Yosegi – arta japoneză decorativă cu fâșii din lemn

Yosegi

Yosegi a apărut și s-a dezvoltat în Japonia în timpul bogatei perioade culturale numită Edo, care a durat din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea. Citeam despre Yosegi că a devenit cunoscută și respectată în întreaga lume, lucru deloc surpinzător, pentru că dacă e vorba de măiestria japonezilor, ne înclinăm respectos cu toții.

yosegi

Asemănătoare mozaicului, Yosegi este o formă decorativă prin care este înlocuită vopseaua cu plăci subțiri din lemn. Inițial, bucăți de lemn sunt tăiate la mărimea dorită, după care sunt lipite, nu la întâmplare, ci urmărind un model precis pentru a forma secțiuni și forme geometrice decorative. Apoi, se taie fâșii subțiri din bucata nou formată care sunt folosite la înfrumusețarea cutiilor de artizanat. Dn păcate, explicațiile mele sunt puțin grăitoare pentru procesul complex prin care trece lemnul, prin urmare, vă ofer aceste imagini ca și completare.

Nu știu voi, dar eu am privit cu emoție mare întregul proces. M-a dus cu gândul la meșterii care făureau săbiile samurailor, precum și la decorațiunile din ceștile de ceai. Pentru orientali, nimic nu este lăsat la întâmplare și orice acțiune trebuie făcut pentru îmbogățirea noastră. Tare aș vrea să ne reamintim acest lucru și să începem să-l practicăm mai des, să onorăm lumea și universul în orice pas.

Pentru a obține culorile diferite, se folosesc esențe lemnoase diferite. Le-am găsit denumirile în latină, mi-a fost mai grea traducerea, deci nu vă pot detalia exact care sunt acestea. Yosegi este întâlnit în mod obișnuit pe cutiile jocurilor de puzzle sau cutiile pentru păstratul lucrurilor sercrete, dar a fost extinsa și către cutiile de bijuterii, ramele fotografiilor, scrumiere…

Mi se pare minunat cum un cuvânt scurt și simplu, Yosegi, descrie un procedeu atât de complex. Acum știți dacă mergeți în vacanță în Japonia, ce cadou să aduceți de acolo.

Cu drag, de frumos din toată lumea!

yosegi

yosegi

yosegi

yosegi

5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.