Wingback Chair – fotoliile cu aripioare pe spătar – indiferent de stil

Wingback Chair Thatcher Leather Wingback Chair

Când m-am decis să scriu despre Wingback Chair – scaune cu spatar evazat ori aripioare – am intenționat să o fac foarte documentat și cu detalii complete. Se dovedește că mi-e imposibil să cuprind cantitatea imensă de informații care stă în spatele acestui design apărut în Anglia secolului 17. Ca urmare voi face doar câteva considerații simple, menită să vă ghideze în momentele când întâlniți acest tip de fotoliu/scaun și credeți că poate să intre în grațiile dvs ca achiziție.

Ideea de bază cu aripioarele sau partea evazată a spătarului provine din vremea semineelor și a încălzirii pe bază de sursă de căldură unică. Ocupantul acestui scaun beneficia de o protecție suplimentară la curenții de aer reci care circulau prin încăpere, fapt deosebit de apreciat în vremurile unui Ev Mediu cu un confort precar pentru cei înstăriți și deloc pentru cei mai năpăstuiți.

Uneori aceste scaune cu denumirea de limbă engleză Wingback Chair sunt atribuite stilului georgian, însă George al N-lea era regele Angliei, nu facem trimitere la țara Georgia. Georgia este o țară situată în zona caucaziana a Eurasiei care are meritul de a fi livrat omenirii persoana tovarășului Iosif Vissarionovici Stalin și de a fi implementat o reformă a statului cum nu s-a mai văzut dupa 1990. Nu, stilul georgian este cel dezvoltat pe parcursul secolului 18, când pe tronul Angliei s-au perindat 4 regi cu acest nume, George.

Și așa ajungem la un stil ce va impune spațialitate, larghețe, disciplină dar și elemente de estetică bine poziționate pentru a eleva aspectul larg, generos al unei amenajări, construcții sau a pieselor de mobilier cu dimensiuni mari. Scaunele Wingback Chair oferă pe lângă protecție termicpă în zona capului și un confort sporit ocupantului său. Toate aceste scaune au brațe și tapițeria bogată, din stofă sau piele naturală este croită cu scopul confortului. Forma s-a consacrat și a suferit extrem de puține modificări de-a lungul timpului, adaosurile de elemente estetice fiind doar detalii ca aport a marilor nume ce s-au aplecat asupra acestei forme. Chesterfield a adus butoni, Chippendale a pus picioare simbolizând gheare care țin o bilă. Nu poate nimeni pretinde că un model anume care se fabrică acum este originalul, fiecare a avut libertatea și intenția de a-l personaliza după pofta inimii și propria viziune estetică.

Pentru un scaun Wingback Chair veți remarca întotdeauna evazarea spătarului în zona superioară. Daca vorbim de aripioare plate sau cu capetele superioare răsucite ( flat sau scroll wings) acoperim 80 % din modelele de pe piață, însă mai sunt și alte forme, dintre care amintim cea de aripi de liliac. Totul se rezumă la design, deja aceste modificări nu mai au de-a face cu aplicații practice.

Producem și noi, pentru piața olandeză și irlandeză astfel de scaune cu cadrul complet tapițat sau fauteuil – adică cadrul este vizibil și ornamentat. Louis este numele scaunului care aparține ultimului segment, iar celelate scaune – Kingston, Hemingway, Queensland ori Miami sunt destinate a completa o serie ce poate acoperi mai multe gusturi. Tapițeria de stofă a scaunului Miami l-au poziționat ca scaun de bibliotecă, sau mai degrabă, fotoliu de citit.

Poate mai interesant ar fi să descoperiți ce anume justifică costurile pentru acest tip de scaune și de aceea trebuie mers sub pielea lor, la momentele procesului de faricatie.

Schelete Wingback Chair

Tapitarea unui scaun Wingback Chair

https://youtu.be/JmQVCV9tX2o

Sunt greu de găsit azi tapițeri buni, cu mână sigură și rapidă, care să poată susține zilnic o producție cu tot mai mare cerere. Generația nouă întârzie sau evită să îmbrățișeze această meserie.

Cu drag, de pricepere si bun gust. Stilul este important și trebuie știute măcar informații generale.

Wingback Chair
16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.