Utilaje pentru agricultura

utilaje agricole Recoltarea porumbului furajer

Pentru că e weekend și pentru că în weekend mai bat câmpii alături de lemn, astăzi m-am blocat privind la filmulețe despre utilaje agricole.

Am avut demult, o auto-betonieră Merlo DBM-3000, adusă din Italia, second hand, de care prima dată m-am temut, pentru că nu visam că o voi conduce eu, dar din cauza împrejurărilor am ajuns să stau pe ea 2 ani. Am învățat într-o curte de fabrică să o manevrez, i-am descoperit secretele și posibilitățile și am ajuns să o îndrăgesc. I-am reparat hidraulica, am turnat o fuzetă de vreo 30 de kg după un model din lemn copiat de baieții din fostul Combinat din Baia Mare, i-am înlocuit pistonașele de frână uzate cu altele noi de Dacie, i-am modificat vanele de aducțiune a apei și le-am adaptat pentru cuplare la hidrant. Am scos din șanț un vagon plin cu 18 tone de balast, la care capul tractor era neputincios, am strâns atâtea amintiri încât am rămas iremediabil îndrăgostit de utilaje.

autobetoniera
Merlo DBM 3000

Pentru că-mi doresc o bucată de pamânt pentru plăcerea mea, pe care să o cultiv, unde să-mi iau eu tractorașul meu, și drujba, și panourile solare pentru independență energetică, cu pompă de apa din puț forat și automatizări pentru irigatul grădinii și a florilor nevestei, loc de relaxare și deconectare prin muncă fizică, de care mi-e dor și după care îmi cere organismul să facă din nou.

Deci, după ce mi-am revărsat prea plinul din suflet să vă arăt la ce stau cu Adriana și ne uitam și câte-o oră. Așa se face agricultură, dar la noi, cu tot terenul fracționat nu e chip să îi mai faci pe oameni să se adune laolaltă. ”CE vrei, iar CAP?” DA tată, CAP, ceapa lui de colectiv, acum să fie pe acțiuni și voi în loc să stați cu dosu-n sus la soare, cu sapa-n mână, vă strâgeți așa frumos 20-30, faceți de 30-40 de hectare împreună și lucrați pământul ca oamenii. Și la lucru și la vânzarea produselor e altă treabă, dar n-ai cu cine vorbi. Și mă doare sufletul, după câte o plimbare prin Olanda sau Danemarca, revin în țară și oftez cu obidă.

Utilaje pentru agricultura
Recoltarea porumbului furajer

Dar mai bine vă amărăsc și pe voi, cei cărora vă place găndul de-a lucra pământul.

Filmulete cu utilaje pentru agricultura – disponibile pe Youtube

 – 8 ore de recoltat cu o mega-combină = 800 tone de grâu ( și la ei plouă sau e secetă, nu cârcotiți c-acolo e doar miere și lapte)

 – recoltarea salatelor verzi:

 – recoltarea morcovilor

 – cea mai mare coasa mecanica

– preferatul nostru – pentru curățarea șanțurilor, dar trebuie și acelea să fie șanțuri adevărate, nu aroace !

 – recordul din 2005 al celor de la CASE – 24 h -321 ha arate. Sunt 10 ani de atunci

– recoltator de usturoi

autobetoniera
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.