Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană

tocuri de ferestre

Cred că așa le zice – tocuri de ferestre – uni le spun blănuri sau se folosesc aceste denumiri doar la binalele din categoria uși?

În engleză e simplu, ”interior casing” plus ”sill” plus ”apron”. De când cu termopanele nu mai avem prea des toate componentele unei ferestre vintage din lemn în vocabularul uzual. Mi-am mai pus întrebări cum se numesc diverse elemente – Elemente de dulgherie – etimologie. Am primit răspunsurile ca și comentariu la postarea din Facebook și atât.

Anyway – vorba de azi a romglezului – la noi, la cabană, avem ferestre din lemn simple, fără sticlă termopan, adică fiecare geam are o sticlă de 4 mm și 2 baghete decorative. Am două rânduri de ferestre, la interior și exterior și un spațiu de cca 20 de cm între ele. Loc bun de păstrat la rece, pe timp de iarnă, mâncarea.

Cu sobița ne-ncălzim și avem un confort nemaipomenit. Garniturile de la ferestre, pentru fiecare rând, și la interior și la exterior ne feresc de cel mai aprig frig. Adaug 20 de cm de vata bazaltică sub fațada ventilată din scânduri și o folie cu SD variabil la interior și-apoi să vină iarna. Mmm, nu, că pleacă … deci la anu’.

montajul la ferestrele cabanei din lemn
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 21

Uite, că cea mai reprezentativă imagine e cu Tibi de la Kraft Mobel la bustu’ gol. Cu el am construit și ușile de intrare duble și am montat și scara din lemn.

ferestre duble din lemn de Douglas
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 22

Ieri am lucrat cu doamna sufletului meu la montat șipcile care maschează lucrările de pe conturul ferestrelor, atât pe șpaleți cât și de-a roata ferestrei. Tocuri de ferestre, bine zic? Din brad, simple, finisate cu ulei Woca. Culoare Walnut, ca și la podelele din stejar, însă nuanța a ieșit puțin diferită, de la fibra și textura lemnului.

Mi-am luat ieri un păsuitor din magazin de bricolaj, la repezeală, că mi-s împrăștiate toate sculele și un șablon de plastic ( oribil – de unică folosință) ca să tai repede la 90 și 45 de grade. Am găsit păsuitorul marca Pilana, de mirare pentru mine, mai rar brandul cehesc la noi în magazine. Taie minunat, pe bune, 25 de lei. Chilipir.

păsuitor fierăstrău Pilana
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 23

Chiar dacă am lucrat pe masa din stejar, cu grijă, vă asigur că a scăpat ( ca prin minune) neatinsă, intactă.

tocuri de ferestre

2 tocuri de ferestre am avut inspirația să le fac cu îmbinare la 45 de grade și au ieșit elegant, doar fereastra din hol, cu 2 ochiuri am greșit-o și le-am îmbinat la 90 de grade și-mi pare rău. Arată mai rustic, poate mă ambiționez și le înlocuiesc. Sau poate nu le mai bag în seamă și va fi bine și așa.

E mică poza din stânga nu se vede că a fost prima și nu mi-a culcat bine îmbinarea la 45 de grade din colțul apropiat. Ultima am făcut-o pe cea de mai jos și acolo a trebuit și să fixez lemnul cu șuruburi negre de gips carton, în profilul metalic de pe dos. De la 2 m zici că așa am vrut să iasă, cu model.

Tocuri de ferestre
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 24

Tocuri de ferestre

Tocuri de ferestre
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 25

După ce am terminat de montat la toate cele 3 locații cu sticlă tocuri de ferestre interiorul s-a schimbat radical. Aspectul e mai îngrijit, nu mai pare șantier, se face locuibil și așteaptă musafirii din străinătate ce vor sosi în iunie.

În detaliu arată așa, cu ceva lumină mai bună:

Urmează să punem plinte la partea de contact a peretelui cu podeaua și tavanul.

Pentru noi e încă un pas, contorizez iar 6 ore de muncă, cu efect vizibil, dar fără să fie un pas major. Înțeleg mai bine de câtă muncă e nevoie ca să faci dintr-o casă să fie ACASĂ.

Poate ajung acolo la pensie, cine știe, mie mi-ar place.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Am pus tocuri de ferestre pe interior la cabană 26
pasuitor Pilana
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Arata foarte bine ” acasa” la voi. Sa ne tineti la curent, cautam ideii si inspiratie pentru ” acasa a noastra”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.