Solutii simple pentru reparatii pentru mobila din lemn masiv
Reparatii pentru mobila din lemn masiv se pot face mai ușor decat ați putea crede. Unul dintre avantajele majore ale mobilei din lemn masiv este că se poate reface, repara sau întreține într-un mod mai ușor și mai simplu decât mobila din PAL sau MDF. Avantajul provine din faptul că suprafața vizibilă a mobilierului din lemn masiv este chiar lemnul, nu un produs aplicat ulterior pe un suport ieftin.
Lemnul poate fi șlefuit, sunt cazuri când se dorește o refinisare radicală, chiar o schimbare de culoare. Lemnul masiv permite rașchetarea sau șlefuirea iar sub stratul de lac și baiț, sub finisajul aparent veți găsi același lemn natural, la fel de frumos ca și înainte. Îndepărtarea unui milimetru sau doi din suprafața obiectului nu va produce nici o pierdere a calității produsului, nici din punct de vedere estetic nici al rezistenței. Luați în considerare că majoritatea produselor furniruite, care permit costuri scăzute la achiziție folosesc furnir de 0,9 mm. Cam cât grosimea unei unghii !!!!
Ca explicație, aș vrea să vă reamintiți dacă vreodată ați tăiat sau folosit sub altă formă bucăți de lemn vechi, fie din garduri sau dezmembrări de anexe vechi din lemn sau elemente de susținere a acoperișurilor. Logica afinității străinilor pentru a cumpăra case de lemn vechi, de prin Maramureș și nu numai, de prin satele românești, rezidă tocmai din acest fapt. Acel lemn vechi poate căpăta o nouă viață dacă a fost păstrat în condiții care nu au permis mucegăirea sau putrezirea fibrei lemnoase. În general, la țară, se aplica peste lemn motorină sau uleiuri de motor arse, tocmai pentru impermeabilizare.
Folosiți materiale simple pentru reparatii pentru mobila, dintre cele mai comune. Dacă luați un leț de gard vechi, neputrezit, și-l tăiați, veți descoperi că în interior lemnul este curat, fibra este foarte uscată dar intactă. Străinii chiar caută acest aspect, iar din lemnul vechi, recuperat de fabrică, se obțin prin felierea lui cu utilaje performante, furnire pentru mobilă sau pardoseli extrem de scumpe.
Revenind la mobila din lemn masiv pe care vă felicit că o aveți în proprietate, recondiționarea aspectului exterior, a zgărieturilor ce apar invariabil la folosire, a micilor imperfecțiuni de suprafață, se poate face fără a apela la un specialist, cu materiale naturale. Am mai spus și mă voi repeta de câte ori am ocazia, nu folosiți produse pe bază de silicon pentru a readuce strălucirea lacului. Nu lacul strălucește, ci siliconul, dar siliconul are proprietatea de a pătrunde prin stratul de lac, prin baiț în fibra lemnului pe care o impregnează, devenind ulterior impermeabil, dar și imposibil de refinisat. Siliconul nu este compatibil cu lacul, chiar dacă suprafața este rașchetată, șlefuită, profund … lacul nu se va mai fixa peste un lemn impregnat cu silicon. Reparații pentru mobila puteti face fără a apela la chimicale, mi-aș dori să cred că pot reînvia o parte din vechile cunoștințe pierdute de la străbuni.
O zgărietură a lacului, fără a trece și în lemn se îndepărtează în felul următor :
- pentru lacurile poliuretanice aplicate ca finisaj curățați zona zgârieturii cu șmirghel granulație 600 inmuiat în apă, uscați cu atenție și apoi aplicați ceară de mobilă pe care o lustruiți cu o cârpă de bumbac
- pentru finisajul cu șerlac aplicați diluant fie de mobilă fie chiar din cel pentru curățarea ojei de unghii, lăsați-l să dilueze lacul de pe marginile zgârieturii și să umple spațiul. Se va usca foarte repede și finisajul va redeveni impecabil. Lustruiți cu zeamă de lămâie pentru luciu.
