Stalpi totem – semnificație, superstiție și decor interior autentic

stalpi totem

Din lemn, oamenii au sculptat stalpi totem de-a lungul vremii, indiferent de poziția lor geografică, reprezentând animale sau scene cu încărcătură religioasă. Dupa religia anemista si dupa credinta indienilor americani animalele sunt spiritele lumii, asa numitele ,,spirite-ghizi” in Calatoria Spirituala si in diferite stagii ale vietii umane. Ele se comporta ca spirite tutelare, protectoare ale unui loc, persoane sau natiuni. Animalele-totem reprezinta energia spirituala a animalelor pamantului și sunt înzestrate cu puteri supranaturale. Aceste spirite pot aparea in vise sau viziuni iar animalul care te ajuta iti poate imprumuta abilitatile sale.

stalpi totem

Fiecare trib are un grup de animale-totem, care de regula sunt reprezentate de un stalp totem. Insist sa va arat semnificatia a cateva simboluri de animale des folosite :

  • Ursul întruchipează puterea, solitudinea si invatatura.
  • Fluturele reprezinta transformarea, creativitatea, romantismul si bucurie.
  • Vulturul simbolizeaza nobilitatea, mandria, neinfricarea, libertatea, curajul dar si reinnoirea.
  • Soimul reprezinta vindecarea sufleteasca, viteza si miscarea.
  • Sarpele simbolizeaza renasterea si initierea.

Acești stalpi, cum am mentionat mai sus, infatiseaza animale, plante sau chiar pot descrie intamplari sau povesti ale unor grupuri de oameni. De obicei sunt sculptate din lemn masiv ca natura sa nu-l deterioreze prea tare si ca detaliile sa fie vizibile dupa trecerea decenilor, secolelor.  Credintele totemistice nu sunt limitate la americanii nativi, convingeri asemanatoare au existat in toata lumea. La fel, aceste motive si sculpturi le regasim si la noi in tara dar se pare că au pierdut valoarea religioasa. Iata un articol mai vechi scris de Calin cu niste poze atasate extrem de expresive – Stalp totem | Muntii Gutai – Maramures.

In ziua de azi, oamenii au preluat acești stalpi cu încărcătură religioasă în format mai mic,  ca decoratiune. Sunt un pic mai colorate si nu chiar atat de înspaimantatoare ca cele din perioada indienilor. Cu ajutorul acestor totemuri putem oferi locuintei noastre o senzatie autentica, combinandu-le cu mobilier de stil vintage și excluzand elementele moderne. Cu doar un pic de effort pentru a allege corect, putem obtine un aspect atractiv si unic.

Cu drag, de originalitate.

stalpi totem
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.