Blaturi de masa și tocatoare fabricate din lemn

blaturi de masa tocator din lemn de zebrano lipit pe contrafibra

Un cititor a postat un comment referitor la tocătoarele de lemn, subiect care la fel ca si cel despre blaturi de masa se numără printre cele care am senzația că atrag atenția. Sunt obiecte simple, uzuale, poate din acest motiv sunt trecute cu vederea și singurele variante disponibile pe piață fac parte din categoria ”ieftinituri”.

tocator de lemn - blaturi de masa End Grain
poziționarea lemnului cu contrafibra

Chiar și atunci când am primit o cerere din partea unei firme mari din domeniul alimentației publice, privitor la ofertarea unor seturi de obiecte de lemn pentru bucătărie, ca și linguri, spatule, tocător, coș de paine, și acolo prețul era cel ce dicteză achiziția. Materialele promoționale de acest gen au darul de a se erija în daruri, dar nu se dezmint de vorba: Cât dai pe el, atâta face.

Promovarea prin astfel de cadouri ieftine, care se dau ca omul să simtă că a primit pe gratis nu are de-a face cu partea cealaltă, acolo unde calitatea primează și încântarea nu se referă la GRATIS ci la calitate, frumusețe, durabilitate. Alin mi-a atras atenția că pentru bucuria sufletului și românul e dispus să plătească mai mult, adică un preț decent, la nivelul României pentru calitate. Ceea ce mi-a atătat a fost indicația către un site american unde din fabricarea de blaturi de masa și blaturilor pentru bucătării, a tocătoarelor sau fundurilor de lemn pentru măcelari s-a făcut o afacere reală, pentru cei ce caută … hai să-i zicem excelența, adică nu se mulțumesc cu mediocritatea. Vor pentru ei, personal, ce e mai bun, refuză să folosească ceva doar pentru că merge și așa.

tocator de lemn - blaturi de lemn
debitarea elementelor pentru tocător pe contrafibra

Detaliul pe care noi nu l-am aplicat în fabricație și e sugerat de Alin se referă, ca și în toate imaginile din acest articol la repetarea tăierii blatului din elemente lipite, apoi întoarcerea segmentelor cu capătul de fibră în sus și relipirea lor pe partea de lemn care e de-a lungul fibrei.  Astfel tăișul cuțitului va atinge capete de fibră de lemn și nu fibra transversal. Cănd mai luăm în considerare și un blat de grosime considerabilă, de la 40 de mm în sus, se pare că produsul rezultat este unul de top, conform celei mai bune soluții pentru această utilizare. Revenind la lemn, la partea de soluție tehnică care este studiată și aplicată pentru cel mai bun rezultat și efect, Alin susține că în beneficiul tăișului de cuțit, este recomandat ca placa de tăiere să fie fabricată din elemente de lemn înguste, lipite între ele, similar cu modul în care am construit și noi tocătoarele de lemn de aici – Tocător din lemn  – și cele oferite cadou în cadrul concursului Câștigătorii campaniei StejarMasiv pe BlogAwards.

fabricarea - blaturi de masa End Grain
finisajul frezajului la un tocator de lemn

Este clar că pentru lemnul de esență tare, ca și stejarul, acest mod de fabricare pentru blaturi de masă elimină problemele de deformare ulterioară a lemnului pe de o parte, plus că se pot obține efecte cromatice spectaculoase din lipirea esențelor de lemn cu culori ale fibrei diferite, contrastante. Pornind de la tocător, pe același sistem constructiv s-a mers mai departe și au fost produse blaturi de masă sau de insule pentru bucătării extrem de frumoase, cu modelul rezultat natural din combinațiile de lemn. Se pot fabrica blaturi de masă la comandă, de orice formă, mese pentru tranșat sau tocătoare pentru bucătărie de cele mai interesante forme sau cele mai variate combinații de lemn sau design.

Pentru mobilă cu lemn vizibil pe capăt de fibră merită să citiți – Lemn pe capat de fibra – mobilă germană cu elemente din stejar aparte

Cred că vom încerca să facem așa ceva, poate nu în fabrică, eventual cu un atelier cu care lucrăm pentru prototipuri.

