StartUp Nation 2017 – poveste de succes pentru Lysias Mob din Marginea, SV

Marius Lysias Mob Design - Start Up Nation 2017

Accesarea unor fonduri prin StartUp Nation 2017, au dus la echiparea atelierului Lysias Mob Design din Marginea, Suceava cu utilaje furnizate de Wood IQ.

În martie 2018 publicam un articol despre punerea lor în funcțiune și prin prezența mea acolo pot certifica că startul acesei afaceri a fost aproape de idealul teoretic urmărit de programul de finanțare. S-a reușit aducerea înapoi a unui tânăr, plecat în străinătate, la muncă, s-a deschis o unitate de producție, s-au creeat locuri de muncă și povestea de succes durează, funcționează cu adevărat producând mobilă, la comandă, din lemn masiv.

StartUp Nation 2017 - Wood IQ, Florin Preda, Pop Calin, Stejar Masiv
Toata echipa prezentă în 2018 la punerea în funcțiune

Marius, proprietarul afacerii, ne-a relatat la un an distanță față de momentul Start-ului efectiv povestea lui, o poveste de succes. Pagina de Facebook.

Marius Lysias Mob Design - StartUp Nation 2017
Marius – Lysias Mob Design

Este fericit pentru alegerea făcută, a ales bine să se întoarcă acasă, alături de familie și a avut astfel norocul ca șansa să lucreze în favoarea lui. Apelând la programul StartUp Nation 2017 pentru accesarea de fonduri nerambursabile a beneficiat de sprijinul prietenului său, Florin Preda, cu experiență în prelucrarea lemnului și expert în consultanță pentru obținerea de fonduri. Apoi Dan Pruteanu, de la Wood IQ a fost cel care le-a livrat toate utilajele descrise anul trecut în articol și s-a ocupat de buna punere în funcțiune a lor, acordând sprijin pe perioada garanției și post-garanție.

Marius ne-a trimis rândurile de mai jos, mărturia lui ar trebui să motiveze și alți tineri să aibă curajul, dar mai ales determinarea de a-și porni propria afacere:

”            În primul rând vreau să-i salut pe toti acei iubitori ai tâmplăriei din lemn masiv, pe toti aceia care v-ati asumat aceasta meserie si ati continuat chiar dacă la inceput a fost foarte greu. Calin mi-a transmis prin bunul meu prieten Florin Preda să scriu un articol pentru a-l publica pe blogul său, la scurt timp dupa ce a scris acel frumos articol  StartUp Nation – atelier de tâmplarie utilat de WoodIQ dar sincer sa fiu, nu prea aveam multe de scris in acel timp, nu mă simțeam pregătit să scriu ceva despre un lucru pe care nici bine nu-l începusem, însă acum pot.

            Am început la o zi dupa ce au fost livrate utilajele de la Wood IQ, eram foarte fascinat de noile jucării și din ceva cherestea de brad ce o aveam undeva de mult pe acasă am zis sa-mi fac propriul birou pentru că nu poți să-ți primesti clientul într-un birou de PAL, când eu vreau să lucrez lemn masiv. Și am inceput să tai cu tovarasul meu Florin din scandurile acelea, să le stratificam, să le croim și să facem necesarul. Eram uimit cât de bine merge mașina de rindeluit dotată cu axul acela super interesant cu cuțite elicoidale amovibile. Totul merge ca uns, am facut panouri si am zis că blatul o să-l prelucrez de CNC, să-i fac ceva sculpturi și să torn rasina pe el … vise … Vreau să vă spun că nu am lucrat cu un CNC niciodată până atunci în viața mea.

