Transformo și Rareș Sâmpăleanu

Articolul despre Transformo este scris în integralitate de Rareș Sămpăleanu și găzduit de StejarMasiv.ro

Transformo

Un om cu un vis – Transformo

Când am plecat din corporație, acum cinci ani, doar un lucru am avut în minte: să mă eliberez de lațul pe care sistemul îl strângea încet dar sigur în jurul meu. Deși aveam mai toate avantajele unui job modern de programator software, venit consistent și stabil, delegații în Europa occidentală, asigurări și altele, simțeam din ce în ce mai acut că într-o zi toate acestea vor putea înceta și atunci eu voi avea o mare problemă de adaptare la o realitate nouă și necunoscută. Mai simțeam de asemenea că, deși îmi plăcea nespus de mult ce făceam, rezultatul muncii mele se ducea într-un mare neant iar eu niciodată nu vedem figura mulțumită a unui om care s-a bucurat sau căruia i-a folosit vreo bucată de cod scrisă de mine.

Rareș Sâmpăleanu

Copil fiind, mi-a plăcut să construiesc fel de fel de lucruri, de la tradiționalele (pe atunci) suporturi de șervețele din traforaj, până la lucrări mai grandioase cum ar fi căsuța de lângă nucul din spatele grădinii. Desigur, lemnul a fost cel mai la îndemână material, așa încât acesta m-a înconjurat mai toată copilăria mea. Mulți ani mai târziu, în viața mea de adult corporatist, mirosul de lemn îmi trezea de fiecare dată amintiri și emoții intense.

Rareș
Transformo și Rareș Sâmpăleanu 18

A fost deci firesc ca, odată plecat din mediul în care mi-am petrecut primii douăzeci de ani de viață profesională, să mă-ntorc la ceea ce mi-a plăcut de la bun început. Am închiriat un atelier de tâmplărie la Nod Makerspace și am dat frâu liber imaginației. În scurtă vreme s-a înfiripat ideea că obiectele pe care le făceam ca hobby puteau deveni produse de serie și puteau genera și susține o afacere. Era primul semn de independență. Dar mai era ceva: odată ce am avut primii clienți, adică primii oameni care s-au bucurat (la modul cel mai propriu) de munca și produsele mele și am văzut asta în ochii lor sau am auzit-o în glasul lor, am simțit marea diferență: că pot, cu mâinile mele, să aduc valoare și bucurie în viața celorlalți. Iar asta mă face fericit, îmi dă sens și forță.

Am pornit inițial la drum fără un plan, direcție sau viziune, voiam doar să găsesc o cale alternativă de a-mi trăi viața în afara presiunii sistemului. Am avut nevoie de cinci ani ca să îmi clarific valorile și să stabilesc câteva principii cheie după care să funcționez.

  1. Valorile mele sunt educația, familia, sănătatea și minimalismul. Mai nou am prins drag (a se citi “am devenit conștient”) de planetă și mă cutremura cat de mult ne-am dezvoltat ca omenire fără sa ținem cont fix de nevoile sale. Îmi doresc ca tot ce inventez și construiesc să fie în acord cu lucrurile în care cred.
  1. Deși nu reprezintă un target în sine, banii sunt importanți, din două perspective: când afacerea generează profit, înseamnă că funcționează sănătos, sustenabil și există resurse pentru creștere; apoi, când și eu ca individ fac bani din afacere, asta îmi dă încredere, echilibru în viața de familie și senzația generală de independență.
  1. E greu să răzbați singur. Recent, am învățat că mai este și egoist (*). Avem cu toții responsabilitatea de a crea în jurul nostru context pentru ca cei de lângă noi să evolueze și să dea ce e mai bun din ei. Prea mult timp am activat ca un one-man-show însă acum mă străduiesc să mă deschid muncii de echipă, nu doar pentru că “unde-s mulți puterea crește” ci și pentru că îmi doresc să îi ajut pe ceilalți, creând context ca ei să evolueze.

Așadar, marea mea încercare este să inventez și să construiesc lucruri în acord cu principiile în care cred, care să aducă valoare și bucurie în viața a suficienți oameni încât să genereze energia financiară necesară pentru creștere, iar toată această aventură să o împart cu oameni talentați pe care să îi susțin în propria lor călătorie.

Transformo Original

Este, de asemenea, și visul meu.

Atunci cand am primit de la Călin invitația de a scrie un articol pe blogul său, pentru a-mi face cunoscute proiectul și produsele din lemn, am apelat inițial la introducerea standard: “Sunt Rareș Sâmpăleanu și inventez și construiesc soluții inovatoare, inteligente, multifuncționale și de economisire a spațiului, pentru joacă, studiu, muncă și hobby”. Apoi mi-am spus ca acestea sunt deja bine documentate cu texte, fotografii și filme pe site-ul nostru www.transformodesign.com sau pe magazinul online de pe platforma ETSY, https://www.etsy.com/shop/TransformoDesign.

Am preferat să scriu în loc acest mic manifest al omului în căutarea sensului muncii sale. Cred că fiecare avem ceva bun de oferit celorlalți și cred că nimic nu merită mai multă energie, dedicație și determinare decât căutarea căii de a o face.

Asta nu mă împiedică totuși să vă spun – cu multă încredere – că, dacă prichindelul vostru este îndrăgostit de LEGO sau dacă sunteți un fan (pe bune sau de nevoie 😜) al muncii de-acasă, atunci mesele de joacă Transformo Original sau Mini sau, respectiv, biroul convertibil în standing desk Transformo Max vă vor deveni cei mai buni prieteni.

Și acesta este doar începutul 🙂

Site-ul oficial Transformo

(*) ideea responsabilității față de ceilalți mi-a fost inspirată de Mark Manson în timp ce scria cartea despre Will Smith, lucrare pe care o recomand cu multă căldură oricui dorește să-și privească propria experiența dintr-o perspectivă “fresh”™.

Citește și despre Jocuri fabricate din lemn

Transformo Original
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.