Din imaginile de mai jos puteți înțelege mai bine ce minunății pot ieși, fără nimic altceva decât muncă multă și ceva ingeniozitate.

blaturi de lemn - blaturi de masa End Grain
insula de bucatarie cu tocător
blaturi de lemn pentru insula - blaturi de masa End Grain
Dahl Design – blaturi de masa End Grain
blaturi de lemn - masa end grain
blat de masa din cires brazilian
blat sub forma se tabla de șah
blaturi de masa End Grain din lemn wenge si frasin

Depinde de esența de lemn folosită, efectul cromatic și estetic final diferă. Eu am recomandat fagul pentru că reacționează cel mai puțin cu alimentele care se taie pe el, pe când stejarul își schimbă culoarea foarte repede. Arțarul și frasinul sau lemnul de wenge se mai încadrează în această categorie a esențelor tari care pot fi folosite pentru blaturi și tocătoare. Până la urmă e la alegerea și inspirația meșterului ce lemn folosește, mai ales dacă cel care plătește nu impune limite de cost și urmărește aspectul final.

Piesele astfel realizate sunt singulare, nu e vorba de ceva banal ci chiar de piesa centrală, cea mai folosită, atinsă și vizibilă, cea cu care interacționăm zilnic ca și beneficiari, astfel încât, zic eu, merită o atenție și o investiție considerabilă. Avantajul major la astfel de blaturi de masa este că sistemul de end grain previne deformarea in timp a acelor blaturi de masa solicitate și supuse diferenteleor mari de temperatură sau umidității. Nu există lac care să protejeze lemnul pe termen lung, mai ales dacă se aplică șocuri pe acele blaturi de masa unde se găteste. Lacul este casant, iar o microfisura va permite apei să se infiltreze. Sfârșitul începe chiar de aici.

Priviți cu atenție la fibrele de mai jos, sunt sigur că e greu să le treceți cu vederea dacă le vedeți undeva.

Blaturi de masa și tocătoare

blat din lemn fabricat la comanda - blaturi de masa
blaturi de masa End Grain fabricate la comanda
detaliu de fibra - blaturi de masa End Grain
detaliu de fibra – blaturi de masa End Grain
model hexagonal blaturi de masa - realizare
model hexagonal
modele blaturi de masa
modele
placa de tocator pentru macelar blaturi de masa
placa de tocator pentru macelar
tocator din lemn de zebrano lipit pe contrafibra blaturi de masa
tocator din lemn de zebrano lipit pe contrafibra
tocator din lemn lipit pe final de fibra blaturi de masa
tocator din lemn lipit pe final de fibra

 

blaturi de masa
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cred ca orice pasionat de gatit si-ar dori asa ceva in propria bucatarie.
  Si asta nu doar din punct de vedere estetic.
  Trebuie mentionat ca inainte de utilizare fundul de lemn trebuie saturat cu ulei mineral, pentru a nu permite lemnului sa se usuce si sa se curbeze, si pentru a nu permite bacteriilor sa aiba loc unde sa isi faca de cap.
  Cutitele nu se vor toci la fel de usor ca si pe un tocator de plastic, iar urmele lasate de cutit pe tocator sunt mai putin perceptibile decat la un tocator clasic. Aceasta se datoreaza faptului ca taisul cutitului va trece printre fibrele lemnului si nu perpendicular pe ele.
  Astept cu nerabdare primele creatii.
  Multe succes Calin.

 2. #3 Comentariu nou

  Acum imi amenajez bucataria si as vrea sa cumpar un blat de lemn masiv. Intrebarea este: cu ce trebuie tratat acest blat de lemn pentru a rezista cat mai bine in timp la interactiunea cu alimentele, inerentele zgarieturi, etc.
  Am citit undeva ca ar trebui dat cu ulei de in (nefiert ?). In comentariul lui Alin se face referire la „un ulei mineral”. Alta opinie ar fi ca e suficient sa-l lacuiesti cu un lac de calitate.
  Ce ma sfatuiti ? Multumesc.