- pentru zgârieturile profunde, care au ajuns la lemn, sub toate straturile de finisaj, folosiți o nucă. Da, O NUCĂ … din acelea simple, comune, care se sparg cu ciocanul. Scoateți o bucată de miez, folosiți-o ca să frecați locul zgârieturii iar materialul organic, oleaginos al nucii va intra în spațiul zgăriat, va umple urma respectivă complet. Frecați cu unghia sau cu degetul pentru a încălzi zona și pentru a ușura întrepătrunderea straturilor. MINUNE … e drept?
Așteptați apoi 15-20 de minute înainte de a aplica ceară de mobilă pentru a uniformiza suprafețele. În funcție de culoare puteți opta pentru alte semințe oleaginoase, nuca poate fi înlocuită cu nucă de pădure, cu alune de pământ sau alune pecan. O cărpă înmuiată în soluție de apă cu cafea măcinată, de asemenea, poate face minuni în ceea ce privește culoarea lemnului dintr-o zgărietură. Nu uitați ceaiul negru, puteți controla nivelul de inchis al nuanței prin timpul de infuzare. Toate au consistența și calitatea necesară pentru a rezolva organic o astfel de situație.
- Pentru reparații semi-profesionale, în regim de bricolaj, găsiți la magazinele de specialitate kituri sau produse dedicate reparațiilor. Chiturile sub formă de batoane, asemănătoare cerii sau markere pe diverse nuanțe pentru culoare sunt ieftine și ușor de folosit.
Spor la treabă și cât mai puține zgărieturi.
15 comentarii Adaugă comentariu
super! am un birou clasic foarte frumos care trebuie reparat.
abia astept weekendul sa-mi cumpar ce trebuie si sa-l repar cu mana mea !
sa ne trimiteti imagini cu rezultatul final !
Am un balcon cu un „glaf” din stejar masiv: 30cm latime si 4cm grosime, montat acum 2 ani. A lucrat ceva – fisuri, dar acum pare stabilizat. A fost dat cu Ikla lac pe baza de apa iar acum trebuie slefuit pana la fibra. Intrebarea e cu ce fel de lac ar trebui dat sa reziste la intemperii – ploi, zapada, gheata. Lac pe baza de rasina alchidica in solvent organic? Ce anume ar fi cel mai indicat sa reziste ceva ani? Lac Savana cu Teflon? etc.? Multumesc aniticipat!
Buna ziua,
Daca glaful este din lemn masiv, atunci acesta va lucra indiferent de tratament, pentru ca nu poate fi anvelopat perfect pentru a fi protejat de umiditate iar diferentele de caldura sunt imposibil de suprimat la exterior.
Deformarile vor aparea intotdeauna pe latimea elementului de lemn, nu pe lungime. V-ar trebui ceva elastic, iar lacurile clasice sunt casante. Incercati o varianta de slefuire totala, eventual o g[urire si fixare cu bare filetate ingropate si tratare cu ulei. Fie de tung fie alte solutii, cel danez ori ulei de in.
Ca solutie alternativa va sugerez inlocuirea sa cu un glaf din salcam, care este mult mai rezistent la intemperii, dar este si greu de gasit si prelucrat.
Succes !
Ar mai fi o solutie aici dar este ceva mai dificil, rezultatul insa este o placa de lamn care nu mai „lucreaza” indiferent de conditii si este si impermeabila.
Solutia ar fi imersia glafului de lemn in „cactus juice”, (este o rasina stabilizatoare pentru orice tip de lemn) care intr-un recipient sub actiunea vidului va lua locul aerului din lemn. Depinzand de dimensiuni si tipul de lemn, acest proces poate dura cateva zile. Cand sub actiunea vidului nu mai ies bule de aer din lemn inseamna ca lemnul este impregnat cu rasina si procesul de vidare poate fi oprit.
