Amenajare de terasa cu insula și dulap pentru frigiderul de vin

amenajare de terasa pentru crama insula din stejar cu blat din piatra naturala

O amenajare de terasa similară cu cea făcută acum 4 ani, tot în zona Bihorului, a durat câteva luni și a fost echipată tot cu masă Britain și scaune Edward, similar cu cea prezentată în articolul –Set de terasa complet din lemn de stejar-. Încă nu am imaginile de ansamblu dar le adaug săptămâna viitoare după ce ajung din nou la această amenajare de terasa. Oricum, pâna atunci, imaginea cu masa si scaunele este similară cu cea de mai jos de la amenajarea anterioară, însă finisate White Wash.

Insula cu blat de piatră este centru zonei de gătit și este echipată cu două plite Miele, una pe gaz și cealaltă pe curent, Tepan Yaki. Blatul este din tuf vulcanic, cu dimensiunea de 230×110 cm, realizat din 6 bucăți lipite, cu bordura rotunjită. Plita pe gaz am ales să o încorporăm, însă pentru cea electrică a trebuit să găsim o soluție ulterior construcției corpului și am ales să o montăm pe un soclu de piatră 11 cm înălțime. Întreaga insulă este centrul la acest demers de amenajare de terasa, fiind piesa de rezistență a zonei de gătit, unde se vor întâmpla toate operațiunile culinare.

Insula are ambele laterale lungi echipate similar cu 3 uși de dulap și câte două sertare. Ușa mare de dulap oferă acces la un compartiment mare, comun, accesibil din ambele părți, care va găzdui butelia de gaz și coșul de gunoi.

Ca urmare, structura întregii insule este din stejar masiv, la fel ca toate panourile exterioare și fețele de uși sau sertare. Compartimentarea interioara este din brad, pentru a ușura ansamblu care și așa, fără blat, a ajuns la 200 de kg. A fost nevoie de 6 oameni să o mute 30 de m de la dubă la soclul din cărămidă pe care va sta definitiv. Mă îndoiesc că cineva se poate gândi să o mai miște 10 ani de acum înainte. Blatul cântărește puțin peste 100 de kg, l-am dus la fața locului sub forma a 3 bucăți care au fost lipite doar în poziția finală. Nu ar fi suportat transportul dacă placa totală de 230×110 cm ar fi fost continuă, la ieșirea din Pietrăria Dobrican.

Dulapul pentru frigiderul de vinuri a fost și el protagonistul unor succesiuni de modificări și mai are puțin până să fie definitiv complet. O amenajare de terasa pretențioasă impune utilizarea unui astfel de frigider, mai ales în zilele astea toride. Terasa pe care o deservește se află la nici 20 de metri în linie dreaptă de butoaiele din cramă, de aceea se impune păstrarea licorilor la îndemânî în condiții similare. Întreg ansamblu de cramă, clădire utilitară cu cazare și compartimente de preparare a vinului sunt amplasate pe fața unui deal foarte abrupt, unde în partea superioară se află chiar podgoria. Fiind o locație privată nu pot spune mai multe însă pentru mulți poate pare greu de crezut că în România sunt oameni care apreciază la un nivel superior prepararea și degustarea vinului, investind preocupare și timp în cantități uriașe pentru a-i pătrunde tainele.

Sunt convins că imaginile nu pot reda întreg parcursul de producție a acestor două corpuri pentru această amenajare de terasa, munca investită în ele și soluțiile particulare ce s-au impus a fi găsite la diverse obstacole. Sunt foarte încântat de rezultatul final, am finisat singur cu ulei Woca ambele corpuri și am avut parte de o experiență completă în ceea ce privește înțelegerea uleiului ca finisaj.

Am montat părțile ce compun blatul de piatră și am asistat la revelarea fibrei de tuf vulcanic după aplicarea lacului mat pe suprafața de stâncă.

M-am documentat și am căutat soluții pentru depozitarea paharelor în cele două dulapuri laterale lângă frigiderul de vinuri, realizând într-un final forma cea mai simplă din lemn de stejar, cu ajutorul colegilor de la iPlan Furniture. Mulțumesc Dragos Costache si Costi Iosif!

Cred că producătorul pentru fiecare parte ce ține de o amenajare de terasa cu pretenții trebuie să-și spună părerea și să colaboreze cu arhitectul/designerul. De multe ori, pe planșetă, lucrurile par diferite ca și în realitate. Finisajele generate de calculator nu reprezintă imaginea finală, ci o vagă sugestie. Este importantă calitatea oamenilor, lipsa rigidității și disponibilitatea de a găsi soluții. Idee de amenajare de terasa la gura cramei ajunge într-un final să-l reprezinte pe proprietar, să fie parte integrantă din construcția unui brand, să confere licorii o savoare, generată din contextul spațiului de degustare.

Mi-e drag când oamenii au o poveste, a lor, unică, un parcurs și crezuri pe care urmăresc să le împlinească. Când reușesc, sau se apropie de final, parcurgând pași și evitând greșeli, fiecare dintre cei implicați e mai împlinit și rămâne cu o experiență unică. Mândria de a fi contribuit la ceva deosebit, special, unic.

Așa mă simt și eu.

Citește și Mobila pentru terasa – din lemn masiv, cu elemente distanțate

amenajare de terasa pentru crama
29 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Frumusetea lemnului natural bine pus in valoare de arhitectura mobilei (dimensiuni, volume, jocul ramelor cu panourile tabliilor si al blatului) Super elegant!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.