Din secretele tâmplăriei Nr. 1 – Finisaj pentru antichizarea stejarului

antichizarea stejarului

Mă bate gândul de o vreme bună să încep o nouă serie de articole, cu caracter practic, în care sa explic, simplu și pe întelesul celor ce iubesc meșteritul o parte din secretele tâmplăriei. Imaginile din fabrică nu vor lipsi, idei pentru acasă, pentru detalii mărunte de execuție sau soluții largi pentru practica mai de anvergură. Nu-s doct în această meserie, nici nu pretind, doar îmi crește sufletul la gândul că tocmai mi-am achiziționat un garaj și ar trebui să aibe dimensiuni de hală pentru ca să cuprindă toate ideile mele. Pe care aici am ales sa le împart cu voi.

Antichizarea stejarului

finisaj stejar - antichizarea stejarului

Fabrica de mobilă va fi sursa principală a articolelor și a imaginilor, locul de unde sper ca talentul de fotograf pe care nu-l am să poată fi compensat de entuziasmul cu care abordez această nouă direcție.

Pentru început, o metodă de învechire/patinare a lemnului de stejarIron Buffing în engleză – cu efect de evidențiere a fibrei lemnului ce se poate descrie aproape în analogie cu un efect 3D pentru lemn.

finisaj stejar - antichizarea stejarului

Finisajul presupune aplicarea pe suprafața gata șlefuită si pregătită a unei soluții care se prepara astfel :

Ingrediente:

 • oțet de vin alb + sârmă pentru vase și cuie. Se degresează extrem de bine fierul sau se pot utiliza piese noi, dar și acelea degresate de orice produs uleios, impurități organice, vreau sa spun ”curat lună bec”. Într-un recipient de plastic, cu fundul plat, se lasă câteva zile să se ”macereze” fierul în oțet. Cu căt este mai fină sârma din împletitură, cu atât efectul de dizolvare va fi mai puternic. Se filtrează apoi soluția, pentru a elimina părțile metalice, bavurile sau pilitura rezultată.

sarma de vase finisaj stejar

Cu o pensulă deasă se aplică pe lemnul curat soluția în mai multe straturi. Efectul nu este unul de vopsire ci mai mult de impregnare. Lemnul se schimbă la față într-un mod miraculos, textura fibrei se evidențiază și culorile pot parcurge o paletă largă de nuanțe, de la cenușiu de cărbune, maro-roșcat ca și de ceai cu efecte albăstrui, roșii sau portocalii nemaivăzute, până atunci la lemnul de stejar masiv.

Taninul propriu lemnului de stejar reacționează chimic cu aceasta soluție și produce în general nuanțe de gri, mergând spre negru, după aplicarea mai multor straturi concomitente. Efectul final este de tratament antichizant, de îmbătrânire a lemnului, iar imaginația vă poate creea rezultate extrem de surprinzătoare.

Alegeți căte straturi doriți sa aplicați și acordați-i lemnului timp sa reacționeze. Antichizarea stejarului are legătură cu taninul natural conținut de lemn. Finisajul este mai pretențios pentru suprafețe mari (parchet) și mai ușor de realizat pe suprafete mici (mâner de cuțit). Ulterior, după stabilizarea culorii puteți proteja lemnul băițuit astfel cu un lac protector, recomandabil unul poliuretanic.

finisaj stejar - antichizarea stejarului

antichizarea stejaruluiantichizarea stejarului

Merita încercat, poate vă descoperiți o nouă pasiune.

Cu drag, de modă veche și mână iscusită.

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cat mi-am dorit mai demult sa antichizez niste trepte de lemn,am incercat cu baituri de diferite culori, am frecat lemnul in lungul fibrei ca sa ramana in relief fibra, dar s-a acoperit la fel doar ca este in relief ca si cum ar fi uzata si reconditionata. Intrebarea este numai la lemnul de stejar se poate aplica solutia de otet sau merge si la alte tipuri de lemn? Sau ce solutii mai stiti, mie i-mi place mult de tot si cred ca este pe lemn de stejar asta, are fibra practic alba si restul lemnului este gri sau negru, cum se poate realiza ? Eu am mai reusit ceva dar este foarte laborios, intai dau cu bait slefuiesc dupa aceia dau cu tempera care intra in fibra slefuita, si finisez cu lac .

  • finisajele sunt in sine o procedura laborioasa, iar etapele care trebuie parcurse pot diferi de la culoare si structura fibrei. Minim 2 etape, dar pot fi si 5-6 pasi.
   Puteti folosi si leșie, adică apă cu cenușă, care funcționează ca un baiț. Pentru aspectul de fibra in relief va recomand sa periati cu o perie de lemn sau cu o masina de periat suprafata. Acest procedeu scoate elementele mai moi din lemn si textura devine oarecum valurita. Stejarul se preteaza datorita duritatii lemnului, bradul se șlefuiește prin periere, nu rezistă ca și stejarul.

   Puteți sa-mi scrieți pe adresa calin@stejarmasiv.ro

   Spor și succes.

  • încearcă cu un bait apoi raschetare si apoi patină închisă la culoare.

 2. #4 Comentariu nou

  Superb…parca ar fi copilaria mea….felicitari!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.