Dan Bajenaru – pictorul și despre pictura salvată din flacari

restaurare tablou Dan Bajenaru

Azi, Dan Bajenaru a ales să scriu despre el. Când scriu, și de regulă fac asta zilnic, cel mai câștigat sunt eu. Citesc și aflu lucruri noi, pe care alminteri poate nu le-aș fi parcurs. Schimb domeniile și pot avea parte de o experiență aparte din domeniul artistic, tehnic, estetic sau doar practic. Nu aleg eu cunoștințele, de regulă mă găsesc ele pe mine. Azi, Dan Bajenaru m-a ales să aflu mai multe despre el. Dacă doriți exprimare plastică, conformă acelei lumi aparținând artiștilor, vă invit să citiți despre el pe pagina MuzartBM. Panorama Baimăreană este în proprietatea Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și este o lucrare de mândrie locală despre care până azi nu am știut că există.

Tabloul salvat de flăcări

Recent, colegii restauratori de la Restaurare-mobila.ro mi-au trimis imaginile unei lucrări semnate de Dan Bajenaru, cu parcursul restaurării și rezultatul final. Textul descriptiv al manoperei și condițiilor de studiu premergătoare acestei lucrări laborioase ne-au fost furnizate din aceeași sursă. Am aflat pe această cale cât de intensă este munca de restaurare și cum poate reda valoarea aproape pierdută unei picturi ce doar cu șansă nu a dispărut.

logo restaurare final mare
Restaurare lemn logo

Tabloul secol XX semnat de Dan Bajenaru a fost salvat dintr-o casa privata care a luat foc. S-a facut restaurarea pentru pictura precum si o intretinere cu o curațire a ramei originale FARA INTEGRARE STRUCTURALA pentru a se vedea nivelul de degradare in aproape 100 de ani. Restaurarea a fost realizata de Ana Maria Molea, resturator licentiat la facultatea de la Timisoara si partenera cu atelierul nostru de restaurare/reconditionare. Tehnica folosita se poate vedea din filmuletul de prezentare de mai jos :

https://youtu.be/XMnumJuUsKc

Patrimoniu privat si act de instrainare provenit chiar de la pictor.

Rezultat final restaurare tablou Dan Bajenaru:

restaurare tablou Dan Bajenaru

Ei, și acum că tot sunt în această zonă, oare tabloul recuperat de un unchi, de la ghena de gunoi, din Baia Mare, cel de mai jos, dintr-un apartament ce aparținuse unui pictor băimărean, poate necunoscut, pe care îl dețin și care l-am primit cu mare bucurie, chiar dacă era deteriorat într-un colț, poate fi restaurat ușor? Am scris cel puțin 10 virgule 🙂

Ce părere au colegii restauratori?

Alina Rad, îți place zona discuțiilor? Tu ești muza artelor, promotoarea frumosului … așteptăm articolul despre Vida Gheza.

restaurare tablou Dan Bajenaru
19 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.