  • Buna ziua, Ulei mineral sau ulei de in este ok. Vă recomand să folosiți ulei de TUNG, se găsește în comerț și are proprietatea de a închide foarte bine fibra fiind în același timp și încadrat la categoria complet organic, non toxic, pentru uz alimentar.

   • #5 Comentariu nou

    Buna ziua, mi-ati putea spune unde gasesc ulei mineral sau ulei de tung?

    Multumesc!

    • #6 Comentariu nou

     gasiti aici ikea.com/ro/ro/catalog/products/00046786/

     • #7 Comentariu nou

      tocmai ce am terminat de prelucrat un astfel de blat din lemn masiv cu 4 cm grosime, insa l-am tratat cu acest ulei de in de la ikea, pentru blaturi de bucatarie. aveti cumva idee daca este toxic? daca da, as mai putea sa fac ceva pentru a folosi acel lemn pe post de blat? multumesc anticipat!

      m.ikea.com/ro/ro/catalog/products/art/50070378/

     • Buna ziua, nu cred ca e toxic uleiul de in de la Ikea. Sunt diverse variante de finisare si uleiuri. Nu aveti pentru ce sa va faceti griji, nu vine Ikea otrava ambalata sub forma de produs pentru blat.

 3. #9 Comentariu nou

  Salut Calin,

  Ai nouati legate de producatori care ar putea realiza asemenea funduri de lemn?

  Multumesc,
  Alin

 4. #11 Comentariu nou

  Buna,

  As dori sa intreb daca uleiul vegetal e ok?
  Am achizitionat un astfel de blat de la ikea si am uitat sa cumpar uleiul de tratament. undeva pe produs ( blat ) scria ca se poate unge si cu ulei vegetal.
  E posibil?
  Aveti un nume de produs exact ce se poate folosi?
  Dan

 5. #13 Comentariu nou

  de unde as putea oare cumpara lemn de zebrano si nu in cantitati industriale 🙂 ?

 6. #15 Comentariu nou

  Buna ziua.
  Va rog, ce tip de adeziv ati folosit la realizarea tocatoarelor?
  Va multumesc.

 7. #17 Comentariu nou

  Salut Călin, urmăresc tot ce apare pe site-ul tău, iubesc lemnul si caut sa fac diferite obiecte așa pentru casa, acum am văzut acest articol si vreau sa îmi fac si eu un tocător end grain, te rog sa îmi spui cam ce dimensiuni sa aibă elementele, pentru a rezulta un desen frumos ? Ca si lemn am fag, stejar, frasin, si va veni si măslin. Care specie ar crea cel mai frumos desen ? Mulțumesc mult. Cu stima, Marius

  • Salut, e foarte frumoasa ideea ta si cred ca de tine depinde realizarea. Frasinul este alb, stejarul galbui ca si fagul, iar maslinul cu culori diferite. Ai avea nevoie de ceva Iroko pentru contrast sau nuc, poate fi la fel de bine. Lipesti baghetele in prima faza, apoi le tai longitudinal, si intorci fiecare element. De dimensionare depinde totul. Succes, sa ne trimiti imagini cu rezultatul final.

   • #19 Comentariu nou

    Salut din nou Călin, Te rog sa m-a mai sfătuiești legat de un lucru, ce esența de lemn ar fi mai buna pentru un tocător, cu scopul de a nu toci taisul cuțitului foarte repede ? deși ar fi end grain, speciile dure si cu densitate mare știrbeasc repede taisul, si a-și vrea sa folosesc un lemn mai blând, mai moale, dar totuși rezistent ?

 8. #21 Comentariu nou

  Salut din nou Călin, mulțumesc pentru sfaturi, le voi pune in practica, si te rog sa mai m-a sfătuiești intr-o chestiune, ce esența de lemn ar fi cea mai potrivită pentru un tocător, pentru a nu stirbi foarte repede taisul. Stejarul si fagul sunt dure si știrbesc repede, poate un lemn mai moale ?

