Riflaje din lemn – utilizare tot mai des întâlnită în amenajări interioare

riflaje din lemn

Majoritatea tâmplarilor pe care îi cunosc au realizat și montat riflaje din lemn. Am primit imagini de-a lungul timpului însă admit că n-au trecut bariera impresionabilului pentru mine. Fiecare dintre ei mi-a povestit cât de complicat este să reușești o construcție liniară de efect.

riflaje din lemn

Engleza folosește doi termeni – Slatted wall sau wooden stripes – la căutarea imaginilor obținem cam același rezultat. În română Google marchează interesul crescut prin oferta de variante de cuvinte cheie:

riflaje din lemn

Perete cu grilaje, zăbrelit sau perete cu șipci este ceea ce înțelegem prin riflaje din lemn. De la esențe comune până la cele nobile, lemnul debitat sub formă de șipcă cu patru fețe, paralele sau nu, sub diverse unghiuri, montate direct pe perete, în aer sau pe o placă de suport servește primordial unui scop estetic, apoi unuia practic. Cu riflaje se pot realiza placări de pereți cel mai adesea sau separări de spații.

Mi-amintesc de o glumă din vremurile bune ale grupului Vacanța Mare – Unde a pus Versace dungă, nu pot să pun diagonală – explicație când nu porți centură de siguranță la volan. Se aplică și interioarelor, odată început cu dungi, nu mai schimbi pe cercuri sau diagonale.

sisteme comerciale de riflaje
riflaje din lemn

Admit că nu reușesc să depășesc ghimpele ce mă împunge cu gândul la modul în care se face curățenie. Cred că este chinul de pe lume să păstrezi fără praf sau pânze de păianjeni suprafețe de ordinul zecilor de metri pătrați. Căutați să nu exagerați, prea mult lemn este prea mult, indiferent cât de prețios este. Nu-i riflaj, dar mi s-a părut că bate la ochi, cel din imaginea de mai jos:

riflaje din lemn

Estetica dungilor, a liniilor este o chestiune de proporții, poate fi impresionantă sau kitsch,  ocazie cu care unii dizainări se declară adepții stilului eclectic. Nu pricepe omul ce înseamnă, dar nici nu întreabă ca să nu arate că nu știe.

Linia este a doua formă după punct în geometrie și dacă capătă volum, în spațiu, trebuie mânuită cu mare grijă. Consider formele cu dungi fantastic de dificile de adus în zona confortabilă a decorului, altfel riști să-ți fugă ochii de-a lungul lor. Purtarea dungilor în vestimentație semnalează un nonconformism social, mai degrabă ca o declarație de îndrăzneală și curaj pentru a testa acceptabilitatea celorlalți.

Pereții cu riflaje din lemn îi consider artificial ”încălziți” și mai degrabă spații publice sau comerciale. Interioarele rezidențiale cu riflaje sunt doar pete de culoare, dacă depășesc 25% din totalul unei suprafețe interioare a unei încăperi devin terne, obositoare. Încăperile mici beneficiază de un artificiu de percepție când riflajele sunt orizontale spațiile par mai largi, iar la cele verticale, tavanul pare mai înalt.

Simbolistica dungilor este foarte puternică, de exemplu alb-albastru duce invariabil gândul spre marină. Roșu și negru sunt pe fustele maramureșencelor.

Nu vă hazardați să acceptați riflaje din PAL sau MDF, optați pentru lemn masiv, chiar dacă e molid. Stejarul este regele acestor forme, prin textura ireproductibilă.

Panel Stripes Dippanels riflaje

Prietenii noști de la Dippanels produc riflaje din lemn de stejar masiv, în două soluții tehnice. Șipcă îmbinată în dinți – Natural Joints – sau element continuu – Long Fiber – ambele variante montate direct pe panouri suport din MDF. Acestea au dimensiune standard, dar comenzile de volum beneficiază de înlesniri la personalizare. Montajul este mai rapid, iar cotele exacte, fără abateri, ceea ce contează mult când e vorba de suprafețe mari.

Natural Joints Dippanels riflaje din lemn
Natural Joints Dippanels
Long Fiber riflaje Dippanels
Long Fiber Dippanels

Celor care au nedumeriri în privința costurilor asociate le aduc în vedere suprafețele ce trebuie prelucrate, o șipcă de 250x4x2 cm are pe cele 4 fețe 0,3 mp. La o înălțime comună a unei camere de 2,5 m și pe o lățime de 1 m avem în total 5,5 mp de suprafață la un sistem de riflaje de lemn care trebuie prelucrată, șlefuită, montată și finisată. Senzorii organici din privirea și mintea ta vor percepe orice greșeală, de ne-aliniere sau finisaj.

Înainte de a decide cui acordați o lucrare de acest tip, solicitați portofoliul de riflaje din lemn într-o galerie de imagini.

S-aveți spor și inspirație pentru alinierea … riflajelor sau a planetelor, în funcție de dorință!

Citește și – Cameră cu tavan înalt – amenajare interioara cu separație pe nivele

riflaje din lemn
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Bună ziua mă interesează prețul unui panou riflaj lamela continua stejar. Din cate am înțeles dimensiunile panourilor sunt standard,nu se pot face personalizate.multumesc frumos!

 2. #6 Comentariu nou

  Buna ziua. Imi puteti recomanda pe cineva din Bucuresti?
  As dori un perete despartitor din riflaj (hol – living open space).

 3. #7 Comentariu nou

  Buna ziua,

  M-ar interesa si pe mine un tamplar pe care l-ati putea recomanda din Bucuresti pt riflaje.

  Multumesc anticipat,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.