Pasul urmator este coacerea lemnului impregnat si invelit in folie de aluminiu pentru mai multe ore la 95-100 grade Celsius. Pentru bucati mari se poate opta si pentru mentinerea acestei temperaturi peste noapte. Se scoate apoi lemnul, se indeparteaza folia de aluminiu si se lasa lemnul sa se raceasca la temperatura camerei.
Rezultatul va fi un lemn cu aspect sticlos care acum este foarte dur. Se poate apoi slefui sau polisha dupa plac.
Procesul mai pe lasg il gasiti aici: https://conestogaworks.com/cactusjuice_instructions.html
Din pacate acest cactus juice nu se gaseste la noi, trebuie importat.
Salutari
Tocmai am terminat de „reconditionat” un raft din biblioteca care capatase un aspect striat, cu miez de nuca. Am citit articolul de mai sus, dar nu mi-a venit sa cred. Am luat totusi o bucatica de miez de nuca si am incercat intr-un colt sa vad ce efect are. Chiar repara.
Ma bucur ca v-a fost de folos, multumim ca ne cititi.
Buna ziua,
Am o carcasa de lemn care a fost lacuita si necesita polish, ce solutii/paste sa folosesc?
Daca este lemn masiv, se slefuieste si se refiniseaza.
Conditia principala este sa nu fi fost intretinut cu produse pe baza de silicon, pentru ca in acest caz nu sunt sanse mari ca refinisarea sa prinda la lemn.
Daca e vorba doar de luciu lacului, foloseste ceara pentru mobila, se gaseste in comert.
Cele bune, Calin
Ideea e ca toata suprafata e coaja de portocala, iar partea superioara are mici punctulete – posibil particule de praf care s-au asezat imediat dupa pulverizarea lacului.
Efectuați reparatii si reconditionari de mobila la domiciliu?Mentionez ca locuiesc in Cluj Napoca
Buna ziua, din pacate nu oferim astfel de servicii, ar trebui gasit un atelier de tamplarie local.
La usi duble se monteaza niste manere – bare verticale mai lungi…
Cand nu este incuietoare nu e nici o problema deosebita la montare – se fac gauri starpunse si se prind una de alta (fata si verso)…
Cand este incuietoare (tip yala) e necesara deplasare de la „centru” ca sa nu se pozitioneze manerul-bara deasupra yalei si sa nu fie impiedicate folosirea cheii.
In cazul cu yala, daca se face (vreo) gaura pe verticala care „acopera” yala… e gresit. (asta am patiti eu, neatent… gaura de circa 10mm, ne-regulata fiindca nu am reusit o centrare prea buna gaurind din ambeme parti, manual).
Usa e (era, este….) lacuita si gaura „trece” dintr-o parte in alta.
Cum recomandati repararea?
Cu cep (incleiat) si chituit, apoi slefuita suprafata si re-lacuita?
Sau cu dopuri de lemn sau menalice – ornamente, de ex. o placuta?
Sau cu spuma si chit, cu un cep mai scurt care sa lase d.e. 1mm pe fiecare parte pentru chit?…
Eu as opta pentru prima desi zona nu ar urma sa mai fie supusa vreunei solicitari.
Cum recomandati?
Puteti sa aratati si poze cu solutia „finala”?
Va multumesc!
eu as umple tot golul cu lemn, si aracet, chiar dacă ar trebui decupat inca pentru o mai bună fixare. Alegerea lemnului trebuie sa fie cat mai apropiata de fibra deja existenta. Apoi aș face fixarea feronerei complet de la 0, ca intr-o ușă noua.
Buna ziua, Am mostenit o mobila curbata(posibil Biedermeier) ,facuta din sipci incleiate si furniruite cu furnir de radacina de nuc, lacuita cu sherllac , Luciul este obosit ,are peste 100 de ani , INTREBARE ! se poare aplica lac modern peste sherllac ?
Multumesc , astept raspunsul la adresa de e-mail mentionata.