Vechi si nou … și lemn … și atunci, si acum, e vorba de determinare

vechi si nou

Așa s-a întâmplat, să privesc în termen scurt la vechi si nou, la două demonstrații de măiestrie, care implică lemnul și care au determinarea și creativitatea ca ingrediente pentru a reuși. Diferența de răspândire a fiecărui filmuleț este dată de mulți factori, însă îi desfid pe aceia care îndrăznesc să facă comentarii naționaliste privitoare la români și unguri. Problemele vechi nu ne privesc, istoria le ține minte, însă azi suntem mai mult decât atunci cetățeni ai Europei, locuitori ai unei planete. Îndrăznesc să prezic că finalul acestui secol va fi unul în care naționalitățile vor fi caracteristici la fel de importante între oameni ca și culoarea părului sau a ochilor.

Primul film este unul documentar, care pentru seria de vechi si nou deschide perspectiva asupra prelucrării lemnului într-un muzeu etnografic maghiar în anul 1955. Nu scule electrice, nu atelier sau CNC, ci 9 instrumente de mână. Plus determinare și o capacitatea de viziune pe care azi am cedat-o mașinilor, dar care înainte vreme putea să facă, în mintea unui om proiecții și planuri mai complexe decât a oricărui calculator performant de azi.

Meritele pentru materiale video și imagini aparțin Mátraalmás și blogului rusticadesign.hu

Pe de altă parte, Wintergatan este un proiect muzical aparte, care folosește toate tehnicile moderne ca să creeze o derivație a flașnetei antice. Marble machine funcționează pur mecanic, însă înglobează elemente din segmentul de vechi si nou cu un rezultat apreciabil și inspirațional. Poți aprecia muzica, sau construcția mașinii, oricum ingeniozitatea și resursele imaginației sunt departe de a fi epuizate.

Constat cu regret diferența colosală dintre numărul de vizualizări pentru fiecare videoclip și sunt justificări care țin de promovare și limitări de limbă care pot duce la astfel de diferențe de impact. Mi-aș dori să nu uităm că noi, cei ce iubim lemnul, înainte de a ajunge la CNC, s-a pornit de la bardă și fierăstrău.

Alte masinarii fabricate din lemn puteți vedea în Mecanisme din lemn cu bile metalice care te uimesc și Mecanica magică a lui Theo Jansen

Cu drag, de istorie.

vechi si nou
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.