Uscator de lemn solar – idei generale despre utilitate si realizare

uscator de lemn solar

Un uscator de lemn este veriga vitală dintre exploatarea primară a lemnului și atelierul de tâmplărie. Poate fi o entitate de sine stătătoare, și sunt foarte mulți intermediari în procesul de producție a lemnului care se ocupă de această fază extrem de importantă.

uscator de lemn solar

Nu sunt samsari, nu trebuie blamați sau priviți ca și profitori ai unei situații conjuncturale. Scriu asta dintr-o motivație apărută recent într-o discuție economică unde intermediarii erau priviți într-o lumină foarte nefavorabilă. Foarte puține fabrici sau ateliere de tâmplărie pot, cel puțin la începutul afacerii, să se ocupe logistic și financiar cu această parte. Este o legătură a lanțului de pregătire a cherestelei care nu poate fi evitată, însă consumă bani foarte mulți, cu stocurile, muncă fantastică cu manipularea și investiții în camere de uscare industriale și hale de depozitare.

Legătura directă cu pădurea este o parte pe care un tâmplar obișnuit sunt convins că ar gestiona-o foarte greu. Una este cumpărarea cherestelei la umiditate de 10 %, cu un cost ridicat, sau achiziția de lemn de la un gater sau un exploatator de pădure și tot firul traseului de la lemn pe picior până la scândura verde. Acest parcurs dublează sau triplează valoarea lemnului, ceea ce cred că este greu de digerat financiar, dar trebuie să fiți martorul real la acest proces pentru a-i înțelege complexitatea și implicit eforturile fizice sau financiare.

Scheme functionale de principiu

Dacă printr-o situație conjuncturală puteți cumpăra direct cherestea verde dintr-un gater, va descurcați cu transportul și manipularea, dispuneți de spațiu unde să puteți construi un uscator de lemn, poate ar fi interesant să nu omiteți faptul că energia solară este gratuită, la îndemână și extrem de eficientă. Sigur cp ideea nu se adresează celor care au atelierul într-un spațiu închiriat, ci au teren de care se pot folosi după bunul plac. Construcția poate fi extrem de simplist gândită sau poate fi extinsă și accesorizată, în timp cu instalații de umidificare și ventilație, poate chiar motorizate sau automatizate.

Nu am nici un merit în concept, este vechi, folosit peste tot îăn lume iar eu doresc doar să-l aduc în atenția celor ce citesc materiale în limba română pentru că nu am întâlnit nicăieri în România această punere în practică a unei idei foarte simple și ușor de folosit. Cutia pentru un uscator de lemn în varianta simplă are o singură pantă pentru acoperiș, orientată către sud și acoperită cu învelitoare transparentă. Interiorului unui uscator de lemn este mai eficient dacă este vopsit negru pentru a absorbi căldura soarelui. Eficiența este nebanuit de mare, chiar pe timpul iernii, pentru că efectul de seră, similar cu cel întâlnit în solarii duce la o încălzire a aerului cu multe grade peste cea a mediului ambiental exterior. Scândura trebuie stivuită la șipcă și recomandabil ar fi ca deasupra ei să fie amplasate greutăți care să o mențină apăsată suficient de ferm cât să nu-i permită încovoieri pe timpul uscării.

Uscator de lemn pentru cherestea

Uscătoarele industriale realizează cicluri de udare/uscare folosind abur sau apa pulverizată fin. Coacerea scândurii la temperaturi înalte într-un mediu uscat va duce la deteriorarea materialului lemnos, de aceea e vitală udarea din când în când. Aerisirea și chiar dezumidificarea aerului folosind un dezumidificator recuperat sau nefolosit pentru interioare poate aduce îmbunătățiri substanțiale. Un panou solar poate produce energia electrică pentru acționarea unor ventilatoare care introduc aer uscat și scot aerul cald și umed. Pricepuții la electronică pot automatiza procesul, Internetul dispune de resurse pentru înțelegerea procesului, dacă decideți să aprofundați cunoștințele.

uscator de lemn solar

Fără accesorizarea de mai sus acest uscator de lemn poate fi folosit pentru grăbirea procesului de uscare a lemnului de foc, crescându-i astfel puterea calorică într-un timp mult mai scurt decât prin zvântare naturală. În perioada în care nu se folosește pentru lemn poate fi folosit ca seră de răsaduri sau pentru uscarea legumelor sau a fructelor. Aceste două operațiuni sunt antagoniste din punct de vedere a temperaturii necesare, iar reglajele ventilației de aer din interior pot oferi cu mici ajustări soluții funcționale.

Pont: Am văzut într-un caz real automatizări pentru ventilație făcute din actuatoare de antene parabolice. Sunt mecanisme puternice, însă utilizarea lor face ca astfel de actuatoare să ajungă la gunoi pentru că tehnica recepționării prin satelit a programelor TV este pe cale de dispariție.

Uscator de lemn pentru lemn de foc

Poate v-am pus pe gânduri, sper să intenționați măcar să aflați mai multe despre astfel de idei care vă pot cumpăra cu bani puțini o oarecare independență de fluxuri comerciale și tehnologice. Un uscator de lemn versatil, poate reprezenta un câștig real pentru o gospodărie, iar pentru cei din mediu rural o anexa cu utilitate pentru fructele naturale din pomii ce rodesc doar pentru a fi apoi distilate.

Pentru limba engleza căutați Solar Wood Kiln sau Wood drying.

Cu drag, de inovație după metode cunoscute.

Am mai scris – Stelaje pentru lemn … din lemn – adițional acestei idei.

uscator de lemn solar
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.