lemn creșterea anuală a masei forestiere. Austria ”doar” 70 de milioane.

Panourile fotovoltaice și cele de apă caldă cred că ajung să fie pe locul 2 în RO, sub rezerva unei amplasări care să permită iarna îndepărtarea stratului de zăpadă. Dacă am fi în Grecia, poate că ordinea s-ar inversa.

zero net energy building

Oricum, redundanța este literă de lege, sistemele trebuie dublate, cascadate, interconectate și asigurată funcționarea unuia măcar, în indiferent ce condiții limită. Dacă vom declara lemnul ca sursă de energie regenerabilă ar trebui să o facem cu un orizont pentru peste 10-20 de ani, să plantăm cu salcie energetică toate pârloagele abandonate de proprietarii lor. Să înființăm plantații de salcâm, ca perdele de protecție la autostrăzile ce se vor construi și lemn de foc cu regenerare rapidă, să folosim toaletarea copacilor din zonele urbane ca ocazie de neratat pentru a produce biomasă, brichete, peleți.

Citește și despre – Raportul emis de Consiliul Concurenței despre lemnul de foc

Nu cred că ați făcut vreodată un exercițiu de supraviețuire urbană în condiții de lipsă de electricitate și apă concomitent, fie vară, fie iarnă. O clădire nZEB vi s-ar părea paradis în aceste situații. Sigur că nu îndemn la investiții masive pentru viața off-grid, însă piramida ponderilor ca impact a măsurilor ce se pot lua are la bază idei ieftine cu impact major asupra costurilor implicate în casele pasive și nZEB.

harta Europei cu near Zero Energy Building în 2016
România stă bine în 2016

V-ași gândit vreodată ce mult contează să ai o suprafață vitrată mare, orientată spre sud, unde iarna, dacă tragi draperiile să pătrundă soarele? Ce mult ar face la factura de apă dacă apa de la duș sau chiuvetă ai folosi-o pentru toaletă, iar pe aceast din urmă, decantată printr-o fosă cu bioactivatori, la irigația grădinii. Să nu punem la socoteală colectarea apei pluviale

sustenabilitatea nZEB

Toate ideile de mai sus sunt precursorii nZEB, iar în timp vom asista la o explozie de interes pe această zonă. Va asigur că tarifele auditorilor energetici vor decola, spre soare, pe măsură ce se va impune, de către administrație și autorități, reguli europene pentru care nu vor să fie trași la răspundere. Și așa s-a pierdut vremea prea mult, este ceasul al 12-lea.

Aștept comentariile voastre … indiferent dacă mă aprobați sau nu!

Update 2021 – am trecut printr-o pandemie și acum ne vindecăm – 2020 – un an ce tocmai a trecut, un an de păstrat în memorie și totuși apar alte probleme – Crește prețul lemnului – sau piedici inventate de autoritățile care nu iau decizii în urma consultării cu vreun expert, ci mai degrabă la ghici, după informații fluierate de ceva consorții care vor să vândă gaz – PNRR – mai devreme sau mai târziu se va interzice lemnul pentru încălzire

Update 2022 – ANRE zice ca vrea mai multă energie electrică în sistem, finanțează panouri fotovoltaice și modifica legea prin compensarea cantitativa a producției de energie.

sustenabilitatea nZEB
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Teoria ca teoria , practica ne omoara .
    O solutie nzeb costa , iar noi nu apucam sa vedem profitul . Costurile suplimentare la punerea in functiune nu se amortizeaza in cursul vetii investitorului . Si este punctat bine si aspectul poluarii totale : de la producerea materialului pina la scoatere din uz si reciclare .
    Si mai sunt probleme date de istoria arhitecturala a locului . Degeaba regula spune de ferestre spre sud daca strada si spatiul de constructie este altfel . Pe unde am vazut prezentari arata case in zone izolate fara restrictii de orientare . Nu am vazut blocuri care toate apartamentele au orientare sud .
    Si astea sunt doar virful asibergului . Apar alte aspecte perfide . Cu ceva timp in urma energia o risipeam si era ieftina , acum am redus puternic consumul si costul energiei a crescut pina la tavan . Introducerea nzeb va face ca costul energiei sa ajunga la cer . Producatorii energetici isi vor partea de profit si daca nu o fac din volum o fac din pret . Nu aveti senzatia ca ati redus consumul dar platiti aceiasi bani pe energie ?
    Ca idee nzeb este un paradis , implementarea este insa un cosmar .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.