Rasina epoxidica bicomponent – aplicații marca Guideco

Guideco

Cel mai bine poți vorbi despre subiectul rasina epoxidica, citând sursa care are competența de a utiliza la propriu procedeul și materialele din discuție. Anterior am publicat articolul –Finisaj pentru blaturi de lemn cu rasina epoxidica – care a suscitat un real interes și la care s-a comentat de câtre cei interesați într-un mod constructiv.

Guideco

Teoria prezentată online, care se găsește din abundență în toate canalele de informare disponibile, inclusiv ilustrată în imagini pe Youtube nu are darul de a edifica clar cum anume se folosește această rășină și cum ajungi să obții rezultate impecabile. Ioan Stânean, deținătorul brandului Guideco ne-a scris și am bucuria să vă prezint cuvintele sale și explicațiile pe care ni le-a oferit :

”În primul rând, permiteți-mi să mă prezint: mă numesc Ioan Stânean și eu sunt inițiatorului proiectului Guideco. După mulți ani de experiență cumulată ca și graphic designer m-am decis să mă implic activ în producția unor obiecte decorative unicat, deosebite față de produsele de masă care există pe piața de la noi în momentul de față. Am vrut să aduc alte materiale decât atât de des întâlnitele PAL, MDF și sticlă. Și așa am ales lemnul, un material a cărui căldură și frumusețe sunt scoase în evidență de rășina epoxidică. 

Guideco

Așa cum ați punctat și dumneavoastră într-un articol de pe blog, rășina este un material foarte versatil. Poate fi folosită pentru finisarea blaturilor, pentru a îngloba diverse alte materiale sau pentru a crea obiecte decorative doar din rășină. Aplicabilitatea ei este restrânsă doar de imaginația și de priceperea celui care o folosește. Tehnica lucrului cu rășină presupune foarte multă atenție, migală, răbdare. Am trecut print-un proces de învățare îndelungat și printr-o serie de experimente până sa ajungem să prezentăm produsele finite de pe pagina de Facebook.

Guideco

Cele mai recente piese pe care le-am prezentat sunt o serie de corpuri de iluminat ambiental care combină lemnul și rășina. Fiecare obiect decorativ este produs artizanal, fiecare este unic în același fel în care fiecare bucată de lemn are particularitățile sale. Și asta ne dorim în continuare: să aducem produse care să scoată în evidență frumusețea materialelor naturale, produse făcute cu pasiune și grijă la detalii, produse care au fiecare un „suflet” propriu, indiferent dacă au un aspect rustic sau modern.”

Imaginile primite de la Guideco sunt impresionante, admit că nu m-am așteptat să găsesc la acest tip de artizanat un asemenea grad de profesionalism. Sper și cred ca prin prezentarea de pe www.stejarmasiv.ro să impulsionăm și să ghidăm solicitările care ne-au fost adresate în direcția Guideco, care poate oferi soluții practice. Sper să ajungem în timp să colaborăm chiar și deja am în minte câteva proiecte în care e nevoie de o conlucrare între priceperea noastra în ale tâmplăriei și priceperea celor de la Guideco în segmentul rășinei epoxidice.

Am în minte câteva idei, și cred că cea prezentată aici ar fi printre primele – Masa cu rășină epoxidică fotoluminiscentă

Pentru cei care au pus întrebări referitor la secretele din spatele acestui proces de fabricație vă reproduc mai jos informațiile comunicate de d-l Stânean.

Guideco”Despre procesul de producție – exemplu, un blat de masă unde rășina este folosită ca element component și nu numai ca strat de protecție a lemnului
 
 • Lemnul (obligatoriu uscat) trebuie tratat,  înainte de turnare.
 • Turnarea rășinii se face în straturi succesive de grosime redusă (așa reacția chimică nu e așa violentă; căldura degajată se dispersează mai rapid). Este important pentru că nu încălzește lemnul și nu se dilată aerul din lemn, astfel se elimină 70-80% din bule. 
 • Eliminarea bulelor de pe suprafața stratului proaspăt de rășină cu ajutorul torței pe gaz sau suflantei, astfel se mai elimină 10-15% din bule. 
 • Timpul între turnări trebuie sa fie minim 10 ore. 
 • După finalizarea turnărilor (produs semifinit) se lasă minim 5 zile de la turnare. În acest timp rășina încă “lucrează” iar șlefuirea nu se poate face (rășina este elastică). 
 • Șlefuirea se face cu o mașină de șlefuit cu excentric. Discurile abrazive pe care le-am  folosit în etapele de șlefuire sunt în ordine crescătoare cu granulații care ajung și la valoarea de 2.000 . 
 • Lăcuire cu lac bicomponent
Cu stimă – Ioan Stânean – Manager
www.guideco.ro ”
Personal, apreciez detaliile tehnice oferite și cred că timpul alocat deprinderii acestui procedeu justifica pe deplin costul final al unui astfel de obiect. Fiecare dintre noi, cei care apreciem rășina epoxidică putem experimenta și alte variante, determinate în special de materia primă, a cărei caracteristici diferă de la producător la producător. Brandul Guideco dorește să materializeze acest demers într-o afacere, ceea ce implică și păstrarea secretului asupra unor detalii ale procesului de fabricație în curtea proprie, fapt absolut normal.
Mi-aș dori să regăsesc printre întrebarile din comentariile acestui articol și câteva referitoare la efortul depus, timpul și volumul de muncă irosit pe încercări nereușite și comenzi directe pentru produsele fabricate.
Comercial cred că ar găsi succesul adresându-se piețelor externe, pe de altă parte ar fi minunat dacă produsele fabricate și-ar găsi potențiali clienți în România în număr suficient de mare cât să nu structureze business-ul d-lui Stânean doar pentru export, și să păstrăm și în țară dintre valorile produse de ai noștri.
În atenția arhitecților și designerilor de interioare –  ieri am scris despre candelabre somptuoase. Oare vă fuge imaginația la cum ar atăta interioare exclusiviste cu corpuri de iluminat derivate din lampile produse de Guideco, atât candelabre cât și aplici de perete …
Mai că m-aș gândi la un contract de exclusivitate.

Imagini furnizate de Guideco

Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Guideco
Cu drag, de meștereala si oameni priceputi
Guideco
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Toate articolele sant foarte intresante (imagini+text, impicit comentariul) !Felicitari! Simt o adevarata placere cand le parcurg si astept cu nerabdare pe urmatoarele.Spor la treaba si multumesc pentru ceea ce faceti dvs . si colaboratori.

 2. #2 Comentariu nou

  Cum pot sa aflu detali despre pret , cantitate si livrare

  • aveti link-ul catre site-ul celor de la Guideco in articol. In ceea ce priveste rasina epoxidica nu va pot oferi detalii, pentru ca nu le cunosc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.