Springhill Farmhouse – design Locati Architects & Interiors

Springhill Farmhouse

Când pornești construcția propriei case prin studiul asupra zone, a obiceiurilor locale de azi și a istoriei locului pe mai multe secole în urmă, înseamnă că ai ajuns la un stadiu de înțelegere a vieții care te ghidează să continui o tradiție. Înțelegerea originilor și a prezentului sculptează frumos continuitatea viitorului, arătând ce am fost, ce suntem și ce vrem să păstrăm pe viitor.

Springhill Farmhouse

Sunt abonat la newsletter-ul celor de la Locati de multă vreme și prezint azi cu deosebită apreciere o lucrare publicată recent a cărei construcție s-a încheiat în 2013. Arhitectul care s-a ocupat de lucrare a avut ca și puncte de referință în proiectarea ansamblului cu aspect de fermă repere istorice și geografice care să încadreze și să înglobeze în ansamblul arhitectonic elemente reprezentative pentru localitatea și zona din care face parte. Fiecare piesă de clădire, părțile componente și ansamblul pe general reproduc prin materialele folosite și prin formele particulare istoria locurilor.

Springhill Farmhouse

Este destul de ciudat să vezi tabla galvanizată alături de lemn masiv și piatră, dar arhitectul a reușit să combine fericit aceste materiale prin utilizarea unor culori complementare pe fiecare material. Lemnul și piatra fac trecerea dintre spațiul living-ului catre hol și intrarea principala, alături de semineu. Ansamblul este conceput ca fiind compus din 3 corpuri distincte dar interconectate. Casa este după dorința proprietarilor, un spațiu ușor de întreținut și în lipsa musafirilor, dar asigură în cazul unor vizite spațiu suficient de cazare și intimitate ataât celor care stau sporadic cât și celor care locuiesc permanent. Grija pentru nepoții familiei Smith a făcut ca o cameră să le fie destinată, cu posibilitatea schimbării folosinței în cazul unor musafiri numeroși.

6 dormitoare în total deservesc proprietatea în beneficiul proprietarilor și a musafirilor, iar spațiile de acces au fost gândite pentru a pune în valoare toate încăperile. Bucătăria este accesibilă printr-un hol lung care permite admirarea livingului și a deschiderilor largi de ferestre care afișează o panoramă de invidiat. Concomitent, proprietatea este perfect incadrată în peisajul înconjurător și deservită de spații verzi și utilitate largi. Punctul de referință situat pe înălțimea unui munte din apropiere îi conectează pe toți locuitorii care se consideră vegheați de Umbra Bătrânului, primul locuitor al acestei zone, care la început de veac 19 a dorit să consemneze explorarea acestor locuri denumind muntele cu numele sau – Melvin Ross.

Springhill Farmhouse

Există un sentiment profund de comuniune cu natura când urmărești căprioarele traversând zonele învecinate. Pe terenul fermei se găsește și un lac cu pești cu două poduri, iar atunci când familia Smith nu este plecată în excursie în împrejurimi sau nu servește masa la picnic, se bucură de căldura casei și iau masa cel mai adesea pe terasă. O descriere tipic americană, dar mi se pare povestea unui vis devenit realitate.

Este extrem de contrastantă descrierea muncii unui arhitect și a intențiilor viitorilor proprietari despre casa de vis, comparativ cu ceea ce se întâmplă în construcția de case autohtonă așa cum o știm din țara noastră. Incepe prin sfada cu vecinii despre marginile proprietății și cine trebuie să facă gardul. Apoi se caută un proiectant și se obțin cu greu și cu bani avize de construcție, urmate de ridicarea clădirii propriu-zise în condiții cât mai neclare financiare și executata cu meșteri de calitate îndoielnică pe cât mai puțini bani. Dimensiunile finale și soluțiile tehnice nu prea corespund, iar preocuparea finală este ca totul să fie mai mare și aparent mai bun decât intenția inițială, cu cheltuieli cât mai mici, prin compromisuri tehnice.

Nu se pune accent pe peisagistică, pe utilitatea reală, pe folosirea spațiului cât mai bună și pe confortul final.

Știu că rațiunile economice te pot face să vezi un parcurs sumbru și precauțiile sunt necesare, insă aș vrea să țineți minte o maximă, care se aplică oricărei predicții de viitor.

Cel mai bun mod de a prevedea viitorul este să ți-l construiești singur.

Între timp, bucurați-vă de imagini, așa cum și eu am făcut-o, imaginile proprietății Springhill Farmhouse, a familiei Smith, din Bozeman/Gallatin Valley Montana, USA.

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

Springhill Farmhouse

 Cu drag, de lucru fine facut cu drag.

Springhill Farmhouse
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.