Sculptura si pictura – artă sau meșteșug ?

sculptura din lemn Nicolae Rotaru – sculptorul

Ca să înțelegeți cum am ajuns să scriu despre sculptura si pictură ca și subiect de articol pe blogul www.stejarmasiv.ro trebuie să povestesc o înșiruire de întâmplări.

Ieri am avut bucuria să urmăresc la un post TV o selecție de Best Of 2015 unde Andrei Pleșu vorbea despre mai multe considerente referitoare la poporul român. Am aflat că Theodor Aman a fost primul artist român școlit ”pe bune ” la Paris în secolul 19, care la întoarcerea în țară a generat o vâlvă mare în domeniul artelor solicitând ca sculptura și pictura să fie considerate arte, nu meșteșuguri ca și până atunci. Muzele antice încetâțenite în cultura poporului român printre exponenții de vază care gustau astfel de îndeletniciri prevedeau doar muzica și dansul ca fiind aparținătoare artelor. Picturile de care vorbim sunt autentice, peisaje reale nu peisaje fictive.

sculptura in Muzeul - casa Theodor Aman
Muzeul – casa Theodor Aman

Theodor Aman a revenit în Micul Paris, cultivat pe plaiuri ne-mioritice cu arome franțuzești și a deschis acest subiect în fața unor oameni care se doreau iubitori de frumos și prețuitori de valori artistice și culturale. Când operele sale, din casa construită în București, cu gândul de a fi donată statului român după moartea sa, lucru îndeplinit de soție, au fost apreciate la justa valoare, s-a înțeles menirea sculpturii de a face parte din arte. Am văzut un dulap cu elemente de sculptura inscripționat cu numele artistului care este și azi prezentat în muzeul deschis in casa artistului și e firesc de înțeles demersul acestui mare om. Vizitati Muzeul Theodor Aman pentru mai multe informații.

Pe de altă parte, azi am primit un link din partea unor prieteni despre sculptura, în viziunea lui Razvan Voiculescu, un fotograf împătimit de arta vizuală cu aplecare spre tradiții și arta populară, pe al cărui profil de Facebook mi-am bucurat privirea preț de aproape o oră. Merită să știm că nu doar trecutul a avut oameni valoroși care s-au dedicat aprecierii valorilor și că astăzi mai există demersuri similare cu cele ale marelui pictor prezentat anterior.

Toate imaginile si filmarile de mai jos apartin lui Razvan Voiculescu, am doar bucuria sa va indrum catre el.

sculptura din lemn
rost esente gusturi stari romanesti
sculptura din lemn
Nicolae Rotaru – sculptorul

I se spune Rost – Esențe Gusturi Stari Românești.

Binevoiți de vă bucurați și voi sufletele și exprimați aprecieri, dacă vi se pare că se cuvine.

La Mulți Ani 2016, bine ai venit în viața noastră !

sculptura in Muzeul - casa Theodor Aman
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.