Scară interioară din lemn – soluții economice

scara interioara Dippanels

Urmează să aleg modelul de scară interioară din lemn la cabana de la Baia Sprie, iar variantele disponibile sunt 3, ca soluții constructive.

Interiorul cabanei de la Baia Sprie
modelul cabanei în Skechup

Le-am cerut colegilor de la Dippanels, din Brasov, simularea pentru 2 soluții, pentru a evalua impactul de spațiu ocupat ca amprenta la nivelul pardoselii.

Scară interioară din lemn cu trepte alternative – Ocupă cca 180×75 cm din podea, fiind cea mai redusă ca dimensiuni volumetrice. Problema mea este că etajul are jumatate din suprafața parterului, iar spațiul ocupat din jumatatea de parter de unde se urcă este cam jumatate din lățimea disponibilă. Acest tip de scară interioară trebuie să fie poziționată în stânga sau în dreapta stâlpului central, pentru a permite accesul la etaj, ca regim de înălțime. Etajul este prins între apele acoperișului și am nevoie de o scară interioară care să mă scoată în centrul etajului.

simulare scara cu trepte alternative

Varianta clasică:

Costurile estimez că depășesc cu puțin 2000 de lei, ca și kit nefinisat pe care îl montez singur.

Scară interioară din lemn în L, alipită de un perete

simulare scara L

N-aș fi încadrat acest model de scară la scări economice, însă bănuiesc că este acolo din cauza consumului redus de material. Ca formă mi se pare cel mai potrivită, pentru că pornește din laterala încăperii de la parter. Montajul implică să realizez un balcon la etaj, pe care să ajungă să se sprijine scara în partea superioară, traseul final fiind de fapt un S, mai mult decât un L. Balconul îl pot face dintr-un U metalic, ancorat de grinda superioară, cu costuri relativ reduse.

Avantajul major îl constituie la această scară interioară neocuparea spațiului central al parterului. Am scris anterior despre această scară într-un articol când am prezentat modelul realizat de Qual, din frasin. Diferențele de material și metoda de realizare duc la diferențe de cost uriașe, mă abțin să prezint valoarea celei manufacturate.

Vezi soluțiile de scări economice de la Dippanels.

A treia varianta de scară interioară ar fi cea extrem de simplă, pe care nu o exclud din calcule total, cea similară cu imaginea de mai jos. Singura reținere este din cauza copiilor, nu la urcare, ci la coborâre. Avantajul major al acesteia ar fi că aș putea să o construiesc mobilă și să stea lipită de perete când nu e folosită. Mai poate fi acționată de un scripete care să o ridice orizontal la nivelul etajului sau rupt-n două și retractabila la nivelul etajului, poate acționată cu ceva arcuri.

scara plianta
varianta de scară interioară din lemn, retractabilă
scară interioară abrupta
scară simplă, abruptă

scară interioară abrupta

Am pus mai jos imagini cu idei de scară interioară din lemn asupra cărora încă reflectez, căutând forma cea mai ieftine, ingenioasă și salvatoare de spațiu.

scara interioară dreapta
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.