Taburet sau scaun – definiție și aplicații specifice

taburet tabureti scaun de bar sau de pian

Diferența dintre un taburet și un scaun este că primul este cea mai simplă formă inventată pentru ca un om să se așeze într-o locuință. Înainte de asta a stat direct pe pământ, cu picioarele încrucișate, apoi pe o piatră sau un trunchi de copac căzut la pământ. Când a reușit să taie lemnul în segmente se cheamă că deja a avansat, avea unelte.

Dacă luăm simplu, un segment de buștean de lemn și-l întoarcem în cap avem prima formă ce poate susține în poziția șezut o persoană. Apare problema că bușteanul este dificil de manevrat așa că s-a mers mai departe și s-a folosit doar forma rotundă, iar suportul a fost simplificat. Primul taburet avea 3 picioare, înfipte într-o tăblie rotundă, asemănător modelului constructiv de la scaunul Windsor. Apoi 4 picioare, apoi a apărut nevoia de a-l echipa cu spătar și susținere pentru brațe. Suntem deja departe în istoria construcției de mobilă. Aici a apărut conceptul de scaun.

taburet mobila din lemn Stejar masiv
stools

Definitoriu, un taburet nu are spătar si/sau brațe, iar scaunul a avansat la 4 picioare și susținere completă pentru forma umană anatomică. Restul e istorie …

Pianiștii au folosit în primă fază un taburet, adaptat desigur, cu posibilitatea de reglaj a înălțimii șezutului. Un taburet de pianist este denumit în engleză – Piano Stool. Stool este taburet, Chair este scaun. Chiar și Thonet a produs o formă de taburet pentru pianiști, alături de nenumărate modele ce fac cinste ideii ce a stat la baza celui mai celebru scaun din lume – Thonet No. 14.

taburet mobila din lemn Stejar masiv
Thonet Piano Stool

Poate nebăgat în seamă, cumva trecut cu vederea, ideea de taburet ca mobilier interior nu este întotdeauna o alegere comună pentru spațiul românesc, nu avem o istorie care să ne fi lipit în rafturile memoriei astfel de piese de mobilier rudimentar, dar vă asigur că gama disponibilă internațional este surprinzător de diversă și bogată în forme ce merită atenție.

Pearce Woodwork oferă o variantă de tabureți din lemn pentru pianiști la un cost de 1000 de dolari. Cu siguranță renumele duce valoarea la un astfel de vârf, dar simbolizează lipsa limitelor, pentru un produs relativ simplu.

taburet mobila din lemn Stejar masiv
Stools Walnut Pearce

Mi-e greu să nu amintesc de copilul din mine, care referitor la scaunul de pianist face conexiunea de fiecare dată cu desenele animate cu Tom si Jerry. Tom cânta pe un scaun cu reglaj pe lateral și intreaga scenă se învârte în jurul ridicării și coborârii șezutului de la roata din lateral. Cam cum e construit și modelul de taburet tapițat de mai jos, la ”doar” 749 de lire – model de duet.

taburet mobila din lemn Stejar masiv
Black Duet Stool

Noi producem doar două variante de tabureți, cele prezentate mai jos.

Taburet de pian

Șezut tapițat 27 cm, cu două înălțimi disponibile – 55 și 89 cm maxim, picioare din metal

taburet mobila din lemn Stejar masiv
tabureti Piano

Taburet de bar

Diametru 32 cm, înălțime max 89 cm, lemn masiv de cer cu structură din metal finisat negru industrial.

Anterior am publicat o formă de design românească foarte simpatică imaginată de Cristina Curelea – Solemn este Cristina Curelea și începe cu Lambswood – turma de miei din lemn și blana și o soluție DIY propusă de Daniel Morlova – Tabureți din lemn – Ghid DIY pas cu pas – Daniel Morlova

Cu drag, de frumos și util.

taburet mobila din lemn Stejar masiv
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Buna seara, chiar daca suntem cu totii interesati sa avansam si sa fim activi in ceea ce priveste tendintele tehnologice, este extraordinar de placut sa vezi cum oameni adulti, cu pozitii sociale si pregatiri educationale diverse, manifesta aceeasi bucurie cand se aseaza pe un taburet vechi, regasit intr-o expozitie sau inca pe la sate. Pe langa confectionarea si design-ul dichisit, important este si lemnul de calitate. O toamna frumoasa va doresc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.