Tocator de crengi pentru compost sau brichete din lemn

tocator de crengi dupa tractor Idee pentru echiparea urbana cu tocator de crengi

Nu mă pot abține să nu remarc o totală trecere cu vederea a potențialului de reutilizare a lemnului în condițiile de utilizare a unui tocător de crengi, mai ales dacă se aplică unui oraș.

tocator de crengi dupa tractor
Idee pentru echiparea urbana cu tocator de crengi

Toaletarea pomilor, a spațiilor verzi într-un oraș, cum este Baia Mare, ar trebui să producă suficientă masă lemnoasă care dacă se presează sub formă de peleți sau bricheți de lemn pot alimenta cu siguranță centrale termice pentru toate instituțiile publice din oraș. Nu știu dacă se aplică tuturor orașelor, în schimb pentru orașul nostru cu siguranță ar funcționa. Mă supăra enorm să văd masa uriașă de crengi verzi și uscate care este transportată cu remorci în fiecare primăvară și arsă degeaba, în loc să fie refolosită. Baia Mare, după unele statistici, ar avea cca 75 % din suprafața de teren pe care o deține acoperită cu păduri. Și cum orice pădure are și crengi uscate …

Pentru un oraș, achiziționarea unui tocător de crengi performant, care să circule concomitent cu fiecare dintre remorcile ce sunt folosite la îndepărtarea materiei verzi rezultate din toaletările de primăvară (și nu numai) ar rezulta într-o compactare enormă a materiei lemnoase. Ulterior, o stație de producere a peleților sau a bricheților de lemn, care ar putea alimenta centralele termice ale școlilor și grădinițelor, sau a instituțiilor de stat, primărie, Finanțe ori servicii sociale, inclusiv spitale ar rezulta într-o economie de fonduri impresionantă. Nu trebuie schimbate sau echipate toate aceste facilități dintr-o dată cu centrale pe lemn sau derivate, ci planificat, în timp.

tocator de crengi dupa tractor
Tocator de crengi dupa tractor

Sunt convins ca se irosește lemn cu nemiluita, mă gândesc doar la tot lemnul căzut în apropierea drumului din jurul Barajului Firiza, ori din parcuri sau din pomii și copacii cu care Baia Mare este din fericire împânzită. Un astfel de demers ar trebui și supravegheat pentru a nu se ajunge ca peleții și bricheții să alimenteze centrale termice particulare ale potențiaților politici sau cu pile, dar acest fapt ar ține doar de respectul reciproc și de o educație civică de bun simț.

Personal intenționez să îmi achiziționez un tocător de crengi, cu zdrobire, pentru a folosit tot materialul lemnos rezultat din curățarea livezii și a gardului viu care o înconjoară. Vreau să fac compost și mulci pentru uz propriu. Tractorașul meu Pasquali 995 va deveni un fel de mașină James Bond sau BatMobil, la câte accesorii intenționez să îi atașez.

Tocator de crengi de uz gospodăresc

tocator de crengi dupa tractor
tocator crengi model piranha
tocator de crengi cu motor Honda
Tocator de crengi Moeschle pe benzina
tocator de crengi dupa tractor
tocator productie proprie – OLX

Nu cred că nu sunt oameni isteți și gospodari în țara asta, chiar dacă cei care comandă sunt total pe dinafară, sper că sunt suficient de isteți să aibă măcar sfătuitori pricepuți. Mi-aș dori să ne dorim în comunitățile din care facem parte să ne facem să ne fie mai bine, nu să tot așteptăm pomană de la instituțiile centrale.

Banii pentru un tocător de crengi simplu sunt relativ puțini, mai ales că pot fi utilizate în comun de 3-4 gospodării.

Oare de ce e atât de greu? Cred că din cauză că e prea simplu …

Citește și – Compost din bucătărie – coș de gunoi sub blat

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Tocator de crengi pentru compost sau brichete din lemn 18
tocator de crengi cu motor Honda
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ma intereseaza un tocator pentru crengi cu actionare la priza tractorului . Va rog dati-mi oferta de pret.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.