Ți-amintești de ce activitati frumoase aveai parte în copilărie? Știu că dacă-i zici și educativ copilului tău, o să strâmbe din nas pentru că el e sătul și obosit să învețe în vacanță după un an de școală. Există educația non formală, cea care spune clar că înveți prin joc. Sau că te joci, după care tragi o concluzie să vezi ce ai învățat. Copiii încă sunt deschiși către învățatul prin joacă, pot integra mult mai lejer orice informație care vine către ei prin joc.
Sunt voci care spun că părinții își obligă copiii să facă multe activități pentru a avea ei înșiși un program mai lejer. Nu sunt de acord cu această afirmație, copiii au nevoie să facă multe activități educative pentru dezvoltarea lor, pentru încrederea lor, pentru procesul de auto-cunoaștere și capacitatea de interacțiune cu ceilalți.
Fiind un blog care e citit din toată țara, ne e greu să vă dăm un link cu activitati pe care le-am descoperit noi prin zona noastră. De exemplu, Muzeul Satului din Baia Mare are programat în luna iulie câteva ateliere de creație pentru copii. Câștigul e mare, vizitezi casele vechi din muzeu, vezi obiecte vechi folosite la munca câmpului, stai cu alți copii și înveți să croșetezi, să faci semne de carte ori să împletești. Dacă plouă, sunt jocuri interesante și pentru stat în casă. Dar parcă tot afară e mai bine.
Ați putea încerca un atelier de cioplit. Prinzând drag de lucrul cu lemnul, copiii vor fi mult mai responsabili cu pădurea, mai apropiați de natură.
Tot pentru apropierea de natură, vă recomandăm asociațiile care fac drumeții prin munți ori care fac excursii cu camping.
Sau, îi învățăm cum face țăranul gospodar, iarna car și vara sanie, și îi ducem la ateliere care îi învață să tricoteze.
Dintre toate, însă, preferatele mele sunt cursurile de olărit!
Lista de activități e lungă, iar recomandările vin gândindu-mă că poate nu veți sta la mare toată vara, ori la bunici. Suntem norocoși s-avem o țară atât de bogată cultural. Hai să le-o arătăm și celor mici!
Vacanță plăcută!