PLAYhouse – căsuța de joacă de la Insert Studio

PLAYhouse

PLAYhouse este o căsuță de joacă gândită și prototipată de către Insert Studio, un birou de arhitectură din Brașov. Ne-a plăcut atât de mult ideea și realizarea, încât i-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări. O să vă placă rezultatul!

PLAYhouse

Cu ce se ocupă |insert| studio?

Deși |insert| este în primul rând un birou de arhitectura, ne preocupă și câmpurile conexe, astfel că se întamplă des să derapam înspre design de obiect sau graphic design. Acestea au marele avantaj al posibilității de gratificare imediată.

În arhitectura, orice demers se măsoară în ani, iar numarul persoanelor implicate pe tot parcursul procesului demarare-proiectare-construire este foarte mare, deciziile trebuie să ia în considerare pe lângă soluția optimă și reglementări de urbanism, cadru legal, bugete alocate – de multe ori un proiect bun nu garantează un rezultat pe măsură.

Practic, micile noastre aventuri conexe ne oferă o pauză ludică, în urma căreia să și avem bucuria de a vedea un rezulat într-un termen rezonabil.

PLAYhouse

Cum v-a venit ideea pentru PLAYhouse?

PLAYhouse a început acum 3 ani; deja contrazicem ideea tocmai enunțată.

Ideea a apărut observând că fetei noastre, care avea pe atunci 2 ani, îi plăceau spațiile mai strâmte, ce erau mai apropiate de scara ei. Deseori, iși făcea cort folosind masa și vreun material. Ne-am gândit să ii facem ceva folosindu-ne de aptitudinile noastre și s-au nascut în final 2 proiecte dedicate ei. PLAYhouse si XXSdollhouse.

Dintre acestea, casa de păpuși a fost realizată prima (în mai puțin de 1 an) și a avut succes neașteptat: a fost publicată, nominalizată la bienala Arhitectura6, prezentată în expoziția ”Play and Rewind” la DesignWeek, s-au primit și câteva comenzi – deși căsuța nu era gândită pentru a fi produs de serie.

PLAYhouse

Citește și: Pentru copii, locurile de joacă din curte pot fi construite pornind de la ideea de bază cu căsuța de lemn

Câtă muncă a fost necesară dezvoltării acestui concept?

PLAYhouse, deși a pornit acum 3 ani, a fost gândită cam în 2 săptămâni; nu mai țin minte exact ce s-a întamplat la momentul acela de nu am trecut mai departe la prototipare, cel mai probabil are de-a face cu nivelul de încarcare al biroului pe partea de arhitectura. Cert este că a ramas la sertar proiectul, până ne-am dat seama că dacă nu îl facem curând, fetei noastre nu îi va mai fi de folos. În 3 ani copiii cresc destul de mult; astfel, varianta final produsă contine pe lângă căsuța efectivă, și niște înălțătoare ce permit ajustarea înălțimii în 2 trepte suplimentare față de varianta de pornire.

Totul a început de la familia noastră, însă, deoarece credem că design-ul bun ar trebui să poată fi împărtășit cu ceilalți, pentru PLAYhouse ne-am propus și niste provocări în plus, ce apropie puțin obiectul de produsele în serie.

Casa trebuia să poata fi ușor împachetată (flatpacked) pentru a fi ușor livrabilă; îmbinarea/montarea trebuiau să fie foarte facile; era nevoie de compatibilitate cu alte produse. Am ajuns să folosim niste îmbinări în coadă de rândunică în care lonjeroanele glisează pur și simplu în frontoanele casei. Datorită poziției lonjeroanelor, acestea rezolvă și problema de rigidizare. Nu e necesar nici un alt organ de asamblare, nici un șurubel, am încercat să reducem totul la minim. Pornești de la panourile de lemn de mesteacăn, le glisezi unul într-altul și gata treaba.

Odată asamblate, panourile oferă spațiu de exprimare (un perete este de tip tabla de scris) și intimitate (se poate trage draperia și închide casa). Ce oferă diferit față de casuțele de plastic de cumpărat din magazin este un interior luminos, deși au aparența unui acoperiș, lamelele de lemn lasă lumina să pătrundă și lasă un spatiu mai generos la interior ce poate fi mobilat. Spațialitatea suplimentară permite mobilarea exact ca și a unei case adevărate. Noi am folosit o bucătarie de jucărie Ikea și pe lângă ea o băncuță și o măsuță. În final, orice altă mobilare este posibilă, iar în casă încap cu succes și adulții; noi deja am fost primiți la ceai de câteva ori.

PLAYhouse

Cine a testat căsuța? Unde se poate vedea? Există vreun showroom?

Prototiparea am facut-o chiar noi; nu e imposibil să găsești tămplari buni, însă sunt toți destul de ocupați și nouă ne-a facut plăcere. Sculele necesare sunt uzuale pentru un atelier de tâmplărie, chair și unul clasic fără dotări computerizate. În final, și produsul în sine dorește să fie cât se poate de simplu și “oldschool”.

Din căsuță există la acest moment doar prototipul și este în folosință intensivă. Nu stim încă dacă va fi dezvoltată în produs de serie mică sau nu; pe lângă faptul că în România nu pare a exista o piață de design pentru produse destinate copiilor, e nevoie să ii poți și aloca 2mp din spațiul locativ acestei jucării supradimensionate: ). La noi în living e o prezență în sine.

Ce altceva frumos mai pregatiți pentru viitor?

Ținând cont de feedback-ul strâns în urma căsuței de păpuși, mai lucrăm acum la o variantă comercială a aceleia, ce se dorește un produs de care să poată beneficia mai mulți copii: să fie mai mică, mai ușor de transportat, mai ieftină.

De asemenea, mai e în lucru de vreun an de zile un cuier pom ce se dovedește a fi o mică provocare – testele au infirmat puțin conceptul inițial – dar, după cum spuneam, posibilitatea acestor testări și îmbunătățiri este pentru noi o gură de aer proaspăt față de proiectarea clădirilor, unde se construiește o singură dată.

Cum timpul se împarte cu biroul de arhitectură, evoluția  nu este spectaculoasă, însă asta lasă mai mult timp de dospit ideilor și asigură că nu ajungem să încercăm decât lucrurile care chiar merită încercate.

PLAYhouse

[foto preluate de pe pagina Insert Studio]

PLAYhouse
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.