Despre politică, lemn și Trump – articol pamflet

masa Loo joc Trump Marquetry Basket Base Oval Loo Table

Nu demult am aflat și eu înțelesul cuvântului Trump, înțeles ușor de intuit pentru un vorbitor nativ de limbă engleză. Aceste necunoscute ne distanțează mai mult decât orice barieră lingvistică și sunt convins că poți studia limba română ani de zile și să o vorbești perfect, tu, străinule, însă nu vei cuprinde înțelesul personajului Bulă, nici bancurile cu Ion și Mărie. Aceste diferente dintre culturile naționale sunt cele care ne separă și totodată ne ajută să nu devenim un tot omogen, amalgam fără de cap și coadă.

Germania a fost condusă de cancelarul Varză și America de președintele Tufă, oare cum ar fi fost să avem si noi neaoș românește astfel de nume printre cei de prim rang politic si social? Știm de Fane Babanu, dar nu ne-au delectat cu nume nepotrivite până acum. Poate ne rezervă viitorul să fim conduși de ceva Pește ori Cartof cu discernamânt mai mult decât legumele.

masa Loo joc Trump
Lanterloo

Lanterloo este foarte drăguț și complet explicat de Wikipedia, curând voi face o donație către ei. Acest spațiu online este topul vizitelor mele pentru informare. Pe scurt, cu cărți de poker se juca demult, cu secole in urma, un joc de cărți de tipul păcăleală (trick taking game of the Trump family) aparținând familiei Trump de jocuri. Dap, căci familia Trump de jocuri are o multitudine de membri, printre cei cunoscuți la noi fiind Cruce și 66, adică jocuri cu tromfi. TROMFI-i sunt cărți cu valoare și putere peste media cărților din pachet și conferă un avantaj major jucătorilor care îi dețin. Jocurile de cărți cu tromfi fac parte din familia Trump.

masa Loo joc Trump
Loo Table

Tot Wikipedia oferă o definiție și explicație amănunțită asupra familiei de jocuri Trump . Citez ” The English word trump derives from trionfi, a type of 15th-century Italian playing cards, from the Latin triumphus „triumph, victory procession”. Clar ca bună ziua.

Revenind la jocul Lanterloo acesta este cel care a împrumutat unor mese terminația sa, astfel încât Loo Tables, mesele Loo adică, se folosesc la jocuri de societate cu cărți din seria Trump. Toate acestea sunt vechi și de demult, nu-s de azi de ieri, pentru că prima menționare a jocului Lanterloo este dintr-un vers olandez datând din anii 1648. Mesele cu pricina s-au folosit de-a lungul secolelor și au în general formă rotundă, mai rar rectangulară, blatul rabatabil și sistemul de susținere central.

Fiind produse destinate celor ce își permiteau să aibă astfel de îndeletniciri, mesele Loo Tables sunt un segment de interes pentru colecționari, mai ales că utilitatea lor este reală și azi pentru Black Jack, Poker sau alte card games. O fi online-ul plin de cazinouri, însă senzația autentică de a mima un chip Pokerface și de a surprinde tresărirea adversarului este imposibil de simulat pe monitoare.

Dacă vă miră vreodată o masă rotundă sau ovală, sprijinită de un perete cu blatul având suprafața în plan vertical e posibil să vă amintiți că ați citit aici despre Loo Tables și originile lor.

Care n-au nimic de-a face cu Trump. Doar poate ne ridică în indexarile lui Mr Google pentru că l-am menționat, fără a ne poziționa nicicum față de persoana ce ocupă funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Citește și – Stejarul dăruit de Macron pentru Trump s-a uscat

Pentru jocuri de lemn contemporane, încercați Jenga.

Cu drag, de vremuri de mult apuse.

masa Loo joc Trump
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.