A durat ceva timp să identific sintagma de ” amintiri de familie ” care să descrie corect termenul din limba engleza heirlooms. Aplicat mobilierului și mobilei în general ne duce cu gândul la mobilă second hand. Până aici nu este greșit, însă uneori, cei care comercializează mobilă SH pot fi mai specializați și implicit mai selectivi cu marfa adusă în magazinele lor, axându-se pe anumite categorii de piese de mobilier. Am ajutat recent o prietenă să achiziționeze cu 400 de lei un set format dintr-o băncuță de două locuri și două scaune stil Windsor, de la un SH de mobilă și cred că a făcut o alegere extrem de inspirată, la o valoare foarte mică.
Calitatea mobilierului vechi, mai exact materialele și finissajele pot fi excepționale. Dacă starea de integritate este bună, iar mobila veche nu a suferit deteriorări iremediabile ci doar se vede patina timpului și uzura obișnuită a utilizării, este foarte probabil că acele piese sunt o alternativă minunată. Cunosc mulți împătimiți de window shopping care bat magazinele la modul profesionist, căutând chilipiruri. Poți avea șansa de a găsi mici piese de tezaur, cu calitate excelentă la un preț de chilipir. Dacă mai trece acea piesă și printr-un proces de recondiționare sau restaurare, atunci poți să te bucuri de o achiziție de nerefuzat.
Nu sunt dese astfel de ocazii, soția mea îmi aduce aminte periodic despre un dulap/servantă cu un spațiu de secretary desk fabricat din stejar și care ar necesita mici reparații, găsit într-o locație din Baia Mare la prețul de 1000 de lei. Cred că face toți banii, feroneria este autentică metalică, nu din zamac. Încă nu e sigur că în scurt timp nu îmi aduce iar aminte și să-mi sugereze să mergem iar să o vedem. Eu estimez că acea piesă, fabricată nou-nouță ar fi cel puțin 3000 de lei și nu cred că e cazul de investit diferența de bani pentru a o readuce la viață.
Am ajuns să scriu despre mobilă din categoria – amintiri de familie – căutând sursa unui cufăr fabricat de nou, dar de inspirație interbelică, tot marca Restoration Hardware, despre care am scris și anterior. Se pare că spațiul de depozitare oferit de un cufăr, combinat cu utilitatea ca și băncuță, plus designul retro sunt foarte apreciate. Piesa merge poziționată la picioarele unui pat matrimonial sau într-un hol și în funcție de finisaje sau feronerie poate asorta fericit o amenajare rustica, industrială sau clasică.
Nu cunosc producători care să ofere soluții cu acest tip de mobilier. Nu cred că pot fi greu de fabricat, lemnul masiv de stejar, cu finisaj antichizat și feronerie bătută, ca și lovitura de ciocan, însă fără vopsea de acest tip, ci cu finisaj brut, aproape ruginit. Acest tip de cufăr este unul folosit demult pentru păstrarea în siguranță, sub lacăt a bunurilor de valoare ale unei familii. Un fel de ladă de zestre, dar azi, este doar o mobilă frumoasă, din categoria amintiri de familie.
Cu drag, de modă veche.