Proiect de casa mare – Architech – Premiul I la aceasta categorie

proiect de casa mare

proiect de casa mareBiroul de arhitectură Architech, din Cluj Napoca, prin d-l Mirișan, și-a adjudecat cu un proiect de casa mare locul I la aceasta secțiune. Se adresează unei familii cu 2-3 copii și respecta caracteristicile tradiționale de pe Valea Cosăului, Marei și Iza de aspect exterior.

Avem din nou acoperișul înalt, cu 4 ape, acoperit cu draniță în care se găsește nivelul 2 al construcției. Parterul este un Open Space generos cu două terase funcționale. Apreciez ideea porții maramureșene și a gardului ce înconjoară proprietatea, alături de fântână și anexe pe același ton. Lemnul este definitoriu pentru Maramureș.

proiect de casa mare

Apreciez spațiile de depozitatere generoase, atât de la parter, cât și de la etaj și existența celor 3 grupuri sanitare. Camerele pentru acest proiect de casa mare sunt preconizate a avea dulapuri, însă arhitectul limitează poziționarea lor, ca sugestie, ceea ce consider eu că este un pas mare înainte în eficientizarea utilizării spațiului de locuit, care altfel s-ar diminua considerabil. Lipsește camera tehnică și sunt curios să văd proiectul final, dacă va soluționa această parte, pe care o susțin cu convingere.

Casa nu este prevăzută cu coș de fum, ceea ce implică pentru acest proiect de casa mare o altă soluție de încălzire decât cele tradițional convenționale. Am aflat că peste 90 de zile de la semnarea contractelor de proiectare vor fi disponibile toate aceste proiecte în formă completă, inclusiv cu proiecte de instalații termice, electrice și sanitare. Le vom publica la acel moment într-un compendiu, pentru a fi mai ușor accesibile și de comparat. Sper ca între timp să se desfășoare și etapa a doua a concursului și să fie clasificate și acceptate și celelalte 5 proiecte care nu au trecut din cauza unor dosare incomplete.

De la Architech avem descrierea cu care acest proiect de casa mare s-a prezentat la etapa I din concursul organizat de CJ Maramureș în finalul lui 2017.

”Punctul de plecare al proiectului a fost respectarea specificului local pentru o integrare cat mai corespunzatoare in peisajul rural. Tehnicile de construire al casei sunt conform celor traditionale fiind utilizate barnele de lemn pentru efectuarea peretiilor exteriori cat si cei interiori. Ca termoizolatie s-a folosit lana, aceasta aflandu-se in abundenta in zona rurala. Soclul este realizat din zidarie uscata de piatra, liantul fiind lutul. Tamplaria este de lemn realizata in tehnici traditionale fiind vopsita cu vopsea naturala de culoare alba. Intrarea principala se face de pe o prispa generoasa care deserveste ca loc de luat masa pe timpul verii. In spatele casei se afla o terasa acoperita cu iedera. Acoperisul este conform caselor traditionale, avand pantele de 60 respectiv 70 de grade. Parterul are un partiu dechis facand usoara trecera dintr-o camera in alta si permite o comunicare mai directa intre membrii familiei. In cazul in care se doreste, bucataria se poate inchide.

Casa are o suprafata totala construita de 208.60 mp, deservind unei familii cu 2,3 copii. Retragerea de la limita proprietatii dinspre strada este de 6 metri  iar dinspre vecinul din dreapta de un metru.

Gospodaria are in incinta sa o poarta, o fantana, un foisor si o anexa care deserveste si ca pergola pentru parcarea autovehiculelor.”

Arhiva planurilor – proiect de casa mare Architech

Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare
Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare

Arhiva imaginilor în rezoluție mare

Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare
Arhiva ZIP cu imaginile planurilor in rezolutie mare

Aștept cu nerăbdare, trecerea unor ani și șansa de a prezenta realizări concrete în zonele vizate a unor construcții bazate pe aceste proiecte. Este o șansă care trebuie fructificată, însă până acum am întâlnit destul de frecvent scepticism. Oportunitatea unei economii importante privitoare la costurile de proiectare sper să convingă potențialii beneficiari că merită să ia serios în considerare aceste soluții de locuințe.

Am împlinit 6 ani de prezență online, vom fi aici și peste 6 ani, să urmărim evoluția lucrurilor și a realizărilor.

Cu drag, de oameni buni și intenții realizate!

Din aceasta serie mai fac parte : Case din lemn – Proiectul Casei de arhitectura Norma – Cluj Napoca

Casa Maramures – proiect gratuit de casa mica – Locul I la etapa Decembrie 2017

Proiect gratuit de casa – Casa Arcolar – pentru Țara Maramureșului

Proiecte de case gratuite pentru Maramureș în tendințele regionale tradiționale

proiect de casa mare
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Abea astept sa vad si eu solutia de incalzire gandita de autor. Sper din tot sufletul sa nu vad la aceste proiecte menite sa promoveze specificul local al mediului rural – incalzire electrica sau cu centrala pe gaze cu chitul de evacuare scos prin peretele din barne.. Voi urmari cu mare interes.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.