Despre proiectul Arbori bătrâni a fotografului Florin Ghenade știu din vara acestui an, când am aflat de la Ionuț Dragnea că are privilegiul să lucreze ramele acestor imagini absolut superbe. Am primit atunci imagini cu produsul finit, la o parte dintre lucrări și am tergiversat publicarea articolului din considerente care țin de necunoștința mea la modul general despre artă. Sunt inginer, un om format cu apreciere practică asupra lucrurilor, mai puțin orientat spre partea estetică. Văd esteticul ca o parte necesară a funcționalului iar simplitatea ca o trăsătură definitorie pentru a infrumuseța un obiect. Sunt ca urmare articole online mai amănunțite care descriu proiectul și am aflat și eu din ele despre impactul și aprecierea de care se bucură acest demers artistic.
Ca urmare pot să mă pronunt despre arta fotografică a lui Florin Ghenade simplu, este un tribut adus lemnului în cea mai frumoasă formă întâlnită de mine până acum!
Recent, am descoperit articole publicate în dia online despre vernisajul acestei exporiții, despre alte manifestări legate de ” Arbori Bătrâni ” și m-am bucurat să citesc detalii privitoare la acest demers. A durat 6 ani, au fost întreprinse mai multe călătorii și s-au descoperit noi muze din familia arborilor care să surprindă natura și puterea vieții lemnului peste secole.
Un cioban ar fost cel care a sugerat subtitlul colecției – „Să fie întuneric, da’ să fie lumină!” și găsesc că fraza are multe înțelesuri. Ideea fotografiei pe timp de noapte este modul prin care arborii au putut fi evidențiați față de fundal. Tehnica fotografiei este cu expunere lungă, între 3 și 20 de minute. Mi-amintesc de cineva care mi-a arătat o imagine cu podul Carol din Praga, ziua, gol, fără nici o persoană pe el. Atunci am aflat prima dată că poți obține astfel de rezultate dacă faci o expunere de 2 ore.
După derularea proiectului ” Arbori Bătrâni ” a fost nevoie de o soluție de înrămare și Ionuț Dragnea a avut bucuria să lucreze pentru a completa efortul fotografului. Știu că ramele tablourilor, picturilor, a fotografiilor de mari dimensiuni sunt un subiect ”greu” de abordat, că priceperea tâmplarului poate amplifica mult valoarea interiorului ramei. Ionuț a comunicat bine cu Florin Ghenade și Matei Câlția, cel care cârmuiește Fundatia Ștefan Câlția, parte a acestui demers. S-au decis să producă forme simple, în standarde de calitate extrem de ridicate. Ionuț este un om preocupat de detalii, iar importanța participării la proiectul ” Arbori Bătrâni ” l-a făcut să își dedice o perioadă mare de timp finisării microscopice pentru ramele de dimensiuni foarte mari.
Am primit de la Ionuț o descriere și o includ mai jos pentru a păstra integral acuratețea amănuntelor:
”
In imagini apar 3 rame, dimensiunile pieselor inramate fiind 160 x 120 cm, respectiv 120 x 100 cm. Sunt din lemn de frasin, finisate cu bait de nuc (cristale Van Dyke) si shellac. Ca de obicei, imaginile nu redau / nu pot reda toate detaliile importante ale ramelor, fotografiile sunt inramate la o distanta de aprox. 7mm de baza ramei, pe niste distantieri mascati, aspect care se traduce intr-un efect de floating subtil al imaginii inrămate. Apoi, rama are 2 componente structurale, o rama de baza, imbinata in colturi prin chertare si a doua rama care este lipita vertical pe cea de baza, componentele celei de-a doua rame fiind subtiate/evazate de la varf spre baza. Și mai sunt sertarele: 2 cm inaltime, gliseaza pe canale frezate in rama, avand 2 degajari pentru a putea fi extrase (una in rama si una in sertar, lucrate cu o dalta, o pila, un cutit de trasat … 🙂 ).
Lucrarile inramate sunt imagini printate pe Dibond, un sandwich din aluminiu si miez de polietilena, material special care permite printuri de mari dimensiuni care nu flexeaza. ”
Ionuț Dragnea produce multe piese deosebite, uneori îl suspectez de prea multă dedicație și atenție, cred că n-a calculat vreodată cinstit cât timp a investit în proiectele pe care le-a abordat. Oricum, cu siguranță, timpul respectiv nu se găsește în valoarea financiară a produsului finit. Când ni se cer proiecte atipice, piese unicate sofisticate, îl recomandăm din tot sufletul pe Ionuț, pentru că știu că se apleacă asupra proiectelor cu maximă implicare.
Subiectul imaginilor din proiectul ” Arbori Bătrâni ” se referă la arbori sau copaci cu titluri de monumente ale naturii, chiar dacă nu li s-a decernat aceste distincții. Mare parte dintre ei sunt stejari, cel mai bătrân se pare că este unul de 900 de ani, la umbra căruia ar fi stat chiar și Ștefan cel Mare. Am afirmat de multe ori că stejarul ar fi trebuit să fie simbolul național, sau cel puțin pentru Maramureș era necesar să fie inclus pe stindard. Îl găsim în bisericile și casele din lemn, în porțile maramureșene și în crucile de la Săpânța.
Găsiți referințe descriptive despre ” Arbori Bătrâni ” în presa online în link-urile : https://pressone.ro/sectiuni/o-fotografie-care-face-cat-1000-de-ani sau https://www.icr.ro/bruxelles/expozitia-de-fotografie-arborii-batrani-semnata-florin-ghenade-la-varsovia/
Despre Ionuț Dragnea și munca lui puteți citi răsfoind articolele – Mobila pe Comanda – Birou pentru Doamna si birou pentru Domnul sau Profil de mester tamplar – Ionut Dragnea – Începutul. Lucrează în București, unde are un atelier aproape de cel al lui Ciprian Manda
Aniversăm curând 7 ani de existență și realizez că în fluviul de oameni și idei care curge nestăvilit, am reușit să participăm, activ sau pasiv la mici inflexiuni de curgere. Ne simțim parte din mișcarea mare a celor ce prelucrează lemnul, am reușit să cunoaștem oameni, să interacționăm cu ei, să le oferim soluții sau consultanță, sau doar să îi punem în contact. Nu sunt palpabile aceste fapte, dar știm sigur că au rezultate concrete, că prin interacțiunea cu ei, noi, Stejar Masiv, ne găsim locul, ne bucurăm de ocazii, suntem parte dintr-un demers frumos, aparținem lemnului căruia cu toții îi aducem obolul nostru de gratitudine.
StejarMasiv.ro nu suntem doar noi, Alina și Călin, ci o familie de oameni mult mai mare. Dacă enumăr doar Qual, Strașnic, Șezi, Guideco, Dragoș Costache, Prios, Ionuț Dragnea, Quercus, Avalon Tools, Dippanels, WoodIQ, Revista din Lemn … sunt doar o parte mai cunoscută, de entități, branduri sau oameni cu care avem legătură, ne sprijinim sau recomandăm reciproc. Lumea beneficiarilor care au cumpărat de la Mobel Amadeus mese sau scaune este formată din mulți ce au depășit relația comercială și cu care am ajuns să ne vedem și să ne bucurăm de întâlnirea om la om reciproc.
Parcurg acest drum de aproape 7 ani și am în suflet recunoștința șansei de a fi ales lemnul ca să-mi ghideze viața de zi cu zi.
Arbori Bătrâni este pentru mine o nouă interpretare a frumuseții lemnului, iar durata, aspectul urmărit de Florin Ghenade, este definitorie ca atribut de ubicuitate asociat acestui material nobil. Este foarte posibil ca acesti martori tăcuți ai istoriei să fie aici când noi toți nu vom mai fi.
Mulțumesc Ionuț pentru imagini! Felicitări pentru lucrare!