Turism in Maramures | Traditie perpetua

turism in Maramures Valtoare din Calinesti – http://maramuresh.wordpress.com/2010/08/13/forta-apei/

Am gasit un ghid pentru turism in Maramures ce m-a impresionat.

Odata, mai intai si mai intai, pentru ca lemnul e prezent ca materie prima in aproape toate punctele de interes pe care le poti vedea in Maramures, pornind de la case, porti, strachini, crucile de la Sapanta si lacase de cult. Am realizat ca istoria Maramuresului e incrustata in lemn, si prin el dainuieste si-o va face. Am fost, s-om fi ! S-apoi locurile astea-s ale mele, aici m-am nascut, aici traiesc, si mi-e drag tot ce-i de unde se „acata” harta-n cui, de la mamaliga-n paturi pana la camesile cu fodori.

Alexandra Nicolici spune cu voce tare, dar cu tremurul tineretii, ca iubeste Maramuresul si vrea sa vi-l arate. Va spune si cat costa, fara sa vrea sa faca avere din asta. Cunosc omul din spatele ochilor albastri si va pot spune cu mana pe inima ca „face toti banii”. Nu stiam ca vrea si ca ii place aceasta parte in care turismul in Maramures comparat si adunat cu mobila din Maramures au conexiuni din fibra de stejar.

Pentru Maramures este reprezentativ sa vizitati in primul tur:

Biserica din Surdesti

Biserica de lemn din Surdesti

Acoperișul are două rânduri de streșini care înconjoară biserica. Bârnele construcției sunt de stejar, turnul având o înălțime de 54 m, fiind înconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni reduse. Este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume. Nota particulară a ansamblului este dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă și decorații – descriere Wikipedia.

Stalpul tatarilor din Cavnic

Obeliscul Tatarilor
Obeliscul Tatarilor

Orasul Cavnic e cunoscut in special pentru partiile de schi, insa gazduieste si un obelisc inchinat victoriei cu ocazia opririi ultimei invaziii a tatarilor in 1717.

Biserica de lemn „Josani” din Budesti

Biserica de lemn construita in cheotori, construita in 1643 si inchinata Sfantului Nicolae.

Biserica de lemn din Budesti
Biserica de lemn din Budesti

Satul este atestat istoric din secolul 14, are doua biserici construite din lemn si intrate in patrimoniul UNESCO, fiind considerate reprezentative pentru arta si cultura maramureseana.

Valtoare si tuica la Calinesti

Acuma, valtoarea poate trebuie descrisa, ca fiind masina de spalat antica, din scanduri de „posta” groasa, actionata prin forta apei, dar TUICA e complet indescriptibila vizual. Tuica se inchina in stampe mici, se bea si se mai cere gazdei. Dupa 3-4 paharele fie dezleaga limba celor invatati cu alde treburi d-astea lumesti, fie paleste in crestetul capului pe cei mai slabi de inger.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Ca la noi, nicari’ altundeva. De vazut, Alexandra va va povesti cum e sa gasesti in versuri si culori fragmente de viata si de sfarsitul ei pe o cruce cu haizas si mult albastru.

Cimitirul Vesel din Sapanta
Cimitirul Vesel din Sapanta

Poarta Maramureseana

Pentru asta nu trebuie decit sa intrati in tinutul tarii ce se sprijina pe Gutai si Tibles, intre Ignis si Piatra Cocosului. Oriunde, mai vechi sau mai noi, mai mari sau mai mici, pe trei stalpi de stejar in general, dar si pe doi, de fala sau de musai poarta maramureseana e peste tot uimindu-ne necontenit.

Poarta Maramureseana
Poarta Maramureseana

Pentru ghidul complet, in engleza sa priceapa tot romanu’ aici dati de Alexandra.

Cu drag, de moda veche

turism in Maramures
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Am facut si eu cateva astfel de rame dar nu pentru oglinzi, ci pentru tablouri cu subiect adecvat. Le-am facut din uluci vechi de gard. Am si acum puse deoparte cateva, pentru viitoare folosinta. Scandurile (tambrele, cum se numesc in Prahova) sunt din salcam si din brad.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.