Sobă în casa pasivă – în sfârșit Marius Șoflete o prezintă

Marius Soflete - sobă în casă pasivă - Andrei Lesan - Vlad Baltagi

Am văzut multe materiale publicate pe canalul de Youtube a lui Marius în care ocolea sau evita menționarea sobelor ca soluție de încălzire într-o casă pasivă, însă firul s-a tot derulat și avem în sfârșit primul material în care se prezintă exact asta – o sobă în casa pasivă, cu funcționare mai mult emoțional-estetică urmată de suplinirea necesarului de căldură furnizat de pompa de căldură.

Datorită izolării la aer a caselor eficiente energetic se presupune că soba nu are suficient aport de aer pentru o ardere bună. E foarte adevărat, însă soluția aprovizionării combustiei printr-un canal spre exterior, dedicat, cu oxigenul necesar nu e nouă, dar încă are nevoie de popularizare pentru a deveni o practică obișnuită.

Sigur că despre o sobă în casa pasivă Marius afirmă ca este termoizolată, dar am convingerea că s-a referit mai mult la precauțiile de izolare a gurilor de intrare și evacuare, plus structura internă. Puterea sobei din acest proiect este foarte mică, eu aș recomanda celor care doresc și înțeleg datele tehnice să le consulte pe cele publicate în articolul scris de echipa ARCSIB care a dezvoltat-o.

sobă în casa pasivă
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 19

Ca să spunem lucrurilor pe nume, casele foarte eficiente energetic au nevoie de aporturi mici de putere din partea unei sobe. Puterea unui sobe care contribuie la aportul termic al unei case pasive este între 1 și 4 kW, în funcție de dimensiunea clădirii.

Aș vrea să remarcați în textul descriptiv de pe site-ul ARCSIB următorul paragraf:

puterea pentru sobă în casă pasivă
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 20

Încărcătură de 4 kg de lemn la 8 ore … deci 24 de ore au nevoie de 12 kg de lemn. Putem extrapola la un sezon presupunând o utilizare continuă pe timpul a 100 de zile calendaristice și ajungem la 1200 de kg de lemn. Ceea ce înseamnă sub 3mc de lemn … orice lemn uscat. Asta în condițiile existenței unei pompă de căldură în tandem.

Avem și o variație de cel mult 1 grad Celsius între 2 focuri, parcă prea frumos, dar susținut de calcule și dovedit în practică plus teste reale în prezența beneficiarului. Ultimul articol scris aici a tratat subiectul arderii eficiente a lemnului, vă recomand să-l parcurgeți – Carbonul – copacii – energia soarelui și premiul Nobel


Voi avea și eu o astfel de soluție implementată. Va fi o sobă de 3,5 tone, cu înmagazinarea căldurii și cu un focar de 9,8 kg de lemn, cu 2 încărcături la 24 de h. Aerul exterior va intra printr-o clapetă izolată termic, sub focar, printr-o tubulatură de 200 m, deja montată. Soclul sobei este un monstru de beton de 3 mc armat cu bare de 14 mm de fier beton striat.

Soba mea va putea susține singură încălzirea în toată casa, adică va aduce aportul energetic necesar și lucrând în tandem cu ventilația cu recuperare de căldură poate înlocui celelalte sisteme prevăzute.

Sobă în casa pasivă

proiect aducțiune aer Vlad Sadici
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 21
proiect aducțiune aer Vlad Sadici
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 22
sobă în casă pasiva
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 23

Când lucrezi cu oameni profesioniști pentru o sobă în casa pasivă vei primi extrem de multă informație, proiecții 3D și planuri care să te ghideze pe parcurs. Oamenii aceștia sunt pasionați și cred că soluțiile propuse chiar funcționează, se vor asigura de asta până la final.

montaj aducțiune aer
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 24
aducțiune aer sobă în casă pasivă
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 25
fundații izolate si soclul sobei
Sobă în casa pasivă - în sfârșit Marius Șoflete o prezintă 26

Toate schitele de mai sus aparțin arhitectului Vlad Sadici

Constructorul meu este un om deschis, dar toți au făcut ochii mari la asemenea dimensiuni. Ca să-l liniștesc le-am povestit celor care lucrau despre soba de la cabană și faptul că acolo am o sobă de 5kW cu aducțiune de aer de 80 mm, ieșire pe 120 mm și coș de 160 mm. Arderea e foarte bună, aproape că nu există fum. Tot acest ansamblu a fost calculat de dl Andrei Leșan.

Ideea e fantastică, o sobă în casa pasivă sau măcar eficientă energetic cum va fi și a mea, este o soluție care funcționează independent de rețelele publice. Și asta … cum să zic … mă liniștește 🙂

România și românii abordează cu teamă ideea asta, sobă în casă pasivă pare o legătură cu trecutul, Marius Șoflete zicea că vrea să scoată focul din casă. Eu nu și cred că e nevoie de multă informație și mult efort pentru a înțelege că lemnul este sursa regenerabilă de care această țară dispune din plin și care ar trebui folosită responsabil.

Cu cât mai multe exemple de acest fel, cu atât mai mult neîncrezătorii vor începe să accepte argumentele tehnice și logice.

Andrei Leșan este președintele ARCSIB și este pentru prima dată când îl văd într-un video având ocazia să facă cunoscută munca Asociației Române a Constructorilor Sistemelor de Încălzire cu Biomasă.

P.S. Trebuie să mai adaug asta … Cu ceva ani în urmă i-am spus unui hornar că meseria lui este asociată ”deformat” în mintea mea cu cea a meșterului pălincar și s-a supărat. Cred că și sobarul, alături de hornar sau de cel care face pălincă par a fi ancorate în vremuri demult apuse și nu ne-ar veni să credem că azi sobele se proiectează folosind calculatorul, iar fizica și matematica sunt discipline intens folosite la conceperea coșurilor de fum și a sobelor.

8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.