Toate acele piese pentru birou s-au transformat in material de probe pentru CNC, multa munca , putine rezultate, mă chinuiam, vizualizam tutoriale dar nu ieșea ce voiam eu sa fac. Vroiam sculpturi profesionale, tablouri, s.a.m.d. dar intr-un sfârsit i-am dat de cap singur, cu toate că Dan Pruteanu de la Wood IQ a zis că o sa-l sun de multe ori până să învăț să lucrez pe el. Ei, uite ca incapatanarea mea a ținut mult și am ajuns să-l stăpânesc. Noul birou ramane tot din PAL, mi-amintesc că e o vorba: ’ Cizmarul face ghetele tuturor, dar pe ale lui le-a uitat ’

StartUp Nation 2017 - Lysias Mob Design

            În continuare as vrea să vă povestesc putin despre cum am ajuns sa fac aceasta afacere. În primul rând trebuie să vă spun că eram ‘La noi in Englezia’ o expresie foarte populara în randul românilor de acolo si m-a sunat tatăl meu să-mi spună că a gasit el pe cineva care face proiecte , că se dau nu știu câți bani de la stat și că să vin acasa, să-mi fac proiect pentru StartUp Nation 2017, să deschid si eu ceva. În gândul meu a fost atunci ’ Cine știe ce păcăleală o mai fi și asta, dată de guvern’, dar  intr-un sfârșit m-a convins să vin până în Romania, să văd despre ce e vorba. Nu am mai zăbovit si seara am zburat in România, a doua zi am fost si m-am consultat cu Florin Preda (cel mai bun consultant pentru proiecte pe fonduri europene vă las să vedeti si voi https://www.svnews.ro/municipiul-radauti-atrage-fonduri-europene-prin-intermediul-gal-urban/142945/ ). M-am hotărât repede că vreau sa fac mobilier din lemn masiv, în principal bucătării, am înființat firma, tot ce trebuia si am zburat înapoi spre Londra. Totul a fost foarte spontan, pe ultima sută de metri, dar si bine pus la punct, am mai facut câteva drumuri dus-întors Londra -Romania pentru diferite documente, că ce să-i faci … “birocrația”, toate astea, până am aflat că proiectul meu a obținut finanțarea si drept urmare am părăsit cu mare drag Londra … pe vecie.

             Să revenim la munca de zi cu zi si la ce am realizat până acum. Am inceput cu putina meserie dar utilajele m-au ajutat să țin pasul cu lumea. Acum ajutăm noi utilajele să țină pasul cu clientii, dar sa nu va inchipuiti ca totul a fost chiar asa usor.

Am avut multe luni de cosmar, când trebuie să-ți plătești chiria, oamenii, să mai achizitionezi multe alte scule mici care se aduna la buzunar. Pot să spun că s-au adunat bani la cheltuieli cam cat un alt proiect start up, dar nu a fost o problema odata ce i-am casticat prin munca si i-am investit tot in munca. Înca nu s-a terminat, dar nu mai e ce a fost la inceput si tin totul in frau sa nu o ia razna, mă străduiesc să-mi multumesc clientii, sa diversific produsele, caut colaborari pentru distribuire pentru a invia moda mobilierului din lemn, ceea ce e foarte greu avand EGGER-ul la 30 km si toata lumea facand mobila din pal.

Oamenii sunt  multumiti de multe ori doar de preturile scazute , dar eu cred ca oamenii apreciaza calitatea din lemnul masiv și primesc acest răspuns prin actualii clienți, încântați de achizițiile făcute.

            În incheiere nu pot sa zic decat ca mi-am descoperit o noua pasiune pentru mobilierul din stejar si aproape doar pe asta lucrez azi. Orgoliul asta nu mă lasă niciodată în pace, tot mă îndrumă spre ce e mai greu de realizat, dar mă descurc, trec peste probleme, cred ca asta e drumul meu în viață și cu ajutorul lui Dumnezeu voi reusi să ajung unde mi-am propus.

Vreau sa-i multumescu lui Calin pentru ca mi-a acordat acest prilej de a scrie pe blog, Wood IQ pentru niște utilaje excepționale si consultantului Preda Florin. Pentru mine StartUp Nation 2017 chiar a funcționat!

Vă urez tuturor multa bafta in ceea ce faceti si sa stiti că vă port un respect enorm tuturor celor care practicați aceasta meserie!

Nu e cazul să adaug eu ceva pentru încheiere, cred că exemplul său este cu adevărat grăitor. Poate piesele de mobilier fotografiate nu sunt exemplificative, însă este un business funcțional, cu comenzi și treabă multă de făcut.

Spor la muncă s-aveți, toți cei ce prelucrați lemnul!

StartUp Nation 2017 - Lysias Mob Design
16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.