Fumul lemnului ars – încălzirea locuinței prin arderea lemnului

fumul lemnului ars

Pentru fumul lemnului ars, deci fum de materie organică vegetală, s-a stârnit o polemică nebănuită după publicarea articolului Alinei – Frunzele uscate – cum le folosești ca să nu poluezi! – și ca urmare m-am pus pe citit.

Încălzirea folosind lemne este forma cea mai veche de a genera căldură în locuințele oamenilor. Locul, modul și eficiența arderii lemnului este o întreagă teorie care stârnește reacții. De regulă arderea într-o sobă convențională are ca demers anterior achiziția de lemn, debitarea, spargerea, stivuirea, zvântarea sau uscarea către o cotă de umiditate cât mai scăzută. Fiecare om care bagă pe foc vrea să primească în urma arderii căldură cât mai multă și să consume pe timpul iernii cât mai puțin lemn. Necunoașterea și nepăsarea pot proveni fie din indolență, fie din suficiența costului de achiziție, uneori gratis, alteori neglijabil. Să arzi lemn nu e ușor, implică efort și cheltuială, dar cred că niște informații și recomandări înainte de a te apuca de asta ar ajuta ca să o faci cu folos, fără să deranjezi pe cineva, cu cât mai mică cheltuială.

fumul lemnului ars

cos de fum fumegand

Un foc lent, cu degajare de fum, nu este eficient pentru a stoarce din fibra lemnului maximul de căldură disponibilă. Fumul lemnului ars poate transporta multă materie care ar mai putea participa la alimentarea arderii, dar pleacă pe coș, depunând zgură, funingine sau se degajă în atmosferă poluând. Pentru a arde cu emisii scăzute arderea lemnului trebuie să fie întreținută cu oxigen suficient, să ardă relativ repede și să degaje fum puțin.

fumul lemnului ars

cos cu fum putin

Sobele eficiente, în clopote, folosesc de regulă lemn cu ardere rapidă, dar asigură o combustie completă a materialului lemnos. A doua camera de ardere reaprinde gazele evacuate din prima cameră. În această cameră se obțin temperaturi mai mari decât în prima cameră și este locul unde se poate amplasa cu succes zona de gătit. Fumul lemnului ars, care se evacuează pe horn ar fi bine să ajungă aproape rece, sub 100 de grade, arătând ca un abur. Diferența de temperatură dintre camera de ardere a sobelor și coșul de evacuare ar trebui înmagazinată în masa termică a sobei, cu cedare lentă și folosită la încălzirea locuinței.

Chiar dacă lemnul este un material organic, fumul lemnului ars nu este complet inofensiv. Studii americane și europene au arătat că expunerea pe termen scurt a unui organism sănătos nu produce nici un fel de afecțiune, dar oricine se expune timp îndelungat riscă deces prematur sau afecțiuni respiratorii severe. Teoretic, cel care arde lemn în sobă n-ar trebui să ajungă în contact cu fumul lemnului ars, circuitul de alimentare cu aer al sobei, provenit din afara clădirii, camera de ardere și hornul ar trebui să fie circuit separat, etanș față de aerul din camere.

Am citit o pagină publicată pe Sobe Eficiente și cred că are explicații mai bune decât am reușit eu să ofer. Sunt mai multe tipuri constructive de sobe care pot arde lemnul și inmagazina căldura degajată, iar fumul lemnului ars să fie aproape insesizabil. Sobele în clopote sunt cunoscute ca și sobe rusești, iar o altă formă, foarte mediatizată, este varianta de sobă rachetă.

Concluzie:

Arderea lemnului pentru încălzire n-ar trebui să fie sursă de poluare, iar fumul lemnului ars ce iese pe coș nu e normal să fie gros, înecăcios, iritant pentru vecini. Dacă se întâmplă așa, sunt șanse mari să irosiți materie lemnoasă, să poluați mediul și să contribuiți în mare măsură la alimentarea nemulțumirilor privitoare la această soluție de încălzire.

Recomandări :

  • folosește instalații de ardere eficiente, înmagazinează căldura degajată
  • folosește lemn uscat corect, timp suficient de mult
  • depozitează lemn înainte de a-l arde, pentru a se încălzi
  • pornește focul corect, permite încălzirea camerei de ardere
  • nu alimenta excesiv focul înainte de a consuma complet lemnul deja introdus
  • asigura flux de aer suficient la intrare și la ieșire
  • asigură-te că soba ta poate funcționa pe mai multe tipuri de combustibili, în afară de lemn – peleți, bricheți sau cărbune

Exista ASFOCH – Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee, unde găsiți mai multe informații despre reglementările din domeniu și meșteri autorizați.

Citiți și – Adeverința curătare coș de fum – adeverința coșar – adeverința coserit

Articole similare

2 thoughts on “Fumul lemnului ars – încălzirea locuinței prin arderea lemnului

  1. pe you tube gasiti multe sobe in clopot
    li se mai spune sobe vietnameze :

    cand se luptau cu americanii aveau sapati km de transee , unde dormeau si mancau
    ideea generala era ca fumul sa mai treaca odata prin focar de ardere , ca sa iasa ca un abur
    si sa nu poata fi detectat ; era o problema militara vitala , daca avionul il vedea , napalm era din belsug

    cealalta idee este ca are un randament bun si arde orice , pentru cei interesati in ecologie.
    are nevoie de un cos inalt pentru tiraj .; poate fi mixata cu un prici sau lavita din lut care e incalzita de fumul care circula, ceva similar cu patul rusesc de pe soba.

    in romania o faceau niste maghiari din covasna sau harghita nu mai tin minte exact

  2. Cred ca si traducerea si totul despre a inceput pe forumul sobarul de prin 2013, pana atunci nu exista termenul de clopot.
    Defapot inventia vine de pe la rusi si a existat si pe la noi prin 1960 dar nu a prin la marele public asa ca au renuntat.
    Constructia unul clopot este mult mai simpla decat a fumurilor si este o constructie care permite orice asezare a constructiei. Fumul invizibil este o alta ideie care a prins dar asta vine de pe la americani unde au ajuns multe din ideile rusilor.
    Este foarte greu sa obti fum invizibil si se obtine in anumite conditii de temperatura si umiditate in atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.