 9. #22 Comentariu nou

  Cu respect!
  Urmaresc de ceva vreme online-ul dvs, felicitari!
  Si, ca fiecare cititor, am si eu o problema… Am cumparat un panou stratificat din fag, cu gandul de a-l transforma in blat de bucatarie. Cumparat brut, adus acasa, masurat, taiat, slefuit, rotunjit, dat 1 SINGUR strat de lac si montat.
  Dupa aprox. 6 luni, din cauza apei, a inceput sa umfle, ba chiar, langa baterie, a crapat lemnul.
  As dori sa imi cumpar inca unul, caci finisate arata senzational, insa as dori ceva instructiuni in legatura cu tratamentele necesare, eventual si cu ceva trimiteri catre produse de calitate.
  Ganduri bune!

  • Buna ziua, problema dvs este motivul pentru care noi nu recomandam lemnul masiv autentic ca solutie pentru blaturi de bucatarie. Toate finisajele, lacuri sau uleiuri sicative fac o pelicula casanta care se va sparge, si va permite infiltrarea apei. In prezenta caldurii, acest proces, repetat va duce la deformari si crapatturi, indiferent de solutia de finisaj aleasa. Puteti alege ca lemn un lemn exotic, de provenienta tropicala, care are nativ o toleranta la absorbtia apei. Iroko, mahon … reactioneaza complet diferit. Lemnul din zonele temperate nu tolereaza apa prea bine. Alegerea va apartine, insa eu personal prefer piatra naturala pentru blatul de bucatarie pentru ca este inerta la obiecte fierbinti sau reci si la apa. Detin un blat din tuf vulcanic, este absolut superb si a costat infim fata de lemnul exotic.

   • #24 Comentariu nou

    Salut din nou!
    Am vazut pe site presentarea unor mese dintr-o singura bucata de lemn masiv, nefinisat, doar slefuit si eventual lacuit sau date cu epox…. Absolut superbe… Oare gasesc in RO furnizori pentru astfel de bucati de lemn sau trebuie sa importam la preturi uriase?

    • Lemnul autohton permite foarte greu iesierea din gater a unor scanduri de asemenea dimensiuni. Nu am cunostinta despre vreo firma din RO care sa selecteze astfel de piese. Lemnul exotic, tropical ajunge frecvent la astfel de dimensiuni, iar continentul american ofera de asemenea astfel de solutii. Acolo speciile de cires, castan, nuc sau stejar difera si ajung sa fie exploatate la diametre diferite mult fata de continentul european.
     Va recomand articolul – https://www.stejarmasiv.ro/scanduri-pentru-blat-de-masa-natural-cu-margini-neregulate/ unde sunt prezentate si preturi pentru astfel de solutii. Eu personal nu agreez astfel de valori.

     • #26 Comentariu nou

      Multam, Calin!
      Daca am vazut bine preturile alea, inseamna ca luxul si snobismul se plateste 🙂
      Dar sa dai 10000 de dolari pe o bucata de lemn, intr-adevar, deosebita, e peste puterea mea de intelegere.
      Chiar voi face ceva cercetari, poate gasesc la noi asa ceva, macar o bucata, evident, nu la pretul ala. Si daca voi reusi, o sa pun poze. Wish me luck!

     • #27 Comentariu nou

      Am gasit niste site-uri care fac astfel de mese, nu o sa dau nume. Ce nu inteleg eu… de ce poate costa o masa 4000, 5000 de dolari. Ce calitati are lemnul ala? Exista diferente de pret in functie de esenta lemnului? Sunt prelucrate intr-un fel anume? Ca mi-e peste putere sa inteleg…

     • Sigur, astfel de piese sunt unicate si artizanale, chiar daca sunt fabricate cu scule si utilaje de ultima generatie. Lemnul influenteaza mult, timpul de manufactura si complexitatea. Se mai adauga si costul pentru notorietatea mesterului plus disponibilitatea celor care comanda. Costurile acestea sunt relativ scazute, de 4-5000 de dolari. Te asigur ca o piesa de fabrica, normala, produsa de noi are valori de 2-3000 de EUR pe pietele vestice ale Europei.

 10. #29 Comentariu nou

  de lemnul de salcam nu zice nimeni nimic ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.