Lemn masiv în carcasa ceasurilor cu tuburi NIXIE

ceas cu tuburi NIXIE Monjibox
tuburi nixie
Afisarea cifrelor pe tub NIXIE

Explicația completă despre tuburile NIXIE, am citit-o și eu pe Wikipedia. Se pare că sunt prea tânăr să fi prins epoca lor de glorie sau prea bătrân ca să fiu atras de revenirea trendului. Căci revenire este tot ceea ce poartă numele de vintage sau antic, și faptul că moda se repetă, nu se referă doar la haine. Electronica anilor 50, hainele anilor 70, muzica din 90 … totul revine și ne ”gâdilă simțurile într-un mod plăcut”, vorba unui autor român cunoscut.

Nixie2” by HellbusOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Cu toată existența lor timpurie, din mijloc de secol XX, tuburile au cunoscut o viteza uluitoare de utilizare ca afișaje, dar tot la fel de repede s-a renunțat la ele datorită multiplelor probleme potențiale pe care le prezentau. Inițial funcționau 5.000 de ore, cele produse recent au ajuns să depășească 200.000 de ore. Entuziaștii vremurilor vintage le-au scos din depozitele unde au stat decade și le-au redat o nouă viață. Utilizarea cea mai răspândită este în aplicațiile casnice pentru ceasuri fabricate artizanal.

               Dacă anterior am prezentat munca unui pasionat de lemn și anume  –Designer român – creez inele din lemn – Cătălin Spinache– am plăcerea astăzi să vă arăt ceasuri de interiorcu carcasa din lemn, fabricate în România, de un alt pasionat de lemn, pe care îl prelucrează în combinație cu aluminiul sau cuprul. Adăugând lemnului electronică de ultimă generație se construiesc ceasuri, higrometre sau termometre. Din lemn de stejar sau castan, prelucrat manual, asupra căruia atrage atenția producătorul că tocmai din cauză că este natural, este LEMN MASIV, prezintă defecte naturale, ca și crăpături, noduri sau deformări.

                  Fiecare piesă de mai jos este unicat, nu se produc serie, iar proiectele se execută de regulă la comandă, personalizate după voința viitorului proprietar. Lemnul este fie prelucrat autohton, fie sunt folosite carcase de aparate vintage, adaptate la funcția de ceas. Prețurile poate par ridicate, de ordinul sutelor de dolari, dar eu sunt de părere că sunt justificate de minuțiozitatea executării produsului finit, a detaliilor de asamblare sau vizuale. Nu mai punem la socoteală electronica, cablajele sau estetica execuției, mi se pare că este acordată o atenție excesivă (benefică) tuturor detaliilor, eu am admirat controlul și reglajul prin-un buton unic, cu mai multe funcții.

                   Piesele din imaginile de mai jos sunt fabricate integral în România, le puteți vedea mai în detaliu pe NixieArt. Vorbiți sau scrieti-i d-lui Niță Cristian, sunt datele de contact pe site.

                 Clienții cei mai mulți sunt din America iar atelierul care le produce are timpul destul de ocupat. Proprietarul s-a arătat sceptic referitor la posibilitatea de a găsi apreciere și potențiali clienți în țară, eu sunt optimist. Cred că și la noi sunt oameni capabili să plătească un preț care reflectă în totalitate priceperea și munca de manufactură unicate a unui obiect decorativ din lemn, dar cu utilizare practică incontestabilă.

               Mi se pare de asemenea că poate fi un cadou ideal pentru cineva, un sef sau un director, care nu mai poate fi impresionat cu ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor. Tot la fel de bine, pentru sediile de firmă, cabinete de avocat sau notar, spații publice … sunt piese din lemn care captează atenția și aduc admirație, inclusiv la adresa celui ce a avut inspirația de a își dori așa ceva.

Modele de ceasuri cu carcasa din lemn și afișaj cu tub NIXIE

ceas cu tuburi NIXIE
termometru-higrometru
ceas NIXIE carcasa lemn
termometru-higrometru
ceas NIXIE pe rama de lemn
Sudoku
ceas cu tuburi NIXIE
Robot 1
ceas NIXIE baza lemn si corpuri suspendate din lemn
robot 1
ceas cu tuburi NIXIE
RC1
ceas cu tuburi NIXIE
Nautilius
ceas cu tuburi NIXIE si carcasa de lemn
Nautilius
ceas Nixie cu carcasa de sticla si capace de lemn
Monjibox
ceas cu corp de sticla si capace din lemn
Monjibox
ceas Nixie cu baza din lemn
Pipe Model
carcasa din lemn si cupru tuburi NIXIE
Pipe Model
ceas cu tuburi NIXIE
Black Bird
ceas cu tuburi NIXIE si carcasa de lemn
Black Bird – carcasa din lemn, tuburi de sticla si afisaj NIXIE

Nu știu căt de artizanal ar fi ceasul fabricat și purtat de Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, dar vine din vremurile când și el inventa ceva, alături de Steve Jobs.

Steve Wozniak - Nixie
Ceas Nixie purtat de Steve Wozniak – cofondatorul Apple

Wozniak” by AljawadOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Cu drag, de vechi și nou.

ceas cu tuburi NIXIE
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua! Vreau si eu un pret pt. Fantastic Nixie Clock IN14 Tubes – State of the Art Homemade Aluminum version

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.