Acest nou proiect Studio Z este printre puținele, dintre variantele prezentate până acum, care are o descriere din partea biroului de arhitectura mai completa. În afară de primele 5 proiecte prezentate în luna Ianuarie 2018, celelalte așteaptă faza a doua a Concursului, pentru a deveni eligibile pentru finanțare. Toate proiectele au participat la concurs, au trecut de fazele preliminare și au fost departajate pe criterii de arhitectură, ocupând diferite poziții pe podium.

proiect Studio Z – imaginea 3
Ulterior, finanțarea asigurată de CJ MM a triat dosarele și solicitat suplimentarea documentațiilor pentru a le cuprinde în schema de finanțare publică de la bugetul județului. Am convingerea că demersul va continua și toate proiectele selectate vor îndeplini condițiile pentru a putea fi aduse în stadiul de PUBLIC, Gratuit, pentru zona căruia sunt destinate. CJMM va oferi la final, forma completă, cu cartuș, care va putea fi folosită pentru obținerea autorizației de construire.
Din imagini, acest proiect Studio Z mi s-a părut cu volum redus, însă este încadrat la categoria case MARI.

proiect Studio Z – imaginea 1

proiect Studio Z – imaginea 2
Detalii despre faza în care se află, stadiul de eligibilitate în obținerea proiectului sau modificări puteți obține de la proiectant sau CJMM. Descrierea biroului de arhitectura pentru acest proiect Studio Z este reprodusă mai jos, integral:
PLAN DE REVITALIZARE A SATULUI MARAMURESAN- CASE TIP PE VALEA MAREI, VALEA COSAULUI SI VALEA IZEI- CASE MARI
”Se propune construirea unei locuinte, cu regim de inaltime P+M, care sa se incadreze in specificul local din mediul rural- „Țara Maramuresului”. Accesul la construcţie se face de pe latura scurta a terenului. Volumetria propusa este rezultatul alaturarii formei clasice a caselor din lemn, traditionale, cu prispa pe latura lunga si lipirea acesteia cu un paralelipiped dreptunghic. Volumele vor fi realizate diferit din punct de vedere structural, volumul principal va fi realizat din barne de lemn iar volumul mic din zidarie.
Functional, parterul este impartit in doua parti, zona de zi cu camera de zi, loc de luat masa si bucataria si zona de noapte cu un dormitor. Cele doua zone sunt unite printr-un hol care face legatura cu baia de la parter dar si cu mansarda. Planul mansardei adaposteste zona de noapte, cu doua dormitoare, o zona de depozitare, un hol si o baie.
Acoperis in patru ape cu racord rotunjit la intersectia dintre fetele acoperisului. Sarpanta va fi realizata din lemn folosind tehnici si imbinari traditionale locale. Invelitoarea propusa este traditionala, din lemn, sindrila. Cosul de fum este amplasat pe fatada posterioara, aproape de coama. In volumul acoperisului se propune amenajarea spatiului pentru locuire, astfel, acestea vor fi luminate si iluminate natural prin ferestre de mansarda, discrete. De la nivelul mansardei exista un acces la o terasa amplasata deasupra bucatariei.

sarpanta
Pentru volumul principal peretii vor fi realizati din barne de lemn lasate aparente la exterior iar la volumul secundar din zidarie. Termoizolatia se va aplica pe interiorul constructiei, aceasta va fi realizata dintr-un strat de vata minerala de 15 cm. Intre barne si termoizolatie se va lasa un strat de aer pentru ventilare.
Locuinta propusa va avea fundatie continua din beton. Soclul si treptele vor fi realizate din beton si finisate cu piatra naturala. Trotuarul de garda din jurul cladirii va avea o inclinatie de 1% de la constructie inspre exterior pentru a nu permite apelor pluviale sa ramana langa constructie. Tamplaria, atat la usi cat si la ferestere va fi realizata din lemn, culoare nuc. Compartimentarile interioare neportante vor fi realizate din barne de lemn, inchise cu lambriuri de lemn.”
Planuri proiect Studio Z
Fațada vitrată o găsesc foarte îndrăzneață, inovatoare și o tușă de modernism îmbinată foarte bine cu arhitectura tradițională. Nu cred că vom mai primi remarci cum că proiectele sunt nerealizabile în contextul actual.
Fisa PDF de rezoluție mare a proiectului
Jos clopul pentru idei, Studio Z și Zoltan Maroșan!