Tehnica japoneza de finisare și protejare a lemnului

secretele tamplariei Shou sugi ban

După ce am prezentat anterior sculele de mână japoneze și casele reprezentative pentru dulgherii japonezi traditionali, fac astăzi referire la o tehnică simplă, veche, folosită de meșterii japonezi pentru finisarea și protejarea suprafeței exterioare a lemnului în aplicațiile exterioare. Yakisugi sau Shou sugi ban sunt termenii folositi ca denumire pentru acest procedeu. Am descoperit recent subiectul și am stat vreme îndelungată cititind și vizionând informații cât mai detaliate.

secretele tamplariei
Casa cu exteriorul placat cu lemn finisat Yakisugi

Trecutul este un izvor nesecat de cunoștințe și e păcat că se pierd. Eu le apreciez cel mai mult din prisma utilității lor directe, sunt accesibile oricui, chiar și fără utilaje sofisticate sau cunoștințe tehnice. Oricine putea face mai demult ceva ce astăzi necesită bani și angajarea unei echipe de oameni specializați, cu materiale și scule pe care nu ni le-am permite să le cumpărăm.

secretele tamplariei
Tonosho

Ne referim la lemnul de rășinoase, care fiind folosit de multă vreme în construcțiile civile, a trebuit protejat de intemperii iar una dintre metode, care conferă totodată și un aspect unic este arderea lemnului la suprafață. CARBONIZAREA conferă o rezistență suplimentară naturală lemnului, fiind folosită de pe vremurile epocii de piatră când omul primitiv își întărea vârful suliței de lemn prin ardere. Suprafața lemnului cu care se fac placările exterioare se carbonizează printr-o ardere cu flacără puternică, rapidă, apoi se curăță funinginea de suprafață și se aplică ulei de tung. Acesta are proprietatea de a se întări în contact cu aerul fiind primul lac natural folosit vreodată. Cu cât se aplică mai multe straturi, cu atât pelicula de contact cu exteriorul se îngroașă și crește rezistența în timp.

Despre case vernaculare tradiționale japoneze vă recomand să citiți despre Gassho

secretele tamplariei
Shou sugi ban

Tehnica aplicării acestui finisaj presupune arderea fie îndividual cu o torță pe gaz, fie în pachet a unei suprafețe a scândurii. Experiența și practica vor fi cele mai bune sfătuitoare privitor la gradul de insistare cu flacăra, nivelul satisfăcător de pătrundere a carbonizării în profunzime sau viteza de producție a acestor elemente. Uleiul de tung este stratul final ce desăvârșește protecția la intemperii, iar cei ce apreciază utilizarea materialelor eco/bio/naturale vor fi încântați să găsească la acest procedeu o soluție pe gustul lor.

secretele tamplariei
arderea mai multor scanduri

Aportul meu este doar de a prezenta această tehnică aici, vă puteți inspira și cum am experimentat-o direct – Arderea scandurii pentru placare de fatada exterioara la cabana

Găsiți mai jos imagini și mai sus un clip cu un tutorial foarte bine realizat.

secretele tamplariei
Masa cu banci finisata prin ardere
secretele tamplariei
Casa Teranubo

Articole pe subiecte înrudite:

Scule japoneze de mână pentru tâmplărie

Gasshō-zukuri Minka sunt casele de lemn țărănești din satul Shirakawa, Prefectura Gifu, Japonia

secretele tamplariei
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Vă recomand acest documentar:

    • Interesant, pana la urma exista diferență intre muncă pe bani si muncă din plăcere. Priceperea se dobandeste cu conditia de a-ti place ceea ce faci.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.