Sistem de ridicare a grinzilor din lemn pentru construcții

Se pare că în afara unor macarale clasice, care au loc de manevră limitată, opțiunile pe domeniul construcțiilor sunt reduse în RO

sistem de ridicare a grinzilor

Îmi bat capul de câteva zile cum să dispun la locul faptei, când va începe construcția la casa familiei, de un sistem de ridicare a grinzilor de lemn mai grele. Sigur că există opțiunea unei macarale clasice sau a unui camion cu Palfinger, însă mi se pare că pentru dulgheria cu lemn e nevoie de soluții disponibile pe durata șantierului, sporadic, mai mult decât închiriate cu ora.

Sigur că dacă spațiul permite dai banul și vine macaraua, se calează, pac, ridică ditamai grinda în 10 minute și e gata, însă și costul poate fi de te apucă lăcrimatul.

Haideți să credem că se poate și altfel, am căutat un astfel de sistem de ridicare a grinzilor manual, ceva mai elevat decât o improvizație de scripeți sau palane pe structuri improvizate cu funcție de macara. Timpul este un factor principal. Să stai să construiești o soluție de acest fel se face doar în locații rupte de civilizație, când trebuie să te descurci și nu e loc de utilaje.

Până mai ieri nu știam de acest sistem, manevrabil de un singur om, care se poate muta cu o mașină mică de transport:

sistem de ridicare a grinzilor

Funcționează așa:

Știu că prin alte locuri din afara țării se poate închiria un astfel astfel de sistem de ridicare a grinzilor cu 50 de euro pe zi, valoare confirmata de Adrian Cramar. Nu știu de vreo opțiune similară local, bănuiesc că e o nișă care vine alături de creșterea sectorului construcțiilor din lemn, dar nu numai. Pe măsură ce vor apărea firme dedicate construcțiilor din lemn, specializate în sensul adevărat al cuvântului, cu tehnici actuale, cu orientare spre case pasive, cred că se vor echipa cu scule tot mai bune, din categoria din care face parte și acest sistem de ridicare a grinzilor.

Nu merge construit empiric un astfel de sistem de ridicare a grinzilor, cred că ușurința în utilizare și mai ales siguranța sunt vitale. Să ridici 500 de kg la 7-8 m nu e treaba din încheietură, evitarea incidentelor nedorite este vitală.

Acum revenind la realitatea locala, nu am găsit nicăieri în spațiul online românesc ceva similar. Eu am centrat articolul pe cuvântul cheie ” sistem de ridicare a grinzilor ” dar nu merge la căutare online.

În engleză se poate căuta ” Beam lifting hand crank ” sau ”Contractor lift” sau ”Beam Lift” ori ”Material Lifter” și se vehiculează prețuri de circa 5000 de dolari. Culmea este că mai multe rezultate de pe Amazon-ul american sunt Product unavailable. Nu știu ce să zic despre Alibaba sau Aliexpress, am văzut opțiuni de astfel de sisteme la 1200 de dolari, care ridica la aproape 8 m, însă cel mult 340 kg.

Sunt curios dacă sunt singurul care s-a mirat la aceste soluții, poate deja exista prin țară opțiuni viabile care se pot accesa, prin închiriere. Cred că închirierea lor e rentabilă, am notat alegeri tot mai frecvente spre tehnologizare a meșterilor și nu se mai fac economii de către echipele bune. Cei care recurg doar la forța bruta, au în general meșteri nu foarte calificați, lucrări pe bani puțini și clienți dispuși să își încerce norocul la calitate bazându-se doar pe un preț scăzut.

sistem de ridicare a grinzilor
sistem de ridicare a grinzilor

Mai sap, cine știe poate am noroc, poate îmi scrie un cititor – Uite, acolo sunt, atâta costă … ceva.

Hai noroc … la sănătate, că e singurul tratament în zilele astea de pandemie.

P.S. Eram pregătit să public și am reușit să dau de un astfel de utilaj în RO. E oferit spre vânzare, desigur, însă deja e un început. E trecut la categoria de ” lifturi de materiale ”. Le ofer un link cu ocazia asta:

Statech
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.