Ierbar pentru frunze și flori – presă din lemn

ierbar - presa din lemn pentru plante

Botanica de la școală a inclus și pregătirea unui ierbar, pe lângă insectarul ce părea ceva mai interesant. Dacă la insectar am prezentat două planșe pline de rădăști și nasicorni plus câțiva fluturi prinși pe seară la becul din holul blocului, pentru ierbar munca a fost ceva mai elaborată. A fost prima dată când am înțeles că frunzele și iarba sunt de atât de multe feluri, am aflat despre stejar ( din stejar prindeam rădăștile), despre castan ( dacă nu ați mâncat piure de castane v-ați lipsit de unul dintre marile delicii românești) … despre tot ce ne înconjoară și face fotosinteză.

ierbar - presa din lemn pentru plante
Ierbar

Metoda clasică de păstrare a frunzelor sau florilor era presarea între paginile unei cărți, fapt care ducea la pătarea scrisului iremediabil și ca urmare nu era aprobată de bunicii mei, amândoi cadre didactice. Între foi de ziar, pe hârtie igienică sau orice produs ce putea absorbi umiditatea plantei, am presat, tot sub cărți, zeci de plante. Am avut mare noroc să dispun de o colecție uriașă de reviste colorate Racheta Cutezătorilor, edițiile dinainte de ani ’80, unde articolele aproape memorate la vremea respectivă erau izvorul vieții pentru o minte de copil avidă după informații. Am alcătuit atunci un ierbar, ce s-a pierdut evident, pe care l-am predat la laboratorul de botanică al școlii nr 4 din Baia Mare și de care am fost extrem de satisfăcut.

ierbar - presa din lemn pentru plante
presa simpla din placi de placaj stratificat

Azi încerc să educ cunoștințele băiatului mai mare la un nivel minim, să fie capabil să recunoască speciile principale de plante și copacii cei mai întâlniți în drumeții. Absolut întâmplător am găsit pe o pagină de limbă engleză descrierea unei prese din lemn pentru plante și v-o arăt cu încântare. Lărgind puțin cadrul căutărilor online am aflat că educația Montessori include alcătuirea unui ierbar printre activitățile sale și mi se pare logic, devreme ce Montessori este ramura educației ce pune accent pe practic, real, capacități intelectuale și de raționament.

Never help a child with a task at which he feels he can succeed – spunea Maria Tecla Artemisia Montessori.

Noi trebuie doar să creăm cadrul ca cei mici să poată se se desfășoare și ca urmare, cred că orice tătic cât de cât implicat, poate să încerce să facă singur astfel de prese pentru plante.

Forma elaborată inventată de Tyler Morris este doar superlativul aplecării asupra acestei îndeletniciri. 150 de USD mi se pare cam mult pentru o astfel de presă, deși nu aș avea nimic de reproșat calității produsului final. Șurubul din lemn, strunjit, poate fi piesa de rezistență care să justifice prețul. Tâmplarii care vizează producerea de obiecte mici, pentru copii, jucării, cred că ar putea lua în considerare acest obiect simplu. Un ierbar școlar se găsește pe eMag la 9 lei sau pe alte site-uri la 18 lei, habar n-am ce anume dublează prețul.

ierbar - presa din lemn pentru plante

Îți ofer și câteva idei – 5 jocuri pentru copii cu obiecte simple din lemn si metal

Să vă bucurați, alături de copii, înainte să crească!

ierbar - presa din lemn pentru plante
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.