Podul Viilor 9 – partea I – Șarpanta cuptorului de pizza

Podul Viilor Nr 9 rindea de mana

Mă bucur când pot să prezint astfel de lucrări private ca realizare, publice că și destinație cum este construcția pentru șarpanta cuptorului de pizza din curtea interioară a localului bar-cafenea Podul Viilor, Nr 9, Centru Vechi, Baia Mare. După mulți ani de lucru pentru restaurarea casei vechi în care se află, anul trecut a fost re-lansat localul cunoscut băimărenilor de pe vremuri. Este destinat pentru cei ce apreciază servirea unei consumații de zi, dar mai ales de seara în compania unor trupe de muzică sau artiști mai puțin conformiști. Se organizează concerte sau seri de poezie, o îndeletnicire mai boemă, cu tendințe de cultură evidente. Proprietarii nu au urmărit profitul ca obiectiv principal ci reprezentarea propriilor convingeri și aprecieri.

scheletul de rezistenta
structura sarpantei

După confirmarea funcționării în primele luni de la deschidere și poziționarea în rândul clienților pe un segment unde concurența e la distanță de ordinul zecilor sau cel mult a 200 de metri, a urmat firesc și extinderea. Centrul Vechi al urbei are o ofertă diversă de astfel de localuri, fiecare cu specificul său, dar nici unul atât de original. Pentru cei care știu locația vă sfătuiesc să încercați să pătrundeți și în curtea interioară a clădirii vechi unde se ajunge prin poarta situată lateral de intrarea în barul propriu-zis.

Din renovarea prin care a trecut clădirea de pe Podul Viilor s-au recuperat grinzi vechi de stejar, pe care proprietarii au dorit să le integreze în decorul din curtea interioară. Primul obiectiv a fost construirea unei șarpante pentru cuptorul de pizza și partea de bucătărie cu pult și bar, la care structura a fost realizată din elemente vechi recuperate din acoperișul original, puțin modelate, pentru a se potrivi necesităților. Pentru păstrarea aspectului a fost acordată o grijă deosebită și prelucrarea lemnului s-a făcut cu îmbinări în stil tradițional. Unde a fost nevoie de feronerie pentru stabilitatea cepuirilor stilizate s-au manufacturat cuie de fier forjate manual tocmai pentru a nu ”întina” vechiul cu nou. Inclusiv a fost învelit cu țiglele vechi, recuperate, care încă sunt întregi și par a vrea să reziste multe decenii.

Podul Viilor Nr 9
elemente de stejar vechi recuperat

Mi-a plăcut mult cum s-au folosit de resursele locale, totul a fost conceput și ridicat în picioare de doi oameni, proprietarul ca muncitor și un prieten priceput ca meșter. Mi-ar face plăcere să-l recomand și altor doritori pe acest meșter, cred că pot face rost de datele lui de contact. Întreg procesul a fost lucrat cu scule vechi, de mână, daltă, ciocan, rindea. În această primă parte găsiți în imagini elementele pregătite pentru construcție, fotografiate cu atenție de către cei care au și realizat-o, fapt care denotă plăcerea cu care s-a lucrat, conștienți de demers și bucuroși de perspectiva rezultatului.

Sunt prea puțini oameni care doresc să confere caracter propriei afaceri, însă cu siguranță această parte aduce un plus de valoare și contribuie la succesul pe termen lung. Se pot găsi pe Podul Viilor multe puncte de atracție, dar la Nr 9 veți găsi originalitate. Revin cu partea a doua curând și cu imaginile rezultatului final, deja cred că se apropie momentul inaugurării la care vreau și eu să fiu prezent.

Podul Viilor Nr 9.

Podul Viilor Nr 9
elemente de stejar vechi recuperat – imbinare in coada de randunica
Podul Viilor Nr 9
elemente de stejar vechi recuperat – imbinare in coada de randunica
Podul Viilor Nr 9
rindea de mana
Podul Viilor Nr 9
stejar vechi
Podul Viilor Nr 9
capete de grinzi
Podul Viilor Nr 9
grinda pregatita pentru constructia sarpantei
Podul Viilor Nr 9
lemn vechi
Podul Viilor Nr 9
cuie de fier forjat – realizare manuala
Podul Viilor Nr 9
imbinare
Podul Viilor Nr 9
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.