Acareturile sporesc valoarea imobilelor

Acareturile

Aflu dimineață dintr-o știre de pe site-ul protv că, acareturile sporesc valoarea imobilelor în zonele agroturistice, datorită faptului că proprietarii le transformă în case de oaspeţi şi săli de mese. Pentru cei nefamiliarizați cu acareturile sau cu termenul, vă dau explicația acum: ele reprezintă toate anexele din curtea unei case în zona Transilvaniei: șura, șopron sau grajd. Denumirile pot să difere în funcție de zonă, nu sunt familiarizată cu toate. De asemenea, și funcțiile lor pot fi diferite.

În șură, de obicei, se țineau carul, instrumentele de lucrat la câmp, plugul, lăzile de depozitat grâul sau porumbul. În șopron, erau depozitate lemnele pregătite de pus pe foc, iar în grajd, animalele. Bunicii mei aveau în Sălaj sinul în care puneau fânul la păstrat și o construcție mică din lemn unde afumau cârnații și slănina căreia îi ziceau afumătoare.

Citește și: Dusu-m-am la mândra-n sopru sau nevoia femeii de spatiu

Populația la sate a îmbătrânit, tinerii au plecat, iar cei rămași au început să vândă vaca, să folosească carul pe post de ghiveci de flori, iar acareturile au primit o nouă întrebuințare. Tati a făcut în grajd o baie, iar în șură ține mașina :). Nu e prea elegant, dar nici nu își propune să facă agroturism.

Pe vremuri, doar slugile sau cei săraci cu mulți copii se foloseau de acareturi și pe post de dormitor. Iată că noi căutăm revenirea la viața de demult, iar țăranii se folosesc de dorința noastră pentru un ban în plus. Se pare că valoarea unui imobil crește cu până la 50% dacă are și șură sau șopron. Evident, dacă este investit și transformat într-un loc asemănător unei camere de hotel cu multe stele … de pe cer.

Personal, nu cred că o noapte într-un astfel de loc te poate pune în contact cu viața de la țară, nici stinge dorul de experiențele trăite la bunici, dar cine știe … Dumneavoastră ați încerca?

Acareturile Acareturile Acareturile Acareturile

Acareturile
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.