Utilaje uzate din Europa – părerea mea

Felder BF5 utilaje uzate

Dacă ai fost în piața de vechituri duminica, atunci înțelegi preocuparea mea de a răsfoi site-uri online cu utilaje uzate, pentru lemn și pentru orice altceva. Am pierdut ore, minunându-mă de ceea ce-mi vedeau ochii. Nu pot să nu constat cu amărăciune că privesc cu jind la utilaje dedicate pentru operațiuni specifice tâmplăriei și oftez când văd utilaj pentru coadă de rândunică la 150 € sau utilaje uzate de ascuțire a dălților la 50 €.

Recent un prieten și-a luat Ferarri … da, o motoagricola marca Ferarri, cu motor Lombardini de 21 de cai, basculare pe 3 părți, tracțiune 4×4 la 1700 €. Va mai băga în revizie circa 200 € și va avea perfect funcțional, incă mulți ani o mașină fabricată în 1960. Simt amărăciune când mă gândesc că cineva l-a cumpărat acum 6 decenii și s-a folosit de acest utilaj atâta vreme, încă funcționează și nouă ne este de folos acum în anul Domnului 2019. Dacă ei foloseau așa ceva de 60 de ani și încă noi suntem tot la ștraf cu cal, ce ne așteptăm de la țara asta? Guvernanții sunt de vină? Greaua moștenire?

Am calculat navigând pe Surplex.com că cu 5000 € îți poți utila un atelier cu scule în stare bună de funcționare. Regret că nu sunt fan-ul mărcilor autohtone, însă prefer un Felder oricărui MUT de Vatra Dornei. Audi-ul meu, din 2001, era de vis comparat cu orice Logan nou nouț.

Mulți veți spune că ce e nou e nou. N-am primit acordul unui prieten tâmplar să public cum a decirs achiziția unui circular nou nouț de super brand, din Germania, la preț cu 25 % mai scăzut decât de la reprezentanța din România, care la punerea în funcțiune de către specialistul român a fost decalibrat. A trebuit să alerteze firma mamă ca cei de aici să se mobilizeze și să-i facă omului scula funcțională. Noroc că s-a prins, că la câți senzori are poate nici nu ar fi avut altul curaj să se lege de sufletul specialistului. Când are un defect … se stinge ecranul și n-ai ce repara, pui mâna pe telefon, suni la reprezentanță și bagi mâna în buzunar.

Știu că sunt învechit ca și concept, însă sunt pătruns de sentimentul că tehnica nouă versus utilaje uzate de fabricație 20-30 de ani în urmă parcă nu mai are comparație. Atunci se făceau utilaje solide, robuste, pentru meseriași, azi se fac utilaje superinteligente, pentru operatori minim calificați. Mașina face cam tot, trebuie să o încarci sau să o operezi, s-a pierdut meseria. Se găsește greu om la lucru, d-apoi să mai aibă cineva pretenții să fie și calificat.

Am văzut utilaje uzate pentru multe domenii, am salvat de pe Surplex câteva imagini care m-au frapat, ăsta e cuvântul corect. Chef de muncă să fie, pentru tâmplărie chiar este de lucru, dar croitoria, fierăria, construcțiile … toate pot găsi scule și utilaje uzate, funcționale, la prețuri derizorii. Sigur că e veche linia de mai jos, dar utilaj de 11 m x 2,5 m x 2,5 m de confecționat ferestre, nu face 1800 de Euro, iei mai mult la fier vechi pe el sau plătești mai mult demontat și transport. Sunt frapat la ce prețuri au ajuns utilaje vechi, mașinării ce la vremea lor se inaugurau cu panglică și șampanie.

lama de zapada - utilaje uzate
lama de zapada
utilaje uzate - mașina de cusut
masina de cusut Pfaff
Masina de ferestre
masina ferestre 11 m
nicovala
nicovala – 300 kg
utilaje uzate
nisip pentru sablat – 1100 de kg
utilaje uzate
roaba cu motor
utilaje uzate
Spalator cu presiune – remorcă după autoturism

