Scaune culisante prinse de masa – Swing Arm Stool Chair

scaune culisante loft concept rabochiy stol rupert.

De ieri vroiam să scriu despre scaune culisante, pe vremea când mă documentam despre articolul cu mese tehnice. Mi-am amintit că în articolul despre Maison&Objet 2016 – Paris scris anterior am inclus imagini despre acest tip constructiv de masă cu scaune prinse pe piciorul mesei și cu formă de taburet. Brațul care menține șezutul, fie că este reglabil pe înălțime fie că nu, este de regulă metalic și pentru alegeri dichisite sunt variante din fontă ( cast iron). Eficiența acestor scaune culisante, care se pot ascunde sub tăblia mesei și pot mișca în voie pe raza brațului mi se pare genială.

scaune culisante
loft concept rabochiy stool rupert

Eram elev de școală gimnazială și aveam astfel de scaune culisante în atelierul de ATP, evident mult mai simplificate și fără posibilitatea de extensie a brațului. Nu le-am apreciat, însă nici nu le-am uitat. Acum, reîntâlnindu-mă cu conceptul am rememorat utilizarea lor și îmi amintesc clar că era o frenezie de bălăngăneală pentru toți băieții. Copiii sunt neastâmpărați și hâțâiala pe scaunele astea era imposibil de evitat.

Problema pe care o rezolvă este cea a spațiului destinat scaunelor în formă clasică. Ocupă mult mai puțin spațiu și sunt distractive de folosit de totți ocupanții juvenili sau vârstnici. Mi-aș dori să construiesc o astfel de masă și cu scaune de acest tip pentru cabana de la livadă. Admit că mă extind cu visele tot mai mult, însă savurez pe deplin visarea. Dacă masa cu scaunele aferente are o locație fixa, fără intenții de deplasare în spațiu, atunci se poate opta pentru această soluție. Am găsit, mai rar e drept, genul acesta de scaune și cu spătar și cred că aportul la confort este incontestabil.

Curiozitatea m-a împins să caut termenul original Swing Arm Stool Chair și să găsesc nenumărate variante ”autentice” ce provin din recuperări, complete sau nu. Pe Etsy sunt extrem de multe variante, însă Indy Furniture sunt cei mai prezenți în rezultatele lui Google. Nu m-am prins care este valoarea unei bucăți, dar prezintă multe opțiuni de formă a brațului și de șezuturi, lemn sau tapițate. O altă companie, tot americană – Get Back Inc.  – publică un preț de 500 de USD, clamând că produsul lor este cel original, cu totul conform trendului vintage Industrial. E prea mult, și-s român, așa că pentru 8 scaune, mă zbat să găsesc o soluție locală sub 4000 de USD. Cred că cu tot cu matriță, dacă cer unei turnătorii de fontă să le facă nu costă atât.

M-aș bucura să vă miște sufletul așa cum le-am perceput și apreciat și eu. Designul este aparte și reconfirmă ideea că sunt soluții ingenioase deja inventate, însă nu trebuie pierdute. Mulți designeri apelează la istorie pentru a se inspira și dacă prezintă într-o lumină nouă o reinterpretare a unui concept prăfuit de timp, sunt apreciați imediat. Memoria colectivă face ca aprecierea asupra acestor scaune culisante să se bazeze pe familiaritatea cu o idee, văzută în treacăt, cândva, undeva.

Scaune culisante

Aplicabilitatea nu se restrânge doar la echiparea meselor cu structură metalică. În condițiile unei prinderi solide se pot aplica pe pereți, insule de bucătărie sau structuri din segmentul HORECA.

Sigur termenul de scaune culisante este impropriu, pentru idei folosiți căutarea după termenul în engleză – Swing Arm Stool Chair

scaune culisante
19 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Referitor la articolul –Scaune culisante prinse de masa – Swing Arm Stool Chair– pt. care am votat OK. Trebuie mai mult decat o comanda (dpdv design) la un atelier. Trebuie o imensionare dpdv rezistenta: forfecare compresiune, etc. Fonta e material casant. In concluzie trebuie consultat un inginer care va dimensiona bratul, suruburi, etc in finctie de greutatea persoanelor care se aseaza pe scaun, lungimea bratului din articulatie, etc.

    • Nu intentionez sa realizez acest tip de masa folosind fonta, chiar daca as putea apela la o turnatorie cu competenta. Metalul decupat cu plasma, din foaie de 1 cm grosime cred ca e cel mai la indemana. Acolo se poate merge cu forma suportului într-o paleta larga de design și realizarea nu presupune alta matrita decat cea de pe calculatorul ce comanda plasma.
      Cred in schimb ca din fonta ar avea un aspect mult mai bine apreciat estetic, insa e nevoie de serii pentru a merge in aceasta directie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.