Psihologia culorilor in designul interior – 8 culori

curcubeu de culori psihologia culorilor in designul interior

Sunt pretutindeni, ne înveselesc, ne îmbată, ne îmbracă, ne întristează și ne fac mai visători. Culorile ne exprima sentimentele, trăim cu ele, iar câteodată pentru ele. Pentru unii sunt un stil de viață in timp ce pentru alții sunt o alegere de moda sau de dispoziție. Oricum ai sta să privești psihologia culorilor există și influențează comportamentul nostru, fie ca suntem sau nu conștienți de asta.

Oricum ar fi, este mai mult decât evident cât de mare impact au asupra dispoziției noastre sau de ce nu, a întregii vieți?

La prima vedere am putea crede ca este foarte ușor sa alegem culori pentru căminul nostru. In unele cazuri, rezultatele sunt foarte bune, dar in cele mai multe cazuri, daca nu stii nimic despre psihologia culorilor, efectul ar putea fi unul dezastruos. Fel de fel de senzatii te banuie fara sa stii exact de ce. ..N-ai fi banuit, dar fix de la peretii sau de la canapelele prea colorate ti se trage!

De aceea este important sa  cunoastem adancurile, subintelesurile, conotatiile culoriilor. Haideti sa desoperim psihologia culorilor in designul interior.

person with body painting - psihologia culorilor
Photo by Alexander Grey on Pexels.com

Psihologia culorilor – explicată în termeni de bază

Albul este o reflectare a luminii, este perceputa ca fiind culoarea puritatii, curateniei si sigurantei.  Albul mai semnifica neutralitate si purificare. E folosit adesea pentru noi începuturi si este asociat cu ideea de bunatate. In design albul poate fi mereu folosit ca sursa balansarii culorilor.

Negru poate avea un efect coplesitor pentru ca nu emite lumina. Inspira putere (mentala) si autoritate. Da senzatia de mister si fascineaza prin posibilitati. E conținătoare de emotii profunde tocmai pentru ca în întuneric se poate gasi orice. Este simbol universal pentru conceptul de rau. Negrul nu se sparge de nici o alta culoare, in schimb poate sparge, intrerupe orice culoare. Imi place sa spun ca pot fixa limite cu ajutorul negrului.

Griul este o trecere dinspre alb spre negru. Senzatia pe care o produce este de constanta si monotonie. Nu întamplator, este culoarea drumurilor pe care mergem: clar duce undeva si este stabil. Totusi, prea mult gri e asociat cu stari mentale negative de depresie. Transmite conservatorism.

Rosu. Este o culoare care prin definiție stimulează: inima bate mai repede, respirația se accelerează. Așadar, roșu e furie, agresivitate, dar si pasiune, erotism. Rosul atrage atenția, poate însemna atracție, dar si interdicție. La haine, rosul da o ușoara senzație de greutate si, evident, o vizibilitate crescuta. In amenajările interioare rosul folosit nepotrivit poate ataca psihicul, te poate îndepărta din propriul spațiu. Roșu in bucatarie te poate face a crede ca mănânci o friptura nefăcuta, il poti mereu asocia cu mâncarea. In schimb, in dormitor, pentru unele persoane, rosul poate aduce un plus relatiei de cuplu.

Galben. La vederea galbenului apare o stimulare benefica a metabolismului, dar si a sistemului nervos, pentru ca se produce o descarcare de serotonina, de aici si impresia de optimism si energie. E un bun stimulent pentru intelect si creativitate. E mult folosit in marketing pentru cresterea vanzarilor.

Verde. La nivelul organismului, verdele produce o relaxare si o detensionare. De aceea, e considerata o culoare care calmeaza si echilibreaza. Fiind o culoare foarte prezenta în natura, e linistitoare si obisnuita ochiului uman – de aceea e si foarte recomandata în designul interior, in special in dormitoare. Verdele exprima renastere, viata, cruditate. Este preferata mea ca și culoare iar psihologia culorilor derivate din verde mi se aplică întocmai.

Albastru. Induce o senzație de calm pentru ca încetineste ritmul cardiac si respirator. Astfel, e asociat cu spiritualitatea, pacea si stabilitatea – sunt o multime de uniforme albastre, nu? Poate din toate aceste motive este si o culoare atat de populara în preferintele oamenilor. In exces poate fi prea răcoritor, poate induce o senzatie de umezeala.

Maro. Este o culoare a neutralității organice. Simbolizează originea tuturor lucrurilor, este culoarea pământului, de aceea sta în spatele unor concepte precum stabilitate, relații puternice si încredere. Poate fi asociata planurilor foarte stabile. Pentru produse, duce cu gândul la natural si organic.

Poți aplica psihologia culorilor la amenajările interioare și atunci urmărești accentuarea unor stări sau la amenajările HORECA unde poți accelera sau dimpotrivă, poți amâna decizia clientului de a pleca sau a zăbovi.

person with body painting
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →