Arhitect pentru casa pasiva – se găsește și se mai școlarizează

casa pasiva

În ciuda pesimismului meu de ieri, când am crezut că înfăptuirea practică este un vis, azi am aflat că primul pas, găsirea unui arhitect petru casa pasiva e posibilă și cresc mult șansele de a nu cataloga un astfel de arhitect – ”rara avis”.

Se leagă foarte mult de Ghidurile de arhitectură existența unor arhitecți specializați în case pasive, în viziunea mea. Clădirile rezidențiale, dar nu numai, pe structuri de lemn, sunt dragi acestor membri OAR, sunt soluția pentru mai multe aspecte necesare obținerii unui confort ridicat cu costuri reduse de utilizare. Faptul că Ghidurile de arhitectură sunt sau vor fi disponibile pe mai multe zone, Maramureșul fiind pionier, permite oricărui arhitect care dorește să implementeze tehnologii noi într-o clădire pe care urmează să o proiecteze să consulte îndrumarele muncite de confrații din grupul Rural, din cadrul OAR și să se conformeze pentru a evita degringolada estetică de până acum.

Sunt convins că nu e nici o problemă ca rezultatul final să includă atât elemente estetice exterioare, respectarea unor gabarite, proprii zonei unde se va ridica casa, cât și soluții inovatoare, eficiență energetică și termică ridicată și costuri de exploatare scăzute.

Spun că găsiți un arhitect pentru casa pasiva, certificat de Institutul German Passivhaus, pentru că deja există oameni cu aceste calificări și se organizează cursuri de certificare, cu examen pentru mai multi. După ce am citit experiența lui George Buhnici cu arhitectul, înainte de a lucra efectiv cu o echipă autentic profesionistă, am realizat că indiferent cât de versat ai fi ca om, poți greși, când ești animat de entuziasm.

Află cine este Marius – Șoflete, pardon … Marius Șoflete – Inginer Creativ

Ca urmare, pe pagina OAR – Ordinul Arhitecților din Romnia am găsit următoarele informații despre un curs – arhitect pentru casa pasiva. De fapt denumirea cursului este PROIECTARE CASE PASIVE – CURS INTENSIV. Ce mă miră este impactul 0 în social media, însă locurile sunt ocupate, în totalitate, chiar dacă costul este în jur de 1000 de EURO pentru cei care nu sunt membri OAR.

curs proiectare casa pasiva

Eu, sunt mai căpos de felul meu și am săpat cât am putut online ca să găsesc informațiile care mă interesează. Chiar dacă ieri au fost câteva comentarii dezarmante, fataliste, eu sunt optimist și am convingerea că se găsesc soluții, trebuie doar voință. Când nu se poate există doar prostie sau rea-credință. Trăim vremuri în care sunt scurși suficient de mulți ani de după Revoluție ca să apară o generație nouă, fără memoria anilor în care ni s-a inoculat imobilitatea între granițe și nevoia de directive de la centru. Am văzut filmulețe cu arhitecți sau constructori tineri, cu oameni umblați, vorbitori fluenți de limbă străină, care vor și pot și fac ceva în sensul asta.

Citește analiza noastră – CLT sau structură de grinzi? Casa din lemn e sigur alegerea secolului XXI

Ca urmare îi salut deschis pe cei de la Inginerie Creativă. Mi-au mâncat 2 ore din ziua de azi, răsfoind proiectele în care sunt sau au fost implicați. Sunt structuriști, sper să nu fi amestecat borcanele. Îmi place Șoflete, Marius Șoflete.

Apoi certificarea pentru casa pasiva – V&V Project – oameni cu studii finalizate în 2006, 2008. Cam din Ardeal, toți de p-aici.

Am descărcat de pe pagina Atelier1 o broșură mică, cu cei 7 pași când ai gânduri cum am și eu și scrie simpatic acolo la punctul 1 – alege un arhitect pentru casa pasiva. Deci, primul pas e nevoie ca cineva să înțeleagă ce-i spui, ce vrei și să aibă idee cum se face. D-na Norana Petre susține o parte din cursurile pentru certificarea de mai sus – PROIECTARE CASE PASIVE – CURS INTENSIV

Deci, nu-s nebun să cred că se pornește în direcția asta ceva.

Și celor care sunt pesimiști le răspund că … om trăi și om vedea.

Ai cunoștințe despre – Manualul arhitectului – Neufert – ergonomia spațiului pentru confort

Bine, zic eu, de bine.

curs proiectare casa pasiva
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.