Ne lipsește hărnicia, dorința de a munci, ca nație, e mai ușor să dăm vina că nu se poate sau nu ne dă. Am fost educați că în străinătate nu merge oricine să cumpere una alta, ni se pare mai ușor să plătim un comision unui intermediar, care are o dubă sau un camion și merge el să ni le cumpere, în cel mai bun caz. Firmele românești care au adus utilaje uzate, le-au recondiționat și au dotat fabrici și ateliere cu ele, înainte ca acestea să-și permită să cumpere utilaje noi au făcut minuni pentru industrie. Am scris mai demult un articol despre utilaje second hand – Dotarea unui atelier de tamplarie cu masini utilaje second hand. D-l Schnebli este un gentleman și știu că este parolist.

Poate ar trebui să ieșim din carapace, să ne asumăm riscuri, să mergem și să ne urmăm interesul.

Felder Kombimaschine BF6-26
Felder Kombimaschine BF6-26 – Ebay 4800 EUR

Cu 4800 de € este pe Ebay un Felder Kombimaschine BF6-26 cu 6 operațiuni. Nu trebuie să spargi o bancă sau să gajezi cu casa pentru atâția bani. Curent consumă și televizorul sau combina muzicala la amărășteni care așteaptă ajutoare sociale. Munca nu le-ar prii? Cu 200 de € îți poți lua o mașină de cusut Pfaff, profesională, de la utilaje uzate, pun pariu că merge mai bine decât un plăsticărai nou, de hobby.

Pentru tâmplari care sunt curioși le las să citească următorul link – https://www.ashevillehardware.com/news-bulletin/2015/11/21/used-felder-combination-machine. E din State, e drept, insă cum arată mașina veche și ce echipare a avut, justifică achiziția ei în 2015.

Pentru căutari începeți cu Surplex.com deși nu este singurul site cu utilaje. Nu am nici o legătură cu cei care dețin site-ul. Am conturi pe mai multe site-uri, s-ar putea dacă vă interesează utilaje uzate să vă urmărească reclamele în AdSense zile întregi și să vă sune reprezentanții brandurilor mari din România. La mine așa a fost. Prietenul pentru care caut acum utilaje uzate n-a avut somn noaptea după ce i-am calculat la 3100 € un abricht cu grosime și un circular cu freză și găurire. Plus transport, TVA 0, din Germania. În 15.000 de lei iese cu totul, cu mers, văzut plăcut, plătit și adus acasă, bani pe care îi recuperează din 4 scări interioare, în 3 luni. Zic bine sau nu? Să vrea și să muncească!

S-aveți o vară cu hodină, tihnă și idei bune sub pălărie.

Caruta cu cal
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Surplex e pentru licitații. Prețul afișat se va modifica mereu iar la momentul licitației poate crește și de 5 ori. Iar ei mereu prelungesc licitația cu încă 2 minute, pe urmă iar încă 2 minute, până când obțin prețul maxim. Pe urmă au niște condiții destul de stricte privind preluarea utilajelor cumpărate. Am participat la mai multe astfel de licitații organizate de către ei. Majoritatea mi-au lăsat un gust amar. Nu recomand.

    Însă dacă tot vreți utilaje de tâmplărie second-hand vă recomand să căutați case de licitații mai mici din Austria ce cumpără garanțiile băncilor (garanții constând în hale și utilaje) ale unor firme de tâmplărie ce au falimentat. Mereu au pe stoc utilaje nevândute în diferite locuri – adică în halele firmelor falimentate) și te poți înțelege foarte bine cu ei.

    Succes!

    • este binevenit mesajul dvs, pentru a ne face o idee corecta asupra utilajelor cu preturi miraculoase prezentate in online. Eu am gasit pe ebay.de sau pe site-ul de casa a lui Felder oferte decente.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.