Ghetele mele sunt curate, lustruite cu cremă și așezate într-un colț așteptând seara când vor fi puse lângă geam. Vine Moș Nicolae, sfântul care îi protejează pe copii. Dacă vorbiți cu un preot vă va spune că rugăciunea către el e folositoare nu doar copiilor, ci și părinților. De aceea, de Sfântul Nicolae, nu doar copiii pregătesc ghetele.
Probabil prin oraș ați văzut deja plin de vânzători de bote, fiindcă Moș Nicolae nu oferă doar cadouri, ci te și pedepsește cu blândețe dacă nu ai fost ascultător.
Sfântul Nicolae este foarte cunoscut în țările din Europa, aproape peste tot există această veche tradiție de a oferi cadouri copiilor. Această tradiție a apărut datorită unei povești care spune că într-o noapte, Sfântul Nicolae, la aceea vreme episcop al Lichiei, a aruncat o pungă cu bani prin hornul unei case, ca să salveze trei surori dintr-o familie săracă, care urmau să fie vândute. Acatistul Sfântului Nicolae relatează aceste povești, acum depinde fiecare dintre noi cât alegm să credem.
Deși părinții exagerează cu cadourile, în mod tradițional, Sfântul Nicolae aduce ciocolată, bomboane, jucării mici, iar în unele locuri, icoane cu Sfântul sau brățări. Se mai spune că Sfântul Nicolae e ajutat de un mic măgăruș la purtat sacul cu cadourile.
Olandezi îi învață pe copii să lase în ghetuțe un morcov, pentru ajutorul moșului.
Nu știi ce cadou să cumperi? Cadouri din lemn pentru sărbătorile de iarnă
Am tot citit despre cum sărbătoresc oamenii din întreaga lume și sinceră să fiu, bota de pedeapsă am găsit-o doar la noi 🙂 . Cred că ar trebui să îi învățăm pe copii cine e Sfântul Nicolae, și nu mă refer la modul de îndoctrinare, dar cred că ar trebui să înțeleagă de ce primesc acum cadouri. Un om cu posibilități a ajutat, la un moment dat, un om nevoiaș. Perioada aceasta ar trebui să fie despre generozitate, atât cât avem și atât cât putem. Nimănui nu i se cere mai mult.
Noi vă dorim să vă fie ghetele pline de voie bună, înțelegere și de ciocolată care nu îngrașă!