Blat suspendat pentru mese – o alternativa constructiva cu aspect elegant

masa cu blat suspendat Carl Stammerjohn Furnituremaker – masa floating top

Descrierea unui blat suspendat pentru mese se traduce la prima vedere ca aspectul vizibil să inducă percepția de lipsă a contactului dintre blat și structura de susținere. Artificiile constructive sunt multe, însă totul pornește de la sistemul de picioare, țarg, acea ramă care leagă structura picioarelor constituind o ramă și soluția imaginată de meșter pentru suspendarea blatului ca să pară independent de întregul ansamblu de sub el.

masa cu blat suspendat
Floating Top Console – Canadian Woodworking Magazine

Frumusețea meseriei de tâmplar face ca pe lângă munca fizică, pricepere și acuratețea cu care poate debita lemnul, să includă și o parte estetică importantă. Cred că această latură este cea care diferențiază meșterii de succes de cei care izbutesc cu greu să practice această meserie. Exercițiul construirii unei mese cu blat suspendat, Floating Top în engleză, impune o abordare ce hrănește bucuria prelucrării lemnului pentru meșterii care cauta inovația și evitarea rutinei. Nici un client nu vă va cere o astfel de soluție dacă nu a apreciat-o anterior dar puteți să-l surprindeți propunându-i variante de lucru. Nu cred că se poate încadra acest proces la complicarea muncii, e ca și la școală, știi sau nu ceva anume. Nefolosirea blatului, care este un panou rigid solid, ca parte integrantă a structurii de rezistență, impune o construcție cu câteva particularități.

Preocuparea pentru rama de structură care va susține blatul nu mai este limitată de contactul cu acesta. Rama trebuie să fie o piesă de artă în sine, atât forma picioarelor, cât și detaliile de execuție și îmbinare a țargului. Un blat suspendat va putea depăși, sau din contră, s-ar putea reduce între limitele perimetrale ale țargului. Cred că alegerea acestui tip constructiv este o variantă ce poate deschide noi perspective. Toți tâmplarii cu care interacționez sunt fascinați când nu au presiuni financiare urgente, să se bucure de ieșirea din tipare.

Articolul de față are menirea doar de a reaminti celor care au trecut cu vederea aceasta idee, ce se mai poate aduce nou într-o branșă care are nevoie de diversitate. Imaginile cu mese cu blat suspendat sunt de peste tot și nicăieri, nu sunt produse fabricate de noi și servesc doar ca model de gâdilare a imaginației pentru colegii tâmplari. Nu este valabil și pentru arhitecți, pentru că aceștia au un obicei pe care nu-l promovez. Se propun clienților soluții de design de multe ori fără suport de punere în practică.

Va rog, colegi arhitecți și designeri, identificați și stabiliți mai întâi contacte de colaborare cu meșteri capabili să pună în operă ideile voastre, înainte de a impresiona beneficiarii cu idei similare topoarelor cu lunetă

Cred că alegerea de esențe de lemn diferite pentru blat și structură este o formă de schimbare a uzualului. Integrarea sticlei pentru un efect de suspendare poate fi o alternativă cu efect minunat. finisajul poate diferenția între elementele mesei, subliniind forme. Poziționarea și utilitatea mesei este covârșitoare, eu văd ca măsuță de hol o astfel de abordare foarte potrivită. Ideea de a nu acoperi lemnul cu nimic mi se pare crucială.

Cu drag de frumos și diversitate.

masa cu blat suspendat
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.