Scaun-scară – un produs de nișă greu de procurat în România

Nu se găsește nici un tâmplar să producă și un comerciant să vândă un astfel de produs? Vă asigur că se caută frecvent un scaun-scară

scaun-scară

Noiembrie 2014 este data când a apărut un articol despre acest produs: scaun-scarăȘi scaun, și scara … în același timp. De atunci acest articol are mii de vizualizări și anual primesc cel puțin 10 cereri pentru a produce o bucată.

Iarna asta fac cu siguranță un prototip, dar nu îmi doresc să merg în această direcție. Un producător de scaune poate aborda diferit producția și am convingerea că ideile prezentate de mine, ca sugestii de soluții tehnice pentru această utilitate sunt începutul doar, decizia trebuie luată din mai multe considerente.

Scaun-scară în sensul ad-literam

Un scaun cu șezut la 45 de cm poate fi construit astfel încât odată rabatat spătarul, să ajungem la 6 puncte de sprijin pe podea și o scară cu 4-5 trepte. De regulă îl găsiți online în afara României cu titlu de ”Library Chair”. Are cea mai bună stabilitate, baza mare, mânere de care să te ții, poate să sprijini chiar și genunchii pentru stabilitate.

scaun-scară
Library Chair

Scaun de bar cu treapta intermediară

scaun-scară tip scaun de bar
Scaun de bar intors

Taburet cu treapta

Acesta nu e un scaun-scară ci mai mult un taburet cu treapta intermediară pentru cei mai puțin agili.

scaun-scară tip taburet
scaun-scară de tip taburet

Cred că soluția tehnică cea mai potrivită trebuie acordată cu nevoia beneficiarului. Un scaun-scară trebuie să nu se detașeze din amenajarea interioară, să semene cu celelalte scaune din încăpere și să fie util și când nu e scară.

Variantele la care se rabatează o structură de trepte din interior le văd puțin incomode. N-am încredere în feronerii, în stinghiile de rotație subțiri, poate se răstoarnă. Exemplul de mai jos este cel mai reușit din acest segment. Nu știu e greu de catalogat sentimentul, trebuie să admit ca sunt funcționale, dar nu le-aș alege.

x607020

Mie îmi place mult varianta la care șezutul este fragmentat și are balamale, nefiind nevoie de nici un efort ca să-l întorci. Dacă șezutul ar mai avea o rotație și s-ar transforma în spătar poate fi scaun de copii pentru bucătărie. Ăsta chiar poate fi denumit scaun-scară, având în vedere că un scaun de bar are înălțimea de 78 cm, echivalentul nivelului unui blat de masă clasic.

Mi-a plăcut imaginea de mai sus și pentru că are un șlefuitor Milwaukee, asemănător celui pe care îl folosesc. Mă bate gândul să construiesc o variantă mai ”pieptănată” decât cea din imaginea de mai sus. Picioarele le-aș înclina puțin, să fie un trunchi de piramidă, pentru stabilitate.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv

scaun-scară
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.