Sobar – paradoxul meseriei în 2024 – fără Standard Ocupațional

Standard Ocupațional sobar

Pentru sobar, adică meșterul capabil să construiască, întrețină și repare sobe, codul COR este 711201. Un sobar ar trebui să aibă definit de lege un Standard Ocupațional, prin care să se identifice ce cum și în ce condiții se desfășoară meseria lui.

Este inclus în subramura Muncitori calificați – Zidar. Tot ce este sub codul 7 se referă la muncitori cu calificare. Până aici pare totul ok, însă calificarea presupune școală – profesională, cursuri, orice formă de învățământ care se soldează cu o diplomă certificată de un organism acreditat sau aflat sub oblăduirea Ministerului Educației. Un Standard Ocupațional ar stabili ce competențe trebuie să aibă un sobar, ce trebuie să învețe.

Culmea e că pentru coșar avem Standard ocupațional:

Standard ocupational cosar
Sobar - paradoxul meseriei în 2024 - fără Standard Ocupațional 13

În meseria de coșar nu există nici o referire la sobar, cred că cei care l-au conceput s-au ferit anume să facă referire la cel care construiește sau montează aparatul care scoate fumul ce se evacuează pe horn.

În tot documentul nu există cuvântul SOBĂ, deși coșarul/hornarul pare că are atribuții de curățare a FOCARELOR. Focar nu este doar la șeminee sau în centralele pe peleți.

Standard ocupational sobar
Sobar - paradoxul meseriei în 2024 - fără Standard Ocupațional 14

Am urmat și eu cursuri, până la nivel de master, am o oarecare cunoștință cum merge chestia asta cu studiile. Urmărindu-l pe dl profesor Adrian Cioroianu în emisiunea ”În fața ta” m-a frapat realitatea afirmației de la minutul 10:45 – https://www.digi24.ro/emisiuni/in-fata-ta/in-fata-ta-20-ianuarie-invitat-adrian-cioroianu-2659125 . Se îndoiește de puterea lui ca dascăl de a-i îndemna pe studenți să mai învețe, să caute reușita prin meritocrație.

Ca să fii sobar ar fi bine să aparții unei bresle, unei organizații profesionale, care să te poată ține la curent cu avansul tehnologic al meseriei, să te certifice, să te poți deosebi de impostori. Așa cum fac instalatorii acreditați de pildă. Nu doar că un sobar nu are unde să adere și nici de unde să primească lumină, ci mai grav este că nu se poate certifica cu acte pe această meserie.

Meseria de sobar există și se practică în România. Este o ocupație veche, cu oameni mândri, care au furat învățat meserie empiric, de la alți sobari care-i preced în meserie. Am o sobă, construită de oameni pricepuți, este o instalație cu performanțe reale, verificate empiric, însă cu mult peste cele din Rabla pentru sobe – 10.000 lei cu TVA pentru performanță peste 80%. Aici avem un demers în van, nefondat pe vreo bază reală. NU avem specialiști care să pună în practică evaluarea, construcția sau montarea unor sobe, de orice tip.

Citez din următoarea sursă – Fundația Convergențe Europene – ONG despre Standard Ocupațional:

Așadar nu doar pentru sobar am identificat o problemă, ci pentru 3383 de meserii nu avem Standard Ocupațional clar definit de lege. Aș îndrăzni să afirm că aceste meserii se practică, că sunt făcute cu mai multă sau mai puțină pricepere și că nu avem instituții sau entități care să le educe, certifice, verifice.

Toată România muncește doar în celelalte 902 ocupații definite